30.03.2011

Etno Slovenia 2011

Kompilacija v vrtincu glasbenega mešanja na razpotju med Slovenijo in svetom.

SIGIC

Etno Slovenia 2011

Različni izvajalci

Etno Slovenia 2011

SIGIC
2011

Kompilacijska zgoščenka Etno: Glasbene poti – podolgem in počez / Music Routes – Highways and Byways, Slovenia 2011 predstavlja nekatere najvidnejše in najbolj zanimive ustvarjalce ter izvajalce na področju etno glasbe (world music), ki so s svojim delom v zadnjih treh letih najbolj zaznamovali ta glasbeni žanr na Slovenskem.

"Pričujoča kompilacija prinaša posnetke, ki so izšli na nosilcih zvoka (ali nastali v živo ob posebnih, v glasvnem jubilejnih priložnostih) v zadnjih dveh letih in pol (natančneje, v letih 2009 in 2010 do junija 2011). Torej gre za zbirko najaktualnejše tovrstne glasbene produkcije na Slovenskem in hkrati za prerez najzanimivejšega glasbenega snovanja pri nas, ki se spogleduje z glasbami Afrike, Azije, Evrope in Amerike. Med izbranimi pesmimi so tudi takšne, ki sledijo duhu ljudskega godčevstva v kritičnem ali poetičnem pripovedovanju o svojem lastnem lokalnem prostoru; razen tega smo v zbirko uvsrtili tudi avtorske pesmi, ki nastajajo v duhu različnih glasbenih tradicij, v soseščini in po svetu."
dr. Rajko Muršič, profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, preučevalec popularne kulture
vodja izbirne komisije za kompilacijo Etno Slovenia 2011

Na dveh zgoščenkah kompilacije je moč prisluhniti glasbenim dosežkom, ki so jih ustvarili glasbeniki oziroma zasedbe: Arsov feat. Lara Baruca, Eva Hren & Sladcore, Katalena, Sounds of Slovenia feat. Brina Vogelnik, Maja Osojnik Band, Carmina Slovenica, Essaouira Project, Terrafolk, Vesna Zornik, Katarina Juvančič in Dejan Lapanja, Sedef, Fake Orchestra, Bossa de Novo, Kurkuma, Dirtmusic, Aleš Hadalin, Same babe, Bakalina, Kontrabant, Brencl banda, Orlek, Vruja, Katice, Bogdana Herman in Jure Tori, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, Ljoba Jenče, Marko banda feat. Regina, Pella, Šukar, Jararaja, Mlada beltinska banda ter Vlado Kreslin.

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Etno Slovenia 2011