23.05.2016

Feecho in How Town na evropski turneji

Letošnje poletje bosta amsterdamski zasedbi skupaj odpotovali na turnejo. Videli ju bomo lahko tudi pri nas. Slovenske vrste zastopa Kaja Draksler.

Peter Baroš

Feecho
Foto: Marko Serafimovic

Skupino Feecho sestavljata slovenska skladateljica in pianistka Kaja Draksler ter nizozemski tolkalec Onno Govaert. Mlada glasbenika predstavljata eno večjih perspektiv evropske improvizacijske glasbene scene. Slovenske odre sta skupaj prvič obiskala leta 2014, leto za tem sta izdala ploščo z naslovom Bums in prav tako gostovala v Sloveniji. Sicer sta že dobra znanca našega glasbenega prostora. Sploh Kaja, ki se, kljub dolgoletnem bivanju v Amsterdamu, redno vrača na domače odre v različnih sestavih. Onno pa je med drugim član skupine Vanilla Riot, v kateri sodeluje s slovenskim saksofonistom in klaviaturistom Boštjanom Simonom. Tudi Vanilla Riot so v Sloveniji že večkrat nastopili.

Tokratna turneja je posebnost. Na pot preko Nizozemske, Belgije, Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke, Poljske, Latvije in Litve se bo Feecho odpeljal v družbi zasedbe How Town. Zasedbo, ki združuje mlade glasbenike iz Belgije in Latvije, vodi skladatelj in kontrabasist Lennart Heyndels, sodelujejo pa še pevke Sarah Klenes, Elina Silova, Laura Polence ter kitarist Matiss Čudars. Če je ustvarjalni koncept zasedbe Feecho bistveno povezan z improvizacijo, Heyndelsov kompozicijski pristop črpa iz različnih glasbenozgodovinskih obdobij, različnih prostorov in žanrov. Poliritmične strukture, jazzovsko ozaljšane harmonije ter haquetus, vokalna tehnika, ki so jo v svoje kompozicije umeščali renesančni skladatelji.

Po besedah Kaje, bomo poslušalci soočeni s koncertnim blokom dveh žanrsko zelo različnih svetov: »Zelo zanimivo bo. Niti mi sami ne vemo, kakšen zvočni učinek bomo skupaj ustvarili. Zanima nas odziv občinstva.« Na vprašanje, ali bosta zasedbi zaigrali tudi skupaj, Kaja odgovarja: »Seveda. Improvizacija je tista, ki nas vse povezuje. Koncerti bodo praviloma sestavljeni iz nastopa vsake zasedbe posebej, nato pa bomo nastopili tudi skupaj.« Da zna biti skupno muziciranje obeh sestavov izjemno zanimiva glasbena izkušnja, nam garantira že navezava Kaje Draksler in Matissa Čudarsa, ki tudi redno muzicirata skupaj. V Sloveniji sta se predstavila že večkrat, medse pa nekaj krat povabila tudi brata Drašler, bobnarja Vida in kontrabasista Jošta.

Feecho in How Town bo mogoče videti in slišati:

26.5. -  Splendor, Amsterdam

27.5. - U-jazz, Utrecht 

28.5. - Vrijstaat O., Oostende 

29.5. - Haekem, Bruselj

30.5. - Stadtgarten, Cologne

1.6. - 'Secret Concert' - Vicenza, Thiene

4.6. - Salon uporabnih umetnosti, Maribor

5.6.  - Inde, Koper

6.6. - Amfiteater Srednje šole, Krapina

7.6. - Student Centre, Zagreb 

8.6. - Porgy and Bess, Dunaj

 9.6. - TBA, Krakow

10.6. - Macondo, Wroclaw

11.6. - Mozg, Bydgoszcz 

12.6. - Mozg, Varšava

15.6. - TBA, Vilna

16.6. - Siltumnica, Valmiera

17.6. - KKC, Riga 

18.6. - TBA, Rezekne

23.6. - Sowieso, Berlin 

24.6. - Nussbreite, Berlin 

 

Feecho: 

 

How Town: