08.03.2021

Danes poslušamo: ženske!

Za dan žená smo vam v uredništvu pripravili izbor glasbe, za katero stojijo ženke in o ženskah. Vesel praznik!

SIGIC

Cvetlično tihožitje
Foto: avtorica Ivana Kobilica

FPZ Z'borke - Dajmo ženske (v živo) (2020)

Uredništvo: Zborovodkinja, komponistka, pevka in klaviaturistka FPZ Z’bork Pia Skušek je priredila oz. spreobrnila istrsko svatovsko pesem Dajte, dajte, ki ima elemente mizoginosti, v angažirano pesem Dajte ženske.

Klarisa Jovanović & Della Segodba - Lepa Vida (Od ljubezni, 2011)

Uredništvo: Klarisa je pesnica in prevajalka, seveda pa predvsem pevka. Na domači folkijaški sceni se je dodobra zasidrala že z znamenitima zasedbama Duma in Sedmina, v kateri je zamenjala Melito Osojnik. Sedaj vodi svojo skupino Della Segodba.

Polona Kasal - Danaja / Danae (Na cesti, 213)

Uredništvo: Polonin indie pop soloprvenec Na cesti je poklon trubadurju slovenske glasbene scene Tomažu Pengovu. Tudi skladbo Danaja je postavila v modernejši glasbeni kontekst.

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja - Uej Uej (Magdalenca) (kompilacija Val 202 - Imamo dobro glasbo, 2009)

Uredništvo: Katarina je kulturna antropologinja, glasbena publicistka in pevka, ki deluje v duu s kitaristom Dejanom Lapanjo, s katerim se v svoji glasbi zelo pogosto osredotočata ravno na ženske zgodbe. Prireja tudi po uspešne in priljubljene delavnice "songwritinga" in petja ter ustvarjanja uspavank.

Brina - Mica (Mlado leto, 2004)

Uredništvo: Mica je skladba, ki govori o žalostni usodi nezakonske matere v stiski, ki se zaradi družbenih pritiskovi in vpliva alkohola odloči za umor svojega otroka in pristane v doživljenjski temnici. Gre za obdelavo ljudske pesmi z roba panonskega prostora z naslovom Voznica (Jetnica).

Aphra Tesla Operating System - Frida (Home in the Zone, 2013)

Uredništvo: Aphra je slikarka in multimedisska umetnica. Pa tudi zelo samosvoja glasbenica, tj. pevka, brez katere bi bila domača glasbena scena revnejša za določen draž boemskosti. Seveda je tvorno sodelovala tudi s Svetlano Makarovič.