25.10.2021

Digitalna zbirka fotografij Davorina Majkusa

Sigic nadaljuje se s sistematično digitalizacijo fotografskega gradiva povezanega s slovensko glasbeno sceno.

SIGIC

Dan mladosti 1979, obiskovalci koncerta
Foto: Davorin Majkus (vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)

Dejstvo je, da je slikovno oz. fotografsko gradivo zadevajoč slovensko glasbeno sceno razpršeno po različnih naslovih. Posamezne kulturne institucije (npr. javni zavodi) sicer upravljajo interne arhive, ki pa po večini niti (še) niso digitalizirani, niti niso dostopni širši zainteresirani javnosti. Še bolj stihijsko pa je na področju popularnoglasbene srenje. Nekateri fotografi, ki so v prejšnjih desetletjih redno pokrivali dogodke na popularnoglasbeni sceni  hranijo svoje zbirke doma, nekateri so svoje že oddali različnim institucijam (Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije ipd.), nekatere hranijo časopisne hiše, pri katerih so fotografi delovali (čeprav so avtorske pravice že prešle nazaj na same avtorje) itd. 

V umanjkanju središčne to-namenske institucije na nacionalnem nivoju (npr. glasbeni arhiv ali muzej), je Sigic začel s sistematično digitalizacijo glasbenih fotografij. Fotografije bodo v nekomercialne namene  dostopne širši javnosti preko platforme dLib in posledično preko vseevropske ustreznice Europeana (Opomba: bodite pozorni na navedene avtorske licence pod posamezno fotografijo, ki regulirajo možnost uporabe).

Tokrat predstavljamo digitalno zbirko priznanega fotografa Davorina Majkusa, ki prikazuje predvsem dogajanje konec 70-ih let in v 80-ih letih 20. stoletja. Na slikah so tako zajeti koncerti in dogajanje okoli glasbenikov, kot so Marko Brecelj in Ivan Volarič - Feo (Duo Zlatni zubi), Buldožer, Jani Kovačič, Zadnji, Pankrti, Na lepem prijazni in drugi.

Zbirko v celoti si lahko ogledate TUKAJ.


Duo Zlatni zubi (foto: Davorin Majkus - vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)


Buldožer (foto: Davorin Majkus - vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)


Jani Kovačič (foto: Davorin Majkus - vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)


Pankrti (foto: Davorin Majkus - vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)


Na lepem prijazni (foto: Davorin Majkus - vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)