21.02.2022

Festival Bi flamenko

Med 22. februarjem in 1. marcem 2022 se bo v Cankarjevem domu odvil mednarodni festival Bi flamenko, ki je bil ustanovljen z željo tudi domačemu občinstvu pokazati, da je flamenko sodobna, dinamična, ustvarjalna ter še kako kreativna veja plesne in glasbene (ter še kakšne druge) ustvarjalnosti.

Press Info

Festival Bi flamenko

Flamenko kot žanr ali umetniška zvrst in tudi kot način bivanja še kako živi. Njegovi ustvarjalci so neskončno daleč od zgolj poustvarjanja okostenelih ter s prahom zgodovine prekritih glasbenih in plesnih oblik. Flamenko je tok, ki ga napaja sodobna in sorodna ustvarjalnost, obenem pa je tudi sam navdih. Na mednarodnem bienalnem festivalu Bi flamenko, ki ga Cankarjev dom pripravlja v sodelovanju s festivalom Flamenko bienale iz Nizozemske, se bo tradicija mešala s sodobnim, z urbanim, klasični flamenko koraki se bodo združevali s povsem modernimi plesnimi ritmi. 

Tretja izdaja festivala Bi flamenk bo sočna in temperamentna, kot sta bile tudi prvi dve. Rahločutnost Leonor Leal in njenega izbranega Nokturna; kontrapunkt iz dveh delov, ki v kreaciji Ane Pandur po/rodita tretjega, Party Box; senzibilnost giba in glasbe Urške Centa v projektu Sinsonte, v grlu pozabljena pesem. Pa seveda udarni, čvrsti, a hkrati nežni ritem enega in edinega, Israela Galvána v uprizoritveno-glasbeni ekshibiciji Začarana ljubezen.

A začelo se bo vendarle pri globoki romski tradiciji, ki jo ponazarja Pepe Habichuela, vodja razvpitega flamenko klana Carmona, ki se bo v uvodnem večeru festivala predstavil s filmom, koncertom in pogovorom. Na koncertu bosta ob njem še Pepetov nečak Josemi na kitari in tolkalec Bandolero. Kitaristi bodo zaznamovali tudi petkov večer, ki pa bo doživel vrhunec z najboljšo flamenko pevko svoje generacije, Mayte Martín, subtilno in nežno kot čipka. Tudi glasbeni del festivala bo lokalno obarvan, ko bo svoje mojstrstvo na flamenko kitari predstavil Vito Marence s svojo slovensko-špansko zasedbo. Bi flamenko pa ni samo festival umetnikov, ampak tudi sodelujočega občinstva, ki bo lahko brezplačno preizkusilo svoje znanje in navdušenje na odprtih delavnicah. In ker sta flamenko in jazz najboljši par, se bo festival sklenil z jazzflamenkom, ki seže vse tja do Kube in ga bo pričaral špansko-kubanski trio navdihujočega pianista Daniela Garcíe Diega.

Torek, 22. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Večer s Pepejem Habichuelom

Sreda, 23. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Petje, ki zaboli (El cante bueno duele)

Četrtek, 24. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Urska Centa: Sinsonte, v grlu pozabljena pesem

Petek, 25. - nedelja, 27. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Delavnica sodobnega flamenka z Marcom de Ano

Petek, 25. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Mayte Martín

Sobota, 26. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Pogovor o delu Leonor Leal

Sobota, 26. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Leonor Leal: Nokturno (Nocturno)

Sobota, 26. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Vito Marence Flamenco Group

Nedelja, 27. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Delavnica z Alfredom Lagosom (kitara)

Nedelja, 27. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Ana Pandur: Party Box

Nedelja, 27. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Delavnica z Leonor Leal (ples)

Ponedeljek, 28. februar 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Nekaj divjega. Zgodba Bambina Paca Ortiza

Torek, 1. marec 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Pogovor o delu Israela Galvána

Torek, 1. marec 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Israel Galván in Manuel de Fallá: Začarana ljubezen (El Amor Brujo)

Torek, 1. marec 2022, Cankarjev dom - Ljubljana
Daniel García Trio