26.02.2018

Domača skupina Noreia sodeluje z Dónalom Lunnyjem

V Festivalni dvorani v Ljubljani se bo 14. marca zgodil izjemen dogodek za vse »etno« navdušence! Noreia, ki že nekaj let ustvarja na področju tradicionalne glasbe, bo tam nastopila ob boku enega največjih in najbolj cenjenih mojstrov irske glasbe!

SIGIC

Domača skupina Noreia sodeluje z Dónalom Lunnyjem
Foto: Foto: Peter Dimnik - Skupina Noreia je lani nastopila na enem izmed največjih festivalov keltske glasbe.

Noreia je v preteklem letu zabeležila nekaj izjemnih uspehov. Med pomembnejšimi dosežki je zagotovo nastop na največjem evropskem festivalu keltske glasbe v kraju Ortigueira v Španiji, ki jim je pripadel kot finalistom projekta »Runas«. V omenjenem projektu strokovna žirija med prijavljenimi izvajalci s celega sveta izbere tri najbolj obetavne. V lanskem letu je bila poleg skupin z Japonske in Irske izbrana tudi slovenska glasbena zasedba, kar je fantom in dekletu prineslo nastop pred 30.000 glavo množico na otvoritvi festivala.

V zadnjem času Noreia sicer intenzivno ustvarja in odpira kar 2 nova projekta. Člani napovedujejo nov album, na katerem se bodo posvetili raziskovanju slovenske ljudske dediščine in povezovanju le-te z irsko tradicionalno glasbo. Član skupine Anej Ivanuša je za Sigic povedal: "Ideja in želja po globljem raziskovanju slovenske ljudske glasbe je pri nas zorela že kar nekaj let. V zadnjem času smo začeli z intenzivnim delom in pri tem resnično uživamo. Želimo predstaviti nekatere univerzalne značilnosti različnih tradicij in pa hkrati razlike med njimi. Aranžmajske prijeme, ki smo se jih naučili pri našem ustvarjanju irske glasbe, zdaj prenašamo v slovenski prostor. Vsega skupaj se lotevamo z velikim spoštovanjem do regionalnih tradicij in želimo ohraniti občutek ljudskih viž, bo pa končni rezultat vseeno neka nova zvočna podoba."

Nekaj novonastalega materiala bomo premierno lahko slišali tudi 14. 3. na koncertu v Festivalni dvorani v Ljubljani, dogodek pa ne bo le poslastica za ušesa, temveč tudi paša za oči. Kot posebni gostje bodo namreč nastopili tudi plesalci Šole irskega plesa iz Ljubljane. Nastop z irskim glasbenikom Dónalom Lunnyjem, producentom, ki je na čelu preporoda irske tradicionalne glasbe že vse od začetkov svoje 50 letne kariere, pa bo tudi svojevrstno doživetje za skupino in poslušalce. Lunny je namreč sodeloval s številnimi zvenečimi imeni svetovne glasbe, kot so Kate Bush, U2, Sinead O'Connor, Mark Knopfler, Elvis Costello in številni drugi, poznavalci pa ga smatrajo kot enega najbolj zaslužnih za izjemen preporod irske ljudske glasbe. Nastopil bo v duo zasedbi s še enim izvrstnim glasbenikom, Pádraigom Rynnejem (koncertina).