14.11.2019

Evropsko zborovsko združenje Europa Cantat na obisku v Sloveniji

Od četrtka, 14. novembra, do sobote, 16. novembra 2019, bo Javni skladi RS za kulturne dejavnosti (JSKD)  v Ljubljani gostil Generalno skupščino Evropske zborovske zveze – Europa Cantat ECA – EC.

Press info

Evropsko zborovsko združenje Europa Cantat na obisku v Sloveniji

K nam prihaja 120 predstavnikov krovnih zborovskih zvez  iz tridesetih evropskih držav. Dogodek je pomemben predvsem zaradi mednarodne promocije največjega glasbenega dogodka v zgodovini Slovenije – Festivala Europa Cantat 2021.

Med 16. in 25. julijem 2021 bo namreč Festival Europa Cantat v Ljubljano in Slovenijo privabil preko 4.000 raznovrstnih glasbenikov s celega sveta. Ti bodo s slovenskimi pevskimi sestavi sodelovali na več kot 50 delavnicah in 100 koncertih pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov. Prireditev zaradi kulturnega pomena in razsežnosti podpirata Vlada Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Letna Generalna skupščina ECA – EC je priložnost za slovenske organizatorje, da gostom predajo jasno sporočilo o umetniški in organizacijski odličnosti slovenske zborovske glasbe in kulture nasploh – oni pa bodo vtise in vabilo na Europa Cantat Ljubljana 2021 prenesli med pevce v svojih državah. Zato so na JSKD mednarodno bogat program Generalne skupščine dopolnili s slovenskimi delavnicami, ogledi mesta in raznolikim glasbenim programom.

Dogajanje se danes začenja slavnostno – s sprejemom predsedstva pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju ob vročitvi listine o častnem pokroviteljstvu dogodka »Europa Cantat 2021«, največjega mednarodnega zborovskega festivala v Evropi.

V petek se bo dnevni program osredotočil na mednarodno izmenjavo izkušenj in aktualne teme, ki so pomembne za razvoj zborovske glasbe. Večer bo namenjen koncertu dobrodošlice, ki so ga na JSKD poimenovali Musica noster amor (KGBL, Vegova ul. 7, 18.30) in prinaša predstavitev slovenske glasbene zakladnice. Ljudske pesmi je v edinstveno celoto združil Damijan Močnik, izvedla pa jih bosta Otroška zbora OŠ Ledina (zb. Dalila Beus) in OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka (zb. Klementina Tominšek) s skupino Volk Folk in Janezom Jocifom. Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija pa bo predstavitev zaokrožil s sodobno zborovsko glasbo mladih slovenskih skladateljev. Dnevu bo piko na i postavil Orkester Mandolina Ljubljana pod taktirko Andreja Zupana.

Sobota poleg uradnega dopoldanskega zasedanja skupščine prinaša zanimivi delavnici – Pripovedovanje zgodb in Pojte s Slovenijo, z ljubeznijo, oziroma Sing with Slovenia, kar je tudi slogan Europa Cantat 2021, ki bo najprej ustvarjalno poudarila večino posebnosti in dosežkov naše zborovske glasbe, sledil pa bo ogled centra Ljubljane in osrednjih lokacij Europa Cantat 2021.  Pestro in interaktivno bo!

Veliki sobotni finale, zaključni koncert Žarki podzemlja (Zbor Sv. Nikolaja, Litija, zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič), ki se začne ob 21. uri, pa je posebna glasbeno-svetlobna stvaritev, ki bo v čarobnem okolju Postojnske jame ustvarila nepozabne spomine. 

Na JSKD so prepričani, da bodo z izbranimi glasbenimi ustvarjalci in dobro organiziranim dogodkom ustvarili odlično zgodbo, ki jo bodo udeleženci navdušeno pripovedovali svojim zborom po Evropi in se z njimi v juliju 2021 vrnili v Ljubljano na Europa Cantat 2021!