12.09.2016

Defonija: Atomic in Andrea Parkins, Klub Gromka, 12. september 2016

Defonija za začetek jesenskega cikla v ponedeljek, 12. septembra nudi elektroakustičen recital iz NYC ter obilno dozo nordijske jazzovske godbe.

Press info

Defonija: Atomic in Andrea Parkins

Klub Gromka, AKC Metelkova, Ljubljana

Defonija: Atomic in Andrea Parkins

Ponedeljek, 12. september 2016 ob 20.30

Vstopnina: 10 EUR

Atomic
Zasedba: Fredrik Ljungkvist, pihala; Magnus Broo, trobenta; Håvard Wiik, klavir; Ingebrigt Håker Flaten, kontrabas; Hans Hulbœkmo, bobni, tolkala

Dobra štiri leta minevajo, odkar smo pri nas, v Cerknem, nazadnje slišali nordijski kvintet, ki se je sicer prvič zbral leta 2000 (pri nas prvič leta 2004 v Ljubljani in Mariboru - v organizaciji festivala Druga godba). Od zadnjega srečanja se je na "sceni" našlo kar precej njihovih bolj ali manj spodobnih adeptov, sami pa vztrajajo in gojijo svojo žlahtno in živahno posebnost še naprej. Leta 2014 jih je spričo obilice odrskega dela in komponiranja za svoje nove zasedbe (zlasti Large Unit) zapustil bobnar in tolkalec Paal Nilssen-Love; na njegovem mestu zdaj sedi nova, drugačna, a vendarle "živalska" ustreznica - Hans Hulbœkmo, prekaljen v raznolikih bendih, kakor so Moskus, Your Headlights Are On, Snøskred, Broen ...

Lani so Atomic pri Jazzland založili svoj sedmi album z naslovom Lucidity.

Čas je, da jih srečamo vnovič oziroma spoznamo na novo. Tako dobre zasedbe pač velja poslušati znova in znova. Še zmerom drži, da so Atomic "eksplozivna mešanica ameriškega free jazza in prepoznavnih evropskih potez", sami pa radi dodajo, da so "delno akademsko predavanje, delno - večerna zabava". Zven Atomic je silno gibek, razburljiv, navzlic svoji eruptivnosti izjemno subtilen in oprijemljiv, v njem pa se davno začrtane modernistične poti in napotki, kakor so jih uhodili, predlagali Duke Ellington, Archie Shepp, Charles Mingus, George Russell ... spretno in organsko prelijejo v današnji čas.

Andrea Parkins - elektronsko procesirana harmonika, ozvočeni objekti, laptop elektrofonija

Andrea Parkins je skladateljica, zvočna umetnica, elektroakustična performerka in improvizatorka iz New Yorka. Znana je predvsem po svojih raziskavah na elektronsko procesirani harmoniki, generativnem zvočnem procesiranju, po (p)osebnem prirejanju objektov in samosvojem pogledu na računalniški zvok. Njeni sodelavke, sodelavci do zdaj: Nels Cline, Stephen Vitiello, George C. Lewis, Matthew Ostrowski, Rova Saxophone Quartet, David Watson, Tony Buck, koreografinja Vera Mantero, interdisciplinarni performerji The Body Cartography Project, cineastinja Abigail Child ... Nastopa tudi v dveh aktivnih triih - en je s strunarjem Nelsom Clineom in tolkalcem Tomom Raineyjem, drug pa s trobentarjem Nateom Wooleyjem in tolkalcem Chrisom Corsanom, dejavna je v duu s tolkalcem Brianom Chaseom. V zadnjem času živi med NYC in Berlinom, kjer so se njena sodelovanja razširila k nastopom s pihalcem Frankom Gratkowskim, vokalistko Ute Wassermann, tolkalcem Tonyjem Buckom in klaviaturistko Magdo Mayas.

Andrea se je pred domala dvema desetletjema prvič pri nas predstavila v serialki Kino-uho (Slovenska kinoteka), sicer pa smo jo pred dobrimi tremi leti lahko slišali tudi v Cankarjevem domu, in sicer kot članico izbornega benda Ches Smith & These Arches.

Razvila je tudi zelo posebne serije interaktivnih del s področja podobe-zvoka, ki so jih navdihnili inženirski postopki slavnega  izumitelja Rubeja Goldberga in je prejemnica več nagrad, štipendij in rezidenčnih bivanj - Whitney Museum of American Art, The Kitchen, Issue Project Room, Experimental Intermedia, Mexico Cityʼs 1st International Sound Art Festival, New Ear Festival (NYC), Kunsthalle Basel, Museet for Samtidskunst (Roskilde), Musée dʼArt Moderne et Contemporain (Strasbourg), NEXT (Bratislava) vs. Interpretation Festival (Praga), Cyberfest (Sankt Petersburg), Q-02 Workspace for Experimental Music and Sound Art (Bruselj) ...

Albume z njeno specifično muziko, s specifičnim zvokom nahajamo pri založbah: Important Records, Atavistic, Henceforth Records, Creative Sources, hatology, Clean Feed in Cryptogramophone.