13.01.2022

EBU Rojstni dan umetnosti 2022

Tudi letos se bo 17. januarja odvil Rojstni dan umetnosti, tradicionalen mednaroden radijski dogodek Zveze evropskih radijskih postaj.

Press info

Postavitev Jake Bergerja za izvedbo strani iz Razprave Corneliusa Cardewa
Foto: Jaka Berger

Dogodek oživlja idejo Roberta Fillioua, ki je 17. januarja leta 1963 izjavil, da se je umetnost rodila na ta dan pred natanko milijon leti. Filliou je umrl leta 1987, čez nekaj let pa se je skupina umetnikov odločila negovati njegovo nenavadno gesto, poziv k praznovanju umetnosti po večni mreži vseh razpoložljivih medijev.

Fillioujevo zamisel pretakanja umetnosti v življenje je prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica, ki s praznikom umetnikov slavi tudi zvok in radijsko transmisijo zvoka. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20 minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na dveh kanalih, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov.

Glasbeno darilo programa Ars Radia Slovenija bo povezalo avantgardistično naravo Rojstnega dne umetnosti z aktualno domačo ustvarjalnostjo. Tolkalec in eksperimentalni glasbenik Jaka Berger bo predstavil interpretacije izbora grafičnih partitur znamenite zbirke Razprava (Treatise, 1963–1967) britanskega skladatelja Corneliusa Cardewa.

Berger je svoje izvajanje Cardewa predstavljal na vrsti nastopov ter na dveh ploščah, na prvi 46​/​3​/​84​/​115 (2015) in na Breakfast With Cardew, izdani ob koncu lanskega leta.

Prispevek Radia Slovenia se bo v mednarodnem prenosu in na spletnem video prenosu na strani programa Ars začel ob 21.30.