17.07.2018

Festival Arsana

Jubilejni 10. glasbeni festival Arsana bo v devetih dneh na Ptuju gostil domače in svetovne glasbenike s področja klasične, jazz, etno, world, popularne, vokalne in instrumentalne glasbe.

Press info

Festival Arsana 2018

Mednarodni glasbeni festival Arsana je v zadnjih letih prerasel v enega najbolj prepoznavnih, žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v tem delu Evrope, ki je v 9. letih ponudil preko 600 koncertov, gostil 5500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil blizu 250 000 obiskovalcev iz cele Slovenije, Evrope in od drugih celin. Z eminentnimi izvajalci mednarodne glasbene scene je najstarejše mesto zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vrhunska klasična, jazz, etno, world instrumentalna in vokalna glasba, za vse generacije in okuse, se preliva na trgih, dvoriščih in ulicah pravljičnega mestnega jedra Ptuja.

Jubilejni 10. festival Arsana bo med 20. in 28. julijem 2018 na več kot 60 dogodkih predstavil preko 300 slovenskih in tujih renomiranih glasbenih umetnikov. Bogat bo tudi spremljevalni program: otroški festival, mednarodna plesna akademija, razstave in drugi dogodki.

10. obletnica Arsane in 25 let podjetja Vargas-al je bila zabeležena s posebnim predfestivalskim dogodkom: Opernim večerom na Arheološkem parku Panorama, kjer so s pogledom na ptujski grad pod zvezdami nastopili Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti.

Vrhunci festivala: Naturally 7 (ZDA), kralji acapella glasbe in ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu, ki je nastopila v več kot 25-ih državah pred 4 milijoni oboževalcev; Večer nove popevke, ki bo posvečen uglasbeni poeziji Roka Vilčnika, nastopili pa bodo Papir, Patetico, Pliš in Bilbi z gostjo Severo Gjurin; projekt EPK Maribor 2012 v zasedbi Tango story & Irena Yebuah Tiran s svetovnima plesnima prvakoma Andrejo Podlogar in Blažem Bertonceljem; Tadej Toš, z novimi norčavimi zgodbami ter Klemen Slakonja & All starts Orchestra; Vox Arsana & Vlado Kreslin, Cubismo in Magnifico.

Naturally 7

Odkar so na treh svetovnih turnejah s kanadskim zvezdnikom Michaelom Bubléjem nastopili v več kot 25-ih državah pred 4 milijoni oboževalcev, so se Naturally 7 povzpeli med kralje A-capella glasbe in so ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu. Zvok polnega benda in orkestra, ki ga proizvajajo na odru, prihaja izključno iz njihovih glasov, kjer skozi vokalno igro posnemajo bobne, bas, kitaro, trobila in klaviature. Njihova glasbena partnerstva v živo ali v studiu segajo od Coldplaya, Quincy Jonesa, Herbie Hancocka, Queenov, Xavier Naidooa, Sarah Connor, Helene Fischer, Phil Collinsa, Diane Ross ter Michaela Bubléja, s katerim so tudi posneli štiri duete. Nekateri od njihovih največjih uspehov so pomembne interpretacije svetovnih hitov Phila Collinsa, In The Air Tonight, Coldplayovega epskega hita Fix You in avtorske uspešnice Wall of Sound. 7. studijski album Both Sides Now je še en izjemen razvoj vokalne skupine Naturally 7, ki z bogatimi harmonijami in izjemnimi glasovi interpretira večne klasike, od Antona Dvoraka, Paula McCartneya, Simona & Gurfunkela, Joni Mitchell, Stinga in Adele.

Večer nove popevke

Projekt je posvečen uglasbeni poeziji pisatelja in pesnika Roka Vilčnika, ki je spisal mnoge tekste za izvrstne slovenske izvajalce. Pri projektu sodelujejo znani jazz glasbeniki, kot so Igor Bezget, Sebastijan Duh, Ana Bezjak, Tadej Kampl, Tomaž Gajšt, Bruno Domiter, Mirna Bogdanović in skladatelj Gregor Stermecki. Na projektu bodo nastopili še gosti, Pliš, legenda slovenske glasbe Severa Gjurin ter igralka in pevka ter odlična avtorica in izvajalka Bilbi. Dogodek bo povezoval Jure Longyka, priljubljen radijski voditelj in novinar. To bo glasbeni večer, poln odlične avtorske glasbe in poezije.

Tango Story & Irena Yebuah Tiran

Tango Story je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom, Stefanom Milenkovičem, je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, in imel zelo uspešno turnejo v ZDA. Tokrat se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki, Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigo Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Pevska gostja bo Irena Yebuah Tiran, prejemnica več nagrad, solistka in članica več komornih zasedb doma in v tujini. Peter Srpčič bo program popestril z recitiranjem poezije nobelovega nagrajenca Pabla Nerude.

Klemen Slakonja & All Stars Orchestra

Izvrsten dramski igralec, pevec, televizijski voditelj ter imitator Klemen Slakonja bo skupaj z zasedbo vrhunskih slovenskih glasbenikov uprizoril predstavo glasbenih presenečenj. Pod umetniškim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je tudi idejni vodja projekta in avtor vseh priredb za orkester, bomo prisluhnili nekaterim največjim uspešnicam, kot so Ruf mich Angela, The Perverted Dance in Putin, Putout, s katerimi Klemen na svojem youtube kanalu dosega milijonske oglede. Kot eden najbolj glasbeno nadarjenih slovenskih igralcev bo zablestel tudi v pevsko zahtevnejših vlogah, na primer v operni ariji Torna A Surriento, v lanski zmagovalni skladbi na Izboru za Pesem Evrovizije Amar Pelos Dois ter vlogi Jana Plestenjaka … Koncert bo kot vedno začinjen s Klemnovim humorjem in teatrskim pristopom.

