24.06.2022

Delavnica in festival Jazzinty, skladateljska nagrada Jazzon in cikel Jazz in ti v 2022

V letu 2022 se Jazzinty s preobrazbo na celoletno produkcijo s poletno delavnico in festivalom spet usmerja k svetovnim glasbenim trendom in k podpori slovenskim izvajalcem.

SIGIC

Delavnica in festival Jazzinty, skladateljska nagrada Jazzon in cikel Jazz in ti v 2022

Delavnica bo nadaljevala z odličnim konceptom umetnika v rezidenci, preko katerega bo v sodelovanju s šolo Jazzcampus iz švicarskega Basla v Novo mesto prišel izvajalec svetovnega kova, kitarist Lionel Louekeja, ki je član zasedbe legendarnega Herbieja Hancocka. Mentorska ekipa delavnice predstavlja najvidnejše domače in tuje predstavnike novih smeri v jazzu. Z letošnjo rdečo nitjo “zvok mladosti in prihodnosti” bodo mentorji delavnic udeležencem predstavili brezmejne možnosti kreativnosti, uporabo tehnologije v glasbi ter zvok današnjega časa.

Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, akademija, odprta za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Zahtevano je osnovno obvladovanje inštrumenta, medtem ko predhodne izkušnje v jazzu niso obvezne. Delavnice se vsako leto udeleži do 100 udeležencev, ki prihajajo iz praktično vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ali Afrike. Bistvene značilnosti, ki razlikujejo Jazzinty od podobnih glasbenih delavnic, so sledeče:

  • Programe oblikujejo in vodijo sistematično izbrani mentorji, mednarodno uveljavljeni glasbeni pedagogi in aktivni glasbeniki, ki prihajajo iz različnih evropskih glasbenih akademij, pa tudi iz vroče njujorške jazzovske scene.
  • Strnjen, enotedenski pedagoški program na najvišjem nivoju, ki poteka od osnovne, napredne in vse do profesionalne diferenciacije, s poudarkom na individualnem delu in stimulaciji osebnega glasbenega izraza.
  • Udeleženci imajo edinstveno možnost glasbenega ustvarjanja v mednarodnih kombo zasedbah, ki jih mentorji na podlagi referenčnih posnetkov ustvarijo pred začetkom delavnice. Igranje z glasbenimi kolegi iz celega sveta je neprecenljiva izkušnja za mlade glasbenike.
  • Skozi sproščena, neformalna srečanja je možna gradnja mostov in kontaktov med mentorji, študenti in zainteresirano strokovno javnostjo, ki se udeležuje delavnic in spremljujočega festivalskega programa. Tako je Jazzinty pogosto temelj za nastanek novih glasbenih projektov, mednarodnih sodelovanj ali prva informacija za študij jazza v tujini.
  • Jazzinty odlikuje 21 let organizacijske tradicije, ki se kaže v dosledno izvedenih pedagoških programih, koncertnih dogodkih in v profesionalni infrastrukturi ter tehničnih kapacitetah.

Letošnja edicija Jazzintyja daje poudarek na domače in mednarodne mentorje z izjemnimi pedagoškimi sposobnostmi, kreativnim avtorskim izrazom in mednarodno prepoznavnostjo.

Umetnik v rezidenci je Lionel Loueke, ostali mentorji so Sara Gazarek (vokal), Tomaž Gajšt (trobenta in trobila), Wanja Slavin (Saksofon in pihala), Jason Lindner (klavir in klaviature), Samo Šalamon (kitara), Panagiotis Andreou (bas kitara, kontrabas), Bojan Krhlanko (bobni) in Patricija Škof (spoznavanje jazza.

Festival Jazzinty (15.8. - 20.8.2022) se spet osredotoča na slovensko in mednarodno glasbeno sceno, saj je to platforma, v katero je Jazzinty 20 let preko delavnice vlagal in izobraževal "kadre". Novost produkcije 2022 bo fokus na fuziji jazz glasbe z elektroniko in sodobnimi glasbenimi praksami, ki na svetovni ravni pogostokrat vključujejo povezovanje jazz glasbe z moderno tehnologijo. Taka glasba zveni sveže, kreativno in predstavlja pomemben mejnik pri razvoju jazz glasbe nasploh. Fuzija jazza s hip-hopom, elektroniko, soulom in ostalimi žanri, ki občinstvu približajo koncerte, jim predstavijo vsestranskost jazz glasbe in jo postavijo v današnji čas, v leto 2022. Festival Jazzinty 2022 predstavlja zvok mladosti in prihodnosti.

