17.05.2016

TV portret Julijana Strajnarja

Etnomuzikolog, violinist in skladatelj, ki je imel nadvse razgibano življenjsko in glasbeno pot.

Viktor Škedelj Renčelj

Julijan Strajnar
Foto: iz glasbeno-dokumentarne oddaje TV Slovenija

Julijan Strajnar je letos praznoval 80-letnico. Rodil pa se je v Franciji, kamor segajo poleg njegovega otroštva tudi glasbeni začetki. Igral je v Simfoničnem orkestru RTV Ljubljana, dolga leta sodeloval z Akademsko folklorno skupino France Marolt, raziskoval pritrkavanje, bil je tudi sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Kot sodelavec inštituta je vrsto desetletij raziskoval slovensko ljudsko glasbo Slovenije in zamejstva (Rezija, Koroška, Porabje), posebno pozornost pa je posvetil raziskovanju rezijanske glasbe. Je eden od začetnih ustvarjalcev znamenite radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi - ustvaril je prek 70 oddaj.

Glasbeno-dokumentarna oddaja Po Koroškem, po Kranjskem …, portret Julijana Strajnarja, ki je nastala v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, bo premierno predvajana v sredo, 1. junija, ob 21.30 na TV SLO 2.

Opozoriti velja še na predpremierni prikaz oddaje, ki bo potekal v ponedeljek 30. maja ob 13. uri v Prešernovi dvorani ZRC SAZU (Novi trg 4, Ljubljana). Po ogledu oddaje bo potekal še pogovor z njenimi ustvarjalci in portretirancem.