04.09.2022

Delavnica songwritinga - pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev

Od 4. oktobra do 8. novembra bo preko ZOOM videokonferenc in dveh srečanj v živo na SIGICu potekala delavnica pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev. 5 srečanj bo vodila Katarina Juvančič. Rok za prijave: 26. september 2022.

SIGIC

Delavnica songwritinga - pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev

Če so vam ob pisanju komadov kdaj po glavi rojila vprašanja kot denimo: 
- Kako se lotiti pisanja komada?
- Kakšen arzenal pripomočkov nam je pri tem na voljo?
- Kaj storiti, ko se nam pesem “zatakne”?
- Kako razvijati idejo pesmi, da doseže polni potencial in čustveni učinek?
- Kako uporaba določenih besedilnih tehnik pospeši ali upočasni komad, dodaja ali odvzema čustveni naboj, nas pušča v obupu ali nam vliva upanje, ipd.?

Potem ste lepo vabljeni/e na delavnico pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev.

Delavnica je namenjena kantavtorjem/icam, glasbenikom/icam, pesnikom/icam in vsem, ki že imajo kakšno izkušnjo pisanja pesmi z namenom uglasbitve. Vabljeni pa tudi ostali, ki bi se radi preizkusili v takšnem pisanju.
Na njej se bomo spoznavali z najrazličnejšimi metodami, tehnikami in orodji pisanja, ki so nam na voljo za to, da naša ideja dozori v polnokrvno pesem, dobi večjo izrazno moč in čustveni naboj.

Pogovarjali se bomo in raziskovali tudi:
- najbolj uporabne tehnike kreativnega pisanja
- razvoj ideje, dinamike in pomena (besedila) pesmi – prozodija
- gradnike pesmi (verz, refren, most ipd.) in njihovo učinkovitost
- rime, metafore, klišeje, prozodične učinke besedila, osnove besedilnega in melodičnega ritma

Zadnje srečanje je namenjeno predstavitvi lastnega besedila pesmi (zaželjeno, ni pa nujno), ki je lahko zgolj besedilo ali pa opremljeno z melodijo oziroma aranžmajem za en inštrument.

Za prijavo na delavnici je potrebno izpolniti spletni obrazec. Število razpoložljivih mest je omejeno. V primeru, da bo število prijavljenih višje od števila razpoložljivih mest, bomo primorani izvesti selekcijo. Pri tem bosta prednostno upoštevana tudi datum prijave in možnost rednega obiskovanja, zato svetujemo, da prijavo oddate čimprej. Skrajni rok za prijave je 26. september 2022. Po prijavi prejmete položnico, ki jo morate poravnati do pričetka delavnice.

POVEZAVA DO SPLETNEGA OBRAZCA
Več informacij: info@sigic.si

Trajanje delavnice: trije zaporedni torki od 4. do 18. oktobra od 18.00 – 20.00 preko ZOOM povezave, v živo pa 25. oktobra ter 8. novembra od 17.00 – 21.00 (prostori SIGIC, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana).

KOTIZACIJA: 
50 EUR za zaposlene
30 EUR za samozaposlene v kulturi
20 EUR za dijake, študente, upokojence in nezaposlene

Kotizacija obsega udeležbo na vseh petih srečanjih delavnice in se poravna pred prvo delavnico. 
Na delavnici sproti nadgrajujemo znanje, zato imajo prednost tisti, ki se bodo delavnice redno udeleževali.
Zahtevnost delavnice – osnovna in srednja.

Delavnico vodi kantavtorica, glasbena kritičarka in antropologinja Katarina Juvančič, ki je s kitaristom in producentom Dejanom Lapanjo izdala tri albume avtorskih pesmi (Selivke, Hope’s Beautiful Daughters ter Vmesje), koncertirala po Sloveniji, Evropi ter Aziji. Na Berklee College of Music (ZDA) je opravila modul v okviru magisterija iz songwritinga. Je dvakratna dobitnica nagrade žirije na mednarodnem kantavtorskem festivalu Kantfest.

Mnenja udeležencev prve delavnice:

"Songwriting delavnica mi je omogočila popolnoma novi pogled na pisanje besedil za pesmi." (Borut)
"Vsebino, ki jo Katarina predaja je plod njenih lastnih raziskav, praktičnih izkušenj in več letnega izobraževanja, kar je meni neprecenljiv vir znanja in navdiha. Srčno priporočam!" (Ema)
"Katarina me je opremila z zemljevidom, navigacijo in kompletom za prvo pomoč z navodili. Vlila mi je pogum za brezkompromisno utiranje mojih poti." (Primož)
"Toplo priporočam vsem, ki si želijo bližnjega spoznanja z mojstrico pisanja besedil in pesmi, se posebej pa tistim, ki si želijo nadgraditi svoje lastno skladanje in spoznavanje “besede”. (Žiga)