PROGRAM:

Ponedeljek, 15.8. @ploščad KCJT
20.00: KGBL se predstavi (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je eden najpomembnejših dejavnikov in institucij pri izobraževanju mladih glasbenikov v Sloveniji. Kot plod soorganizacije se na festivalu Jazzinty vsakoletno predstavi zasedba nadarjenih dijakov s KGBL-ja in občinstvu pokaže, da na mladih res svet stoji. "KGBL se predstavi" bo koncert 2 zasedb, kvartet bobnarja Tijana Grašiča in sekstet pianista Jake Špeharja pod mentorstvom profesorjev Milana Stanisavljevića in Petra Smrdela.

21.00: SALOMEA

Multi žanrski band, ki odraža zvok mladosti in prihodnosti. Jazzovske prvine se prepletajo s plesočimi ritmi in mestoma govorjeno besedo, ki opozarja na družbeno kritična vprašanja. Dolgoletni projekt pevke Rebekke Salomee, v družbi odličnih tehnično in emocionalno dovršenih glasbenikov je v zadnjih letih postal eden najuspešnejših jazzovskih zasedb v Nemčiji. 

Torek, 16.8. @ploščad KCJT
20.00: KATOM (Jazzcampus)

Tudi v letu 2022 nadaljujemo sodelovanje z evropskimi glasbenimi univerzami med katere spada tudi Jazzcampus v Baslu. Torkov večer bo tako namenjen tudi študentom Jazzcampus-a, ki bodo, skladno z rdečo nitjo festivala, predstavili svoj avtorski projekt. 

21.00: LIUN + The Science Fiction Band

Znanstvenofantastična zasedba, ki se vije med temnimi, silovitimi ritmi in krhkimi melodičnimi obrisi. Kompleksni večplastni aranžmaji Wanje Slavina so v nasprotju z Luciinim odkritim in prosojnim glasom, ki seka skozi nered. Pesmi postavljajo pod vprašaj družbene norme vedenja med spoloma ter navajajo močne umetnice in like, kot so Kiddo, Foxy Brown, Princess Mononoke in Eleven. 

Sreda, 17.8. @ploščad KCJT
17.30: Rok Zalokar: “Spaces VIII” - koncert za orgle v Frančiškanski cerkvi

Rok Zalokar je pianist, skladatelj in improvizator, ki živi med Ljubljano in Rotterdamom. Konec leta 2021 je posnel nov album, posnet na cerkvenih orglah cerkve sv. Marije pri Bistrici ob Sotli, katerih nastanek sega v 18. stoletje. V glasbi na albumu je moč čutiti vplive Rokovega skladateljskega opusa, ambientalne glasbe in improvizacije. Glasba Roka Zalokarja na albumu "Spaces VIII" nam pričara občutke spokojnosti, miru, melanholije in nas ob zvokoih cerkvenih orgel popelje v umirjeno razpoloženje.

20.00: Koncert zmagovalca nagrade JAZZON

V letu 2022 se v produkcijo Jazzinty vrača skladateljska nagrada Jazzon. V sklopu nagrad bo zmagovalec s svojo zasedbo odigral koncert na festivalu Jazzinty in se s tem predstavil širšemu slovenskemu in mednarodnemu občinstvu.

21.00: ETCETERAL

Avdio-vizualni spektakel slovenskega tria saksofona, bobnov in vizualij nam bo na festivalskem večeru Jazzintyja predstavil eno najbolj interdisciplinarnih in najinovativnejših plati sodobne slovenske glasbe. Afro-futurizem in eksperimentalna elektronika.

Četrtek, 18.8. @ploščad KCJT
20.00: LIONEL LOUEKE (koncert umetnika v rezidenci)

Umetniški spektakel festivala Jazzinty 2022. Lionel Loueke velja za enega najbolj priznanih kitaristov našega časa. Je redni član zasedbe legendarnega Herbieja Hancocka, prejemnik Grammyja in svetovno priznani pedagog in ustvarjalec. Otvoritev festivala bo tako postregla s svetovno zvezdo in privabila ne le lokalne poslušalce, temveč jazzovske sladokusce iz celotne Slovenije in njene okolice. Solo koncert mojstra na kitari in vokalu nas bo popeljal na potovanje v zibelko človeštva - Afriko, in preko nje v svet modernih jazzovskih praks. 

