03.08.2017

džeZZva na letošnjem mednarodnem jazz festivalu Zelenkovac

Pred kratkim se je s krajšega gostovanja po Bosni in Hercegovini vrnila prekmurska etno jazz zasedba džeZZva, ki je v sklopu gostovanja nastopila na dveh koncertih.

SIGIC

džeZZva na letošnjem mednarodnem jazz festivalu Zelenkovac
Foto: arhiv skupine džeZZva

Osrednji koncert se je potekal v sklopu letošnjega 17. mednarodnega jazz festivala Zelenkovac pri Mrkonjić gradu, ki se vsa ta leta odvija v Eko okrožju Zelenkovac. Eko okrožje je pred časom širši javnosti postalo poznano, saj mu je izdatno reklamo naredil glasbenik Alice Cooper. Gre za enega najbolj zanimivih jazz festivalov v regiji, saj se odvija daleč od civilizacije in urbanega okolja, sredi mogočnih gozdov in vznožju planin, brez neke velike in pompozne promocije, pa vseeno organizatorju vsako leto uspe zbrati vrhunsko ponudbo mednarodnih glasbenikov, vsako leto pa na festival prihaja tudi vedno več obiskovalcev tako iz Bosne kot tujine.

džeZZva se je letos festivala udeležila na povabilo organizatorja in glavnega promotorja Eko okrožja Zelenkovac, Boba Zelenkovca, ki je pred tridesetimi leti pričel z razvojem tega naravnega bisera. »Vedno smo veseli, ko dobimo kakšno povabilo iz držav južneje od Slovenije. To kaže tudi na to, da nas v tem okolju prepoznajo. Že kar nekaj koncertov smo odigrali na teh območjih in lahko rečem, da je vzdušje in odziv poslušalcev resnično drugačen, kot pri nas. Lahko bi rekel pristnejši. Ljudje se odzivajo, reagirajo na glasbo, dovolijo, da dobra glasba vpliva na njih in se jih dotakne. In igrati pred takšnim občinstvom je nekaj posebnega. Seveda pomeni to tudi veliko obvezo za izvajalca. Pred takšnim občinstvom enostavno ni prostora za 'zajebancijo',« je po vrnitvi dejal kitarist Iztok Rodež. Pianist Dejan Berden je ob tem poudaril, de je posebna vrednota takšnih festivalov druženje, izmenjava izkušenj in mnenj… Predvsem pa na takšnih festivalih, kjer praviloma igrajo odlične skupine, dobiš potrditev svojega dela, če seveda delaš dobro.

Kvartet džeZZva, ki ga poleg Berdena in Rodeža, sestavljata še kontrabasist Mojmir Wolf in bobnar Miran Celec, se že kar nekaj časa uveljavlja tudi zunaj meja Slovenije. Tako jih oktobra letos med drugim čaka še koncert na beograjskem jazz festivalu, ki je zagotovo eden največjih in najpomembnejših jazz festivalov v regiji. Kvartet, ki ima za sabo dva odmevna albuma z avtorsko glasbo z naslovoma džeZZva in Live From The Hidden Courtyard, ki so ga posneli na lanskem koncertu na Skritem dvorišču v Murski Soboti, je odigral koncert tudi v mestu Prnjavor.

Eko okrožje Zelenkovac
Eko okrožje Zelenkovac
Eko okrožje Zelenkovac