25.04.2018

Delu čast in oblast

Pred prvomajskimi prazniki MIKK Murska Sobota pripravlja tradicionalni festival »Delu čast in oblast«, ki bo letos že 16. zapovrstjo.

Press info

Festival Delu čast in oblast

Festival Delu čast in oblast (25.- 28. april 2018), MIKK Murska Sobota

Sreda, 25. april 2018 ob 19:00
Našel sem Felo Kutija (Alex Gibney/ZDA/2014/ 119 min), projekcija filma

Izčrpen dokumentarni portret Fele Kutija, ki je v sedemdesetih ustvaril novo glasbeno zvrst, imenovano afrobeat, in jo nato uporabil kot platformo za izražanje svojih revolucionarnih političnih stališč, uperjenih proti diktatorski vladi. Alex Gibney skozi mešanico arhivskih posnetkov, intervjujev in glasbenih točk raziskuje skrivnost hipnotičnega žara Felove glasbe in osebnosti, njegov nezlomljiv uporniški duh in nenavadne življenjske izbire. Obenem spremlja proces nastajanja broadwayskega muzikala z isto tematiko in tako še z druge strani pokaže, kako težko je sodobnemu občinstvu v enem samem zamahu priklicati zagonetno kompleksnost Felovega lika. Oskarjevec Alex Gibney ujame vsa protislovja največje glasbene legende v zgodovini Nigerije v eksplozivno kapsulo afrobeata, kontroverznih nazorov, norosti in neustrašnega političnega aktivizma.

Petek, 27. april 2018 ob 22:00

Ljubljanski stoner bend Jegulja je nastal leta 2013, ko sta Jure Gašper (kitara) in Rok Večerin (bobni) povabila Jana Kozla (ex Carnaval,kitara) na jam session. Po nekaj mesecih skupnih glasbenih druženj so jih povabili na prvi koncert. Oktobra 2014 so objavili pet komadov na njihovem demo posnetku Finesse & Mud. Januarja 2015 se jim je pridružil Domen Urh, ki je zamenjal dozdajšnjega bobnarja. Leta 2017 so posneli prvi album Darkest Light. V tem času se je tudi postavila stalna zasedba, ki jo tvorijo Jan Kozel(kitara), Jure Gašpar (kitara) in Jan Prosen(bobni).

Glasni stoner rock kvartet Cojones je nastal leta 2006 v Zagrebu, leto zatem so objavili album skupaj s skupino Umor z naslovom Cojones& Umor Split LP. Po izdaji albuma so se odpravili na evropsko turnejo. Prvo samostalni album Sunrise je izšel leta 2009 in spet je sledila evropska turneja skupaj s skupino Umor. V naslednjih letih so Cojones igrali po celi Evropi sledil je pa drugi album Bend To Transcend, ki je izšel leta 2012, ko je skupina imela že velik ugled na regionalni underground sceni. Trenutno na koncertih predstavljajo nov album Resonate. Cojones slovijo po tem, da občinstvo preplavijo z energijo s svojim heavy stoner zvokom katerega pretvorijo v rock'n'roll eksplozijo.

Sobota, 28. april 2018 ob 22:00

Vasko

Klemen Klemen

Starosta domačega hiphoperskega opletanja z jezikom in prodajno najuspešnejši slovenski raper, ob prostem času pa trnowski ninja, se je po sušnih dvanajstih letih diskografske tišine na sceno vrnil s svojo tretjo in to kar dvojno studijsko ploščo S3P, posneto s kopico gostov, čemur je sledilo tudi nadaljevanje koncertne turneje po rodni grudi, ki je obsegala več kot 50 koncertov.

V odlični raperski formi bo revitaliziran zabaval tako Keš pičke kot Keš tipe, nazdravljal s šnopc ministri, zarapal kakšno na sample od Bajage, se odpravljal okrog na ladji Ohio, predstavil kako iz nabora svojih grozljivih zgodb in širokega arsenala raperskega pripovedništva ter pristal pri materi Ljubezni. Poln novih in starih barabinskih trnowskih urbanih zgodbic, samoanalitičnih prevpraševanj, refleksij vsakdana, šnopCARskih peripetij, lepih sosed, gusarskih zgodb in ostalih dram iz pestrega življenja največjega Trnowčana današnjega časa, bo v Soboti na odru vihtel mikrofon skupaj s svojim večnim Dj spremljevalcem DJ SSFom.

Njegov povratniški album Klemna predstavlja v življenjski koncertni formi, polnega kondicije in novega elana, ki prepleta nove skladbe s starimi zimzelenčki, ki jih poleg raperjev poznajo še vsi resnejši spremljevalci glasbe v domačiji.

Vstopnina (koncertni del):
Petek, 27. april 2018 - 5 EUR
sobota, 28. april 2018 -7 EUR
Festivalska vstopnica - 10 EUR

Vstopnice so v prodaji v MIKKovi kavarni. Na ostale dogodke v sklopu festivala je vstop brezplačen.