21.00: JASON LINDNER & PANAGIOTIS ANDREOU

Koncert dveh mentorjev delavnice Jazzinty, ki tvorita svetovno znano zasedbo Now vs. Now. Čarovnik na klaviaturah, sintetizatorjih in elektroniki, Jason Lindner, ki je v zasedbi Donny McCaslina posnel tudi zadnjo ploščo legendarnega David Bowieja in virtuozni basist ter enciklopedija ljudske glasbe, Panagiotis Andreou, nagrajen in nominiran z nagrado Grammy nam bosta pričarala edinstven in eksluziven večer poln fuzije elektronske in ljudske glasbe z obilico presenečenj.

Petek, 19.8. @ploščad KCJT
20.00: MAJA KEUC (Amaya) & JURE PUKL Group

Edinstvena zasedba, ki združuje jazzovski sestav saksofonista Jureta Pukla in pevke Maje Keuc. Večer zimzelenih jazzovskih standardov, začinjen s Puklovim edinstvenim aranžmajskim pristopom in čarobnim glasom Maje Keuc.

21.00: FUNK FACT

Koncert za plesne čevlje. Zasedba Funk Fact je kvartet pianista Leona Firšta, kitarista Alena Kovšeta, basista Jake Krušiča in bobnarja Gregorja Hrovata. Glasba polna funka, plesnih ritmov, spevnih melodij in virtuoznosti glasbenikov. Kvartet bo na koncertu predstavil tudi pevske in instrumentalne goste presenečenja. Za vse ljubitelje funka, plesa in poletnih ritmov.

Sobota, 20.8. @ploščad KCJT
19.00: Zaključni koncert udeležencev delavnice Jazzinty 2022

Sobotni večer je tradicionalno obarvan s predstavitvami zasedb in udeležencev delavnice Jazzinty, ki se nam bodo v 8 zasedbah predstavile s programom, ki so ga osvojile tekom delavnice. Zasedbe so mentorsko in avtorsko obarvane, saj vsak mentor vodi svojo zasedbo, ki preigrava njegove kompozicije. V letošnjem letu lahko pričakujemo pravo poslastico slovenskega in evropskega jazza in se prepričamo na lastna ušesa o brezmejni kvaliteti in bogastvu slovenske in evropske glasbene krajine.

Po večletnem premoru se v produkcijo Jazzinty vrača skladateljska nagrada Jazzon. V preteklosti je potekala med leti 2003 in 2016 in nagradila 13 slovenskih mladih ustvarjalcev, ki so danes vodilni ustvarjalci slovenske jazzovske krajine.

Jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov in nagrado, ki obsega finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. S tem postaja Jazzon odskočna deska mladim slovenskim skladateljem ter predstavlja povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.

Skladateljska nagrada je sestavljena iz javnega natečaja za mlade slovenske skladatelje, katerih skladbe oceni strokovna komisija v sestavi: Ana Čop in Domen Bohte; glasbenika in predstavnika produkcije Jazzinty, Bogdan Benigar; selektor v Cankarjevem domu in vodja Jazz festivala Ljubljana, Marko Črnčec; pianist in skladatelj, Lojze Krajnčan; skladatelj, aranžer in dirigent Big banda RTV ter Jaka Pucihar; pianist in profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Po ocenjevalnem procesu strokovne komisije, bo le-ta na podlagi prijavljenih skladb izbrala zmagovalno skladbo, ki bo prejela nagrade nagradnega fonda Jazzon 2022”. Denarna nagrada v vrednosti 1000 EUR, 1 snemalni dan v snemalnem studiu Lotos Music v okolici Novega mesta in koncert na festivalu Jazzinty 2022 (17.8.2022).

Produkcija “JAZZ IN TI" predstavlja homogeno in kreativno enoto, ki je med seboj tesno povezana - nastopajoči glasbenik bo v popoldanskem času izvedel predavanje za širšo javnost, ki mu bosta zvečer sledila intervju in solo koncert v KCJT Artcaffeju. Mesečni dogodki predstavljajo 2 cilja: uvod v poletno delavnico in festival Jazzinty ter kreativen cikel dogodkov v Novem mestu na mesečni bazi.

V letu 2022 so bili že izvedeni štirje koncerti v mesečnem ciklu Jazz in ti, gostili so kitarista Domna Gnezdo, trobentača Igorja Matkovića, pianista Bowraina in saksofonista Boštjana Simona.