29.11.2017

Festival Etnika

Med 30. novembrom in 5. decembrom bo v Mariboru potekal Festival Etnika.

Press info

Festival Etnika

Festival Etnika bo v Mariboru doživel svojo trinajsto izvedbo.

Četrtek, 30. november 2017, AGD Gustaf

ob 21:00

Katja Šulc feat. Pier & Igor Matković: Katja Šulc, vokal, loopi, zvočni efekti; Igor Matković, trobenta, zvočni efekti, Ableton live; DJ Operator Pier (RootsInSession)

Katja Šulc je karizmatična pevka, ki se giblje med poezijo in glasbo. Po uglasbeni poeziji "Mila" (Sanje, 2008) in avtorskih pesnitvah projekta Twisted Delight (Celinka, 2013) je lani navdušila s projektom Kamlisajlan (Casete Mexico, 2016), uglasbeno sodobno romsko poezijo pesnikov iz Balkana in Vzhode Evrope. Letos je izšla elektronska različica albuma Kamlisajlan Remixed, ki je nastala v sodelovanju z različnimi domačimi in tujimi producenti. Poezija ujeta v hipnotične loope, žametne vokalizacije in ritme duba, broken beata, electro cumbie in drugih klubskih derivatov.

ob 22:15

Smaal Tokk: Smaal Tokk, glas; Gašper Kržmanc, kitara; Marko Boh, klaviature; Klemen Kotar, bas kitara; Enos Kugler, bobni; Ana Šimenc, saksofon, spremljevalni vokal; Blažka Oberstar Bistan, flavta, spremljevalni vokal

Samooklicani Primorska's region own gangsta raper in veliki oboževalec Franka Zappe, ki ga Primorska ljubi, glasbeni kritiki pa ga ali cefrajo na koščke ali pa mu jedo iz trde primorske roke. Prepoznaven je kot kritik socialne, družbene in politične aktualnosti, ki na porogljiv način komentira vse, kar opazi okrog sebe. Smaal Tokkova potreba po komentiranju je globoko zakoreninjena v primorski zemlji, od koder prihaja. Gre za staro navado razlaganja, kako je, in hkrati negodovanja nad spremembami, čeprav se komentirajoči ob tem zaveda, da ne bo ničesar rešil. A povedati preprosto mora.

ob 23:15

Jimmy Barka Experience: Marjan Stanić, tolkala; Dj Borka, gramofoni; DJ Bakto, gramofoni

Jimmy Barka Experience je projekt treh veteranov slovenske glasbene scene – nenavadne kombinacije glasbenih ustvarjalcev: mojstrskega bobnarja in dveh mojstrov na gramofonih. Člani zasedbe, ki prihajajo iz različnih glasbenih okolij, so: (Good Foot Crew) in virtuoz na bobnih in tolkalih Marjan Stanić (ki je tudi član številnih skupin, med njimi so npr.: Čompe, Bast, Vasko Atanasovski Trio, Lolita). Rezultat je kolaž raznovrstne glasbe od funka, brejkov, afra pa vse tja do eksploatacije Balkana in rocka. Na koncu tudi do hektične mešanice in divje, toda ubrane vožnje od Peruja do Bakuja.

Petek, 1. december 2017, AGD Gustaf

ob 22:00

Chui: Toni Starešinić, klaviature in elektronika; Vojkan Jocić, saksofon in elektronika; Ivan Levačić, bobni; Konrad Lovrenčić, bas

