19.07.2021

Festival Arsana

Na Ptuju med 17. in 29. julijem 2021 poteka že 13. festival Arsana. Mnoge dogodke bo ponovno možno spremljati tudi preko spletnega prenosa v živo.

Press Info

Festival Arsana 2021

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se meseca julija že vrsto let spreminja v stičišče glasbenih umetnikov z različnih koncev sveta, kjer koncerte klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe nadgrajujejo še poulično dogajanje, Oder mladih, Otroški glasbeni festival, Glasba v mestu, Odprta kuhna in bogat spremljevalni program. Festival Arsana je v dosedanjih dvanajstih različicah z več kot 850 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil že več kot 8.500 umetnikov in privabil preko 370.000 obiskovalcev.

V 13. festivalsko zgodbo Arsana vstopila z Opernim večerom na Panorami, kjer je nastopila opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom zborom in solisti pod taktirko Simona Krečiča.

Med vrhunce letošnjega festivala zagotovo sodijo Naturally 7, ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu, ki se po letu in pol koronskega  premora vračajo na odre in bodo v sklopu evropske turneje obiskali tudi najstarejše slovensko mesto.

Domači gostitelji Vox Arsana, Vlado Kreslin in godalni orkester pod vodstvom Matije Krečiča so posebej za festival pripravili sveže orkestrske priredbe legendarnih uspešnic gospoda s črno kitaro. Vsem dobro poznani hiti bodo tokrat zazveneli v glasbenih barvah etna, popevke, klasike in večglasnega jazza.

V poletno noč, prežeto s slovensko popevko nas bodo pod vodstvom Patrika Grebla popeljali Elda Viler, Oto Pestner, Nuša Derenda, Nina Strnad, Saša Lešnjek in ena najstarejših tovrstnih zasedb v Evropi, Big Band RTV Slovenija. Povezovalec večera bo Tilen Artač.

Zanimanje klasičnih sladokuscev bo na glavnem prizorišču zagotovo vzbudila mednarodno najprepoznavnejša slovenska operna pevka Sabina Cvilak, ki se bo tokrat predstavila ne samo v operi, ampak tudi v stilno zanimivih izvedbah slovenskih pesmi ter francoskih in španskih evergreenih. V družbi harmonike in tube se ji bosta pridružila Janez Dovč in Goran Krmac.

Spektakularni zaključek 13. mednarodnega festivala Arsana bo z mogočnimi ritmi, bogatimi harmonijami in pozitivno energijo pričaral svetovno znani vokalni orkester Perpetuum Jazzile.

Organizatorji festival nadgrajujejo z žanrsko razširitvijo in novim prizoriščem v Sončnem parku. Pod sloganom Glasba v parku bodo nastopili Amy Winehouse tribute by June, ptujski okuženci Infected ter udarna Shagadelic rock n’ roll peterica Joker out.

Glasba v mestu ostaja stalnica utripa festivalskega dogajanja. Ptuj se lahko pohvali s čarobnimi butičnimi prizorišči, ki so ravno prava kulisa za poletne glasbene dogodke.  Na dvorišču  Doma kulture MuziKafe bodo nastopili PLIŠ in prekaljena mojstra Vasko Atanasovski in Zoran Majstorović v projektu Balkan Duo, v hotelu Mitra pa mladi Fridas jazz quartet s Katarino Samobor.

Svoj prostor pod festivalskimi zvezdami bo ponovno zavzel tudi domačin in ambasador festivala Tadej Toš, ki bo nastopil na južnem dvorišču Dominikanskega samostana.

Klasični mojstri bodo zazveneli v slavnostni dvorani ptujskega gradu. Cikel je z recitalom otvoril Marko Črnčeč. Predstavil se je s širokim glasbenim repertoarjem in poustvaril dela velikih skladateljev jazzovske in klasične glasbene scene. Sledili bodo koncerti mladih virtuozov: Tima Jančara, CWA – Classical with attitude in študentov glasbene akademije v ljubljani Trio Affetuoso, Trio Aurum, Trio Muska ter Trio La – mer.

Na Slovenskem trgu bodo kot že uveljavljeni brezplačni dogodki na prostem Oder mladih kar sedem večerov zaporedoma zastopali: Andrej in Ida, Janez Ivačič, LPS, MYA, Re-punk, Friški Pir, Dora Šandor in  zaključek poletne glasbene šole, ki bo trajala tri dni in povsem dopolnila letošnji otroški glasbeni festival v ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah ter artističnih predstavah.