06.04.2018

Duhovi Buldožerja?

Boris Bele, frontman kultnih Buldožerjev se na glasbeno sceno vrača z novo grupo, povedno poimenovano Duhovi, ki predstavlja še bolj povedno poimenovano ploščo "Dobri duhovi prošlosti".

Viktor Škedelj Renčelj

Duhovi
Foto: Arhiv promotorja

Buldožer so ena izmed tistih redkih skupin, pri katerih se lahko brez zadržkov in slabe vesti uporablja ponavadi precej sporna pridevnika "kultni" in "legendarni" (če komu umanjka nekaj tozadevne historičnie perspektive, si naj ogleda npr. dokumentarec Pljuni istini u oči). In Boris Bele je bil vodja, tekstopisec, avtor glasbe, pevec ter kitarist te združbe in poleg razvpitega Marka Breclja (ki pa je s skupino posnel le prva dva albuma in soundtrack za film Živi bili pa vidjeli) gotovo najbolj izpostavljeni član omenjene skupine. In da Boris Bele snema nov material se je šušljalo že kar nekaj časa in ker se je vedelo, da snema v studiu pri Borutu Činču, sodrugu in soavtorju iz Buldožerjev, se je špekuliralo tudi, če gre morda za kakšno ponovno svojevrstno reaktivizacijo te "stražnjice šovbiznisa" ...

No sedaj so stvari jasne. Bele je ustanovil nov bend, poimenovan Duhovi in vanj privabil mlajše a izkušene glasbenike: Luko Veharja na solo kitari, Žigo Kožarja na bobnih in Miklavža Ašiča - "Mikija" na basu (ki pa je že sodeloval z Buldožerji na njihovi zadnji turneji po ex-Jugoslaviji, in sicer kot saksofonist in spremljevalni vokalist). Duhovi te dni izdajajo album Dobri duhovi prošlosti, in sicer pri hrvaški založbi Croatia Records, zunaj pa je že njihov prvi singel Tvoja mama to radi, za katerega je spot naredil zagrebški likovnik Danijel Barić. Vseh deset pesmi na albumu je odpetih v hrvaščini, produkcijo albuma pa je delal že zgoraj omenjeni Borut Činč.