12.11.2016

EPTA 2016 Nova Gorica

Društvo klavirskih pedagogov Slovenije EPTA in Glasbena šola Nova Gorica med 18. in 20. novembrom v Novi Gorici pripravljata 16. klavirske dneve z naslovom Tišina. Besedo ima glasba.

Metka Sulič

16. klavirski dnevi Nova Gorica: Tišina. Besedo ima glasba

Društvo klavirskih pedagogov Slovenije EPTA in Glasbena šola Nova Gorica med 18. in 20. novembrom v Novi Gorici pripravljata 16. klavirske dneve z naslovom Tišina. Besedo ima glasba.

Glasbena šola Nova Gorica bo za tri dni postala prizorišče koncertov in izmenjave znanja pianistov iz Slovenije in tujine. Na dogodku bo sodelovalo okrog 20 priznanih domačih klavirskih pedagogov, profesorjev in koncertantov ter gost iz Združenih držav Amerike. Okrog 130 profesionalnih pianistov in učencev, dijakov ter študentov bo nastopilo na 25 dogodkih. Potekala bodo predavanja, okrogle mize, pogovori in koncerti. Primož Mavrič, predsednik Društva klavirskih pedagogov Slovenije EPTA, poudarja, da je osrednji pomen klavirskih dni »pretakanje znanja. Imamo nekaj sestavnih delov, ki so stalni iz leta v leto. Najpomembnejši je EPTA forum, kjer se predstavljajo kot predavatelji člani društva. S konferenco spodbudimo učitelje, da izkušnje iz učilnice delijo z vsemi nami.«

Kot nakazuje naslov Tišina. Besedo ima glasba, bo letošnja klavirska konferenca na sedmih predavanjih in EPTA forumih, okrogli mizi in pogovoru namenila pozornost povezovanju glasbe z besedo. Aleksandra Pavlovič, predsednica organizacijskega odbora in profesorica klavirja na Glasbeni šoli Nova Gorica, pojasnjuje: »Glasba vedno pripoveduje. Je svoje vrste jezik, ki nam pomaga dojeti vse jezike hkrati. Z ene strani je univerzalni jezik, z druge pa strogo nacionalen. V glasbi začutimo tudi nacionalno obarvanost – materni jezik skladatelja; tako razumemo jezik, ki nam je nerazumljiv. Iz te perspektive se je razvila tema klavirskih dni.« V ospredju bosta portreta skladateljev: 90-letnika Janeza Matičiča in Erika Satieja, čigar 150-letnico rojstva obeležujemo v tem letu. Okroglo mizo na temo Profesionalni pianist – kdaj in zakaj? bosta vodili Aleksandra Pavlovič in muzikologinja Tatjana Gregorič, njuni gostje pa bodo skladatelj Janez Matičič ter pianista Nina Prešiček in Danijel Brecelj. Pogovor s pianistko s koprske glasbene šole Selmo Chicco Hajdin bo moderiral Primož Mavrič. V nedeljo bosta delavnici z gostom Justinom Krawitzem in, za jazz, Zoranom Škrinjarjem. Med predavatelji bodo Ivan Florjanc (Kaj misli glasba, ko je tiho?), Jakša Zlatar (Izbrana poglavja iz klavirske metodike), Jasmina Pogačnik (Slovenske narodne v kvintnem krogu), Aleksandra Pavlovič (Glasba – poliglot?), Eva Dolinšek (Vpliv besede na glasbo zgodnjega baroka), Bojan Glavina (Malenkosti, nov cikel klavirskih miniatur) in gostujoči predavatelj Justin Krawitz iz ZDA (Ubesediti Neubesedljivo). »Vedno se trudimo, da povabimo z mednarodne konference EPTA, ki je vsako leto v drugi državi, najboljšega predavatelja in ga gostimo v Sloveniji,« je o gostujočem pianistu povedal Mavrič.

Na večernih koncertih bodo nastopili Denys Masliuk (klavirski recital), pianist Bojan Gorišek in gledališki igralec Janez Škof (Dve osebi iščeta Erika Satieja). V popoldanskem času bosta koncerta Sto let prezrte klavirske glasbe na Goriškem (različni izvajalci; zasnova: muzikologinja Tatjana Gregorič) in Izbor iz klavirskega opusa Janeza Matičiča s študenti Akademije za glasbo Ljubljana.

Vsako leto se na konferenco prijavijo glasbene šole, ki se predstavijo z vsebinsko zaokroženimi programi. Letos bodo sodelovale glasbene šole iz Nove Gorice, Kopra, Hrastnika, Trbovelj in Velenja, Glasbena šola Franca Šturma iz Ljubljane, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, umetniški gimnaziji iz Kopra in Velenja ter Akademija za glasbo Ljubljana. Učenci, dijaki in študenti teh šol bodo v programih povezovali glasbo, poezijo, film in balet. »Vsi projekti šol so tako dobri, da nismo zavrnili niti enega. Vse smo vključili v program, ker so vsi zanimivi,« pojasnjuje Pavlovičeva.   

Na Glasbeni šoli Nova Gorica se aktiv klavirja s 161 učenci (šolo sicer obiskuje skupno 525 učencev) in z 11 klavirskimi pedagogi uvršča med številčno najmočnejše. Ravnatelj novogoriške glasbene šole Sandi Vrabec odprtih rok pričakuje klavirske dneve: »Ponosni in zadovoljni smo, da imamo v prvi vrsti prostorske pogoje za izpeljavo takšnega dogodka. To je odlična priložnost za naše učitelje klavirja, ki si bodo nabrali nova znanja in izkušnje in se srečali s svojimi kolegi. Verjamem, da bo pedagoško delo po tem dogodku potekalo stopničko višje.« 

Na občnem zboru društva bodo medtem sprejeli odločitve in nov načrt dela za naslednjo klavirsko konferenco, ki bo v letu 2017. Ob tej priložnosti je izšla tudi nova številka revije Virkla. Letošnja, z naslovom Barve v glasbi, je vezana na tematiko lanskih klavirskih dni v Ljubljani.

»Ti dogodki so pomembni, ker se izobražujemo v sproščeni atmosferi. Smo aktivno vključeni bodisi kot predavatelji bodisi kot organizatorji. Vse se nas tiče. Vse naredimo s svojimi rokami. Ko nekaj sam prispevaš, se veliko več naučiš kot takrat, ko le pasivno sediš in poslušaš,« za zaključek pove profesorica Aleksandra Pavlovič.