10.02.2022

Danes poslušamo: Marko Brecelj

Ob slovesu Marka Breclja poslušamo nekaj komadov iz njegovega vrhunskega opusa po izboru uredništva SIGIC-a.

SIGIC

Marko Brecelj
Foto: Dodogovor

Beli črnci - When I Am Dead (Svinjam diamante, 1985)

Uredništvo: Manj je znano, da je Marko Brecelj začel glasbeno pot že kot dijak v Mariboru, kjer je sodeloval v skupini Beli črnci (The White Negroes). Leta 1985 je na ploščo Svinjam diamante skupine Marjanov čudni zajec uvrstil tudi komad When I Am Dead. Kvartet je izvajal črnske duhovne pesmi, ki so jih našli v neki knjižici. To je bil njegov prvi zalet javnega nastopanja, na katerega je bil zelo ponosen.


Duo trio Buldožer - Rastemo (Rastemo / Svaki čovjek ima svoj blues, 1975)

Uredništvo: Markova pesem Rastemo ni bila vključena na originalni Cocktail, pa bi lahko bila, saj je izrastla iz istega ustvarjalnega sodelovanja Breclja z Bojanom Adamičem (desetletja kasneje je sicer bila vključena na razširjeno CD izdajo tega legendarnega albuma s podnaslovom Obilni vunbacilni). Je pa pesem pomenila začetek plodnega sodelovanja Breclja z Borisom Beletom iz česar je nastala nenadkriljiva grupa Buldožer.


Buldožer - Život, to je feferon (Pljuni istini u oči, 1975)

Uredništvo: Če so skupino Buldožer mnogi označevali za pankerje pred punkom, potem je Brecelj kot avtor komada Život, to je feferon, kar se tiče dissanja reper pred rapom. V verzu "To je ona stvar zbog koje peva Čobi, to je ona stvar zbog koje plače Gabi" je brez milosti obračunal z Vladimirjem Savčićem in Gabi Novak, takratnima predstavnikoma jugoslovanske festivalske estrade. Po prvem koncertu Buldožerjev v Zagrebu je s steklenico vina v rokah do njih pristopil Arsen Dedić in pokazal svojo veličino, ko je dejal: "Čuo sam da se malo zezate iz moje žene, ali dobro je bilo!"


Buldožer - Novo vrijeme (Živi bili pa vidjeli, 1979)

Uredništvo: Brecelj in Buldožer v vrhunski formi! Za glasbo za film Živi bili pa vidjeli je skupina na puljskem filmskem festivalu prejela prestižno nagrado zlata arena za najboljšo filmsko glasbo. A po tej afirmaciji se je Marko odločil za odhod iz skupine in vrnitev na kantavtorsko pot ... pot v underground.


Marko Brecelj: Javna vaja - Ta stol (Desant Na Rt Dobre Nade, 1987)

Uredništvo: Ta stol, gotovo eno najlepših ljubezenskih balad v slovenščini. Ni kaj dodati!


Marko Brecelj - Vsi smo ponosni (Samospevi, 2015)

Uredništvo: Bosanskohercegovski režiser Bato Čengić je v devetdesetih izjavil, da smo Slovenci lahko ponosni, ker imamo Marka Breclja. Ob praznini, ki veje ob njegovem slovesu, se bo z vsakim nadaljnjim dnem pokazalo, kako zelo prav je imel Že prihajajo pobude kulturnikov za posthumno odlikovanje Marka Breclja.
Pri založbi Nika je leta 2015 izšel Brecljev DVD z naslovom Samospevi. Skladbe so vključene tudi v minimalistični muzikal Štetje v jeseni, ki ga je Marko režiral. Označil ga je za debi debakel. Pričujoči video s snemanja filma nazorno prikaže neverjetno moč Markovega performativnega izražanja.Marko Brcelj bo pokopan na valentinov ponedeljek, 14. februarja na koprskem pokopališču.