10 let – Vox Arsana & Vlado Kreslin

Vox Arsana, ki je decembra praznovala 10 let obstoja, je nastopila na pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Hrvaški, Srbiji in ZDA. Redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter so stalni gostje Totega Big Banda Maribor, Big Banda RTV SLO in Big Banda HRT. Leta 2015 je skupina v sodelovanju z državnim Big Bandom izdala svoj prvi studijski album Turn it Up, ki je bil deležen izvrstnih domačih in tujih kritik ter nominiran za Zlato piščal. Od leta 2013 sodelujejo z dvakratnimi grammyjevimi nagrajenci New York Voices. Na koncertu se bodo sprehodili skozi večletni repertoar in predstavili nove priredbe večnih uspešnic Vlada Kreslina.

Cubismo

Cubismo je hrvaška skupina z mednarodno glasbeno zasedbo; njeni člani prihajajo iz Hrvaške, Slovenije, Kube in iz Ekvadorja. Igrajo energično plesno glasbo, ki temelji na afrokubanskih ritmih, v izrazito svojskem in prepoznavnem slogu. Ob prevladujočih ritmih salse in latino jazza je v glasbi Cubisma čutiti še vplive hip-hopa, funka in rocka. Svoje poslušalce redno spravljajo na noge in jih očarajo z zvrhano mero pozitivne energije, ki dobesedno seva z glasbenega odra.

Magnifico

Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, predstavil Silvijo in razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino ter nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.

Vladimir Milošević

Je eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije. Leta 2013 je bil razglašen za zmagovalca koncerta Rising Artist Concerto v New Yorku. Njegove nastope so pohvalili mnogi kritiki, kot so Salle Cortot v Parizu, Steinway Hall v Londonu, Konzerthaus v Berlinu, Teatro Tivoli v Portu, Foerster Hall v Pragi, Teatro Olimpico v Vicenzi, Konzerthaus na Dunaju, Mann Auditorium v Tel Avivu in tudi v Milanu, Rimu, Bari, Benetkah, Rennesu, Nici in Lyonu. Kot zmagovalec natečaja Concerti v vili Vicenzi (Italija) je nastopil v prestižni recitalni dvorani Carnegie v New Yorku. Sodeloval je tudi z glasbeniki, med njimi flavtistom Jánosom Bálintom, violinistom Davidom Castro-Balbijem, Ericom Crambesom, Stefanom Milenkovićem, Draganom Djordjevićem, …

Marko Črnčec trio

Marko Črnčec je eden najbolj priznanih sodobnih glasbenikov ter slovenskih izvozov. Na mednarodnem prizorišču je znan kot fenomenalen multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki enostavno deluje po žanrih, zlasti v jazz in popularni glasbi. Izdal je že 4 avtorske zgoščenke z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske scene. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku. Na festivalu Arsana se nam bo predstavil s svojim najnovejšim triom, v katerem sodeluje z izjemnima glasbenikoma: Američanom Mylesom Slonikerjem ter Italijanom Francescom Cinigliom. Oba spadata med najperspektivnejše ter najbolj klicane jazz glasbenike newyorške jazzovske scene. Predstavili bodo kompozicije izpod peres vseh treh glasbenikov. Pridite in doživite newjorški glasbeni duh!

Maja Keuc Amaya – Tribute to Soul

Majo Keuc je širša Slovenija spoznala v oddaji Slovenija ima talent leta 2010, kot mlado nadebudno soul pevko s “črnskim glasom”. Leto kasneje je Slovenijo zastopala na Festivalu Pesmi Evrovizije v Dusseldorfu in dosegla najboljso slovensko uvrstitev, odkar obstajajo polfinalni večeri. V sodelovanju s skupino Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR je izdala prvi album z naslovom Po Viharju, leto kasneje pa svoj solo album Indigo. Lani je z odliko zaključila študij glasbe v Rotterdamu, trenutno pa živi in uspešno ustvarja v skandinavski prestolnici glasbe – Stockholmu. Letos spomladi je Maja v sodelovanju s producentom/glasbenikom Orphee Noahom izdala prvi mednarodni mini album z naslovom Fairytales, pod umetniškim imenom Amaya. Na koncertu “Tribue to Soul” bodo Majo spremljali uveljavljeni glasbeniki Miha Koretič (kitara), Dorian Granda (bobni) in Jernej Kržič (bas). Repertoar je poklon najimenitnejšim imenom soul/blues glasbe zadnjih 60 let v kombinaciji Majinih lastnih skladb. Maja & Band vam obljubljajo večer nabit z dobro energijo in glasbo za dušo.

Sounds of Slovenia

Vrhunski glasbeniki (Gombač, Dovč in Krmac), ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, in ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Kot ambasadorji slovenske kulturne in naravne raznolikosti s svojim zanimivim nastopom večkrat nastopajo na različnih festivalih in prireditvah v tujini (Kitajska, Indija, Velika Britanija, Izrael, Irska, Italija itd.).

Klasični mojstri: v čudovitem ambientu Slavnostne dvorane ptujskega gradu bodo za klasične sladokusce poskrbeli: Trio flavta, rog, klavir – Globalna glasbena vas (HRK, SLO) v zasedbi Nikoline Kovač J., Lovorke Nemeš Dular in Roberta Petriča; Komorni zbor KGBL (SLO); Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev (MK, AUT) Milene Arsovske, Philipeja Spiegelja in Pavla Singeja; Vladimir Milošević (SRB), eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije; ter virtuoz Martin Belič na flavti in Ivan Ferčič na klavirju.