20.10.2016

Domorodni četrtki: Natriletno kolobarjenje s Praho, Poslušalnica 69: Silvij Skok, Gala hala, 20. oktober 2016

V četrtek, 20 oktobra bo v Gala hali nastopil duo Natriletno kolobarjenje s Praho ter DJ Silvij Skok.

Press info

Domorodni četrtki: Natriletno kolobarjenje s Praho, Poslušalnica 69: Silvij Skok, Gala hala

AKC Metelkova mesto, Gala hala, Ljubljana

Domorodni četrtki: Natriletno kolobarjenje s Praho, Poslušalnica 69: Silvij Skok, Gala hala

Četrtek, 20. oktober 2016 ob 22. uri

Vstop prost.

Natriletno kolobarjenje s Praho je projekt, nastal v glavi režiserja, pesnika, prevajalca in avtorja Jureta Novaka. Le-ta je ob izidu svoje druge pesniške zbirke, “Stare pesmi” (2011), k sodelovanju povabil svojega starega prijatelja in multiinštrumentalista Uroša Buha (Same babe, ReLight). Z njim je ustvaril skupek skladb, ki bazirajo na pesniški, melanholični in sanjavi osnovi, plemeniti pa jo mnogovrstna žanrska pisanka temačnejše, pankerske drže. Glasba je polna sanjave melanholije, cinizma, humorja in satire, poslušalcu pa podana na precej teatralen način.
Istoimenski glasbeno-literarni prvenec je nemudoma prepričal domače kritike in s svojo intimno držo, kjer glasba sledi pripovedi, poezijo predstavil občinstvu na sebi lasten način. Glasbeno ozadje je zelo minimalistično, s čimer besedila dobivajo močno težo, njim pa sledijo raznorazni šumi, zvoki mistične akustične kitare ali česa podobnega, kar spreminja njune koncerte v svojevrstne predstave, ki orisujejo duh današnjega časa.

Silvij Skok, ki bo prevzel krmilo tokratne Poslušalnice, večino prostega časa preživi v službi založbe Glitterbeat Records, ki skrbi, da se po svetu sliši glasbenike, kot so Noura Mint Seymali, Damir Imamović, Tamikrest, Aziza Brahim, Bixiga 70, Dirtmusic, Lobi Traoré, Samba Touré, Bombino, Sonido Gallo Negro, Aminata Wassidjé Traore, Afro-Haitian Experimental Orchestra, Fofoulah, Bassekou Kouyaté, Sacri Cuori, Dennis Bovell, Ben Zabo in podobni. Zadnje mesece intenzivno sodeluje s turškimi glasbeniki. Slika oktobrske Poslušalnice 69 je torej precej jasna.

Več o koncertu