11.11.2019

Festival Grounded 2019

Pogovor z Nino Hudej ob letošnji tretji ediciji festivala elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded.

Miroslav Akrapović

Festival Grounded 2019

Letošnji, tretji festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Festival Grounded 2019 bo potekal med 14. in 16. novembrom, in sicer pod naslovom Avtomatizacija in oblast/Automation and Power. Aktualna in hkrati skrb zbujajoča tematika, ki prežema vse pore našega življenja in družbe. V širšem kontekstu ali projekciji bližnje prihodnosti avtomatizacijo navadno vidimo ali o njej premišljujemo kot o grozljivi napovedi o robotih, ki nadomestijo delovno silo. Toda gre za še globljo in bolj sofisticirano morebitno (zlo)rabo v spregi z oblastjo in nadzorom. Otvoritveni in diskurzni programski del festivala bo potekal na relaciji Mestna galerija Ljubljana–Pritličje, spremljajoči glasbeni pa v klubih Monokel, Tiffany in Channel Zero. Dovolj je razlogov za obisk in kratki pogovor z Nino Hudej in Nino Mahnič, dveh izmed gonilnih sil festivala Grounded.

V kolikšni meri in na kakšen način se kot posamezniki zavedamo avtomatizacije?

V medijih je avtomatizacija večinoma predstavljena kot gonilo četrte industrijske revolucije, nekaj dobrega za družbo, saj naj bi povečana produktivnost zaradi večje vpeljave strojnih procesov omogočila tudi višji življenjski standard. Vprašanje avtomatizacije se pogosto veže na možnost univerzalnega temeljnega dohodka in se prikazuje kot poslovna priložnost »doseči več z manj«.

Širše se zavedamo predvsem tega, da delavci vedno bolj sodelujejo z roboti, da nekaterih člankov ne pišejo več novinarji, da nas morda v prihodnosti čaka trenutek, ko našega poklica več ne bo. Toda le redko se o procesih digitalizacije, mehanizacije, nadomeščanja človeškega dela z mehanskim pogovarjamo v okviru avtomatizacije, ki nas zadeva kot državljane. V največji meri se debata vrti okoli avtomatizacije in njenega pozitivnega vpliva na nas kot potrošnike.  

Ali lahko govorimo o avtomatizaciji družbe nasploh, ki jo  navsezadnje sestavljajo posamezniki in ne le avtomatika in zaporedje naključnih ali določenih številk? Če se nam dozdeva avtomatika brezlična in brezimenska, to nikakor ne moremo reči za družbo ali za posameznika. Slednja zagotovo nista niti brez imena niti brez izraza.

V okviru Festivala Grounded se posvečamo digitalizaciji in avtomatizaciji  v sferi javnega ali skupnega. Od gradnje pametnih mest, napovedovanja problematičnosti otrok s pomočjo strojnega učenja in rangiranja prosilcev za vizume do napovednih modelov, ki izpostavljajo posameznike in podjetja, ki se bolj verjetno izogibajo plačevanju davkov ... Gre za spremembe dinamik, ki pomembno vplivajo na naša življenja. O avtomatizaciji se ne moremo pogovarjati le v domeni privatnega sektorja, saj preko javno-zasebnih partnerstev pomembno spreminja delovanje javnega sektorja, s tem pa vpliva na naše pravice. 

Digitalizacija in avtomatizacija v novinarstvu, to je eden od dogodkov, ki ga vsekakor ne kaže zamuditi. A ne le ta. Koga od gostujočih predavateljev bi še izpostavili?

Od tujih predavateljev bi izpostavila dr. Lino Dencik iz Data Justice Laba, prve britanske institucije, ki se posveča podatkom in (ne)pravičnosti. Četudi se o rangiranju prebivalcev govori večinoma v navezavi na Kitajsko, bo prikazala, da se to dogaja že v Evropi, le na drugačen način. Cansu Safak, ki je raziskovala digitalizacijo britanske javne uprave, bo povedala več o digitalnih procesih, ki spreminjajo načine prehajanja meja in s tem pravice do bivanja v državi. Piret Tonurist iz OECD bo predstavila priročnik, ki državam pomaga pri odgovorni digitalizaciji in avtomatizaciji.

Slovenski predavatelji se bodo poglobili v bolj lokalizirane procese, ki kažejo na avtomatizacijo v Sloveniji. 

Stalni spremljevalec Festivala Grounded je pestri glasbeni program, ki je tako ali drugače povezan z vsebino in tematsko mislijo samega festivala. Kdo nas bo letos glasbeno aktiviral in koga še posebej priporočate?

Ob tretji ediciji festivala in obenem pred peto obletnico Pritličja predstavljamo glasbeni program, ki na sledi najaktualnejšim smernicam predstavlja najvznemirljivejše fenomene postklubske in (pre)drzne elektronike. Med drugim ne kaže zamuditi live nastopa v Berlinu živeče kitajske umetnice Rui Ho, zvezdnice priznane britanske založbe Hyperdub Ikonike, nastop francoske vokalistke in producentke COUCOU CHLOE, švedskega vzhajajočega producenta Oli Xl-a ter otvoritveni koncert Iceboy Violet ter tudi mnogih drugih. Vsega skupaj na festivalu nastopa več kot 20 tujih in domačih umetnic in umetnikov.