Chui so izjemen hrvaški kvartet, ki igra jazz, a fantje počnejo to malce drugače. Razvili so povsem samosvoj zvok s kombinacijo sodobnih plesnih ritmov in jazza, elektronike in brezkompromisnega rock‘n’rolla. Že prvi album Chui (Dancing Bear 2012) jim je prinesel kultni status na hrvaški glasbeni sceni. Sledil je naslednji The Second Arrival (Dancing Bear 2013) in v letu 2015 tretji Third Sun From The Stone,ki je bil na skoraj vseh hrvaških glasbenih lestvicah proglašen za najboljši album leta, kar ni uspelo še nobenemu jazz bandu na Hrvaškem. Letos so posneli tudi album z Jazz Orkestrom HRT, ki so ga pred kratkim predstavili na dveh zaporednih razprodanih koncertih v Zagrebu.
Chui so odpirali koncerte bendom kot so Medeski Scofield Martin & Wood (USA), Etienne Mbappé & Su La Take (Cam & F), DKV Trio Hamid Drake, Ken Vandermark & Kent Kessler (USA), Volcan Gonzalo Rubalcaba, Giovanni Hidalgo, Jose Gola & Horacio Hernandez (Cuba)…

ob 23:15

Wicked Dub Division: Michela Grena, vokal, melodika; King Klaudio, bas; GP, bobni; IL Pic, Dub Live Set

WDD je projekt starih glasbenih mačkov z italijanske reggae in dub scene, ki so kot trio pod istim imenom delovali že celih 10 let. Nato se jim je leta 2014 pridružila vokalistka skupine B.R.Stylers Michela Grena, ki je tudi občasna vokalistka skupine Zion Train. Prvi album Dub Drops so izdali leta 2015 v lastni produkciji. Njihov glasbo je moč opisati kot brezčasni glasbeni eksperiment mešanja vročih in hipnotičnih zvokov s talnimi in podtalnimi basi, snare bobni in drugimi zvočnimi efekti.

ob 00:30

Airtist: Szabolcs Gimesi, dromlja; Markus Meurer, didgeridoo; Döme, beatbox

Airtist velja za eno najbolj prepoznavnih zasedb, ki igrajo organske beate. Z uporabo prastarih instrumentov in človeškega glasu ustvarijo elementarni plesni ritem in atmosfero polno energije, ki ves čas samo raste in poslušalstvo neizogibno popelje v plesni trans.
Gre za unikatni projekt v katerem glasbeniki z uporabo antičnih glasbil in glasilk ustvarijo atmosfero modernih elektronskih plesnih partijev, pri tem pa je njihovo “gorivo” samo zrak (AIR),   ki skozi usta potuje v instrument in izvablja vibracije. Takšno glasbo bi lahko na enak način igrali tudi pred tisoči let!

Torek, 5. december 2017, Narodni dom Maribor

ob 20:30

Atom String Quartet: Dawid Lubowicz, violina; Mateusz Smoczyński, violina; Michał Zaborski, viola; Krzysztof Lenczowski, čelo

Atom String Quartet so vodilna jazz skupina na Poljskem in eden najzanimivejših string kvartetov na svetu. Štirje mladi zunajserijski violinisti premorejo energijo v igranju, ki v popolnosti ustreza imenu, ki si so ga nadeli.  Igrajo lahkotno, igrivo  in virtuozno, vsi štirje so izvrstni improvizatorji. So prejemniki številnih domačih in tujih nagrad. Leta 2011 so za album Fade In dobili nagrado »Fryderyk«, ki jo podeljuje združenje poljskih proizvajalcev fonogramov v kategoriji »Jazz debitant leta«. Leto kasneje so za album Places prejeli enako nagrado v kategoriji »Jazz album leta«. Leta 2015 so na  9.tekmovanju »International Jazz Competition« v Bukarešti prejeli Grand Prix.

Atom String Quartet so doslej sodelovali z glasbeniki kot so Brandford Marsalis, Bobby McFerrin, Gil Goldstein, Paolo Fresu, Wolfgang Haffner, Christian von Kaphengst, Rupert Stamm, Lars Danielsson, Zohar Fresco in drugimi.

Nastopili so na številnih evropskih festivalskih odrih: Berliner Jazztage, Jazz Baltica, Festival Veranos de la Villa Madrid, Salzburger Festspiele, Manchester Jazz Festival itd.