19.10.2013

Društvo slovenskih skladateljev je predstavilo novo sezono

V sredo, 16. oktobra, je Društvo slovenskih skladateljev – DSS v svojih prostorih na Trgu francoske revolucije 6 predstavilo načrte za sezono 2013/2014.

Uredništvo

Peter Kopač in Nenad Firšt predstavljata program nove sezone Društva slovenskih skladateljev. (Foto: arhiv Društva slovenskih skladateljev)
Foto: arhiv Društva slovenskih skladateljev

V sredo, 16. oktobra, je Društvo slovenskih skladateljevDSS v svojih prostorih na Trgu francoske revolucije 6 predstavilo načrte za sezono 2013/2014. Koncertna dejavnost je ob založništvu namreč temeljna dejavnost DSS. Začetki koncertne dejavnosti društva segajo v trideseta leta 20. stoletja, ko so se nekateri skladatelji s Slavkom Ostercem na čelu vključili v Mednarodno združenje za sodobno glasbo (ISCM) ter začeli sistematično skrbeti za avtorsko zaščito in uveljavitev slovenskih skladateljev. Najstarejši sklop koncertne dejavnosti DSS je cikel Koncertni atelje, ki neprekinjeno deluje od leta 1966, v sklopu tega cikla pa člani prirejajo tudi izmenjalne koncerte na mednarodni ravni. Ob tem redno prirejajo še celovečerne koncerte sodobne slovenske glasbe (Noči slovenskih skladateljev), glasbene scenske produkcije za mlade (Slovenski skladatelji mladim) in bienalni mednarodni Festival sodobne glasbe (Unicum). Tako bodo tudi v prihajajoči sezoni predstavili novonastalo in doslej še neslišano glasbo. Na 16 glasbenih dogodkih bo krstno izvedenih 60 del, od tega 59 del slovenskih skladateljev. Izpostaviti velja, da v društvu v postprodukciji koncertov poskrbijo, da se najboljše skladbe natisnejo v okviru založbe Edicije DSS. Vsi nastopi v okviru Koncertnega ateljeja bodo tonsko posneti, in sicer v sodelovanju z Radiem Slovenija – programom Ars, ki bo tako slovenske novitete posredoval radovednim ušesom tudi preko radijskega etra.

Koncertno dejavnost v sezoni 2013/2014 so umetniško oblikovali dr. Peter Šavli (Koncertni atelje), Peter Kopač (Noči slovenskih skladateljev), Marko Mihevc (Slovenski skladatelji mladim) in Dušan Bavdek (Mednarodna dejavnost).

Omeniti velja, da se bo tudi letos odvil cikel Pogovori s skladatelji. Posamezni skladatelji bodo v teh srečanjih predstavljeni kot celovite osebnosti; seznanili se bomo lahko z njihovo glasbeno potjo, ustvarjalnimi dosežki ter njihovo vlogo v delovanju DSS in v širšem slovenskem kulturnem okolju. Pogovore bo vodila dr. Sonja Kralj Bervar.

Program dejavnosti Društva slovenskih skladateljev za sezono 2013/2014 najdete  TUKAJ.

@http://www.youtube.com/watch?v=GUi1GJclZOE@