18.06.2021

Festival Imago Sloveniae – Podoba Slovenije

V petek, 18. junija 2021 bo potekalo svečano odprtje 33. Festivala Imago Sloveniae. Imago poletno dogajanje pa ne bo razveseljevalo le v prestolnici, temveč v obliki gostovanj tudi po drugih krajih po Sloveniji in v tujini.

Press Info

Festival Imago Sloveniae – Podoba Slovenije

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije kot vedno doslej ponuja atraktiven in raznolik glasbeni izbor, od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Tudi letos so se glede na koronavirusne razmere, ki so močno zaznamovale področje kulture, odločili podpreti predvsem domače umetnike. Zvrstilo se bo preko 40 koncertov slovenskih in tujih glasbenikov iz 15 držav.

Svečano odprtje 33. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani, tradicionalno umeščeno na Kongresni trg, bo z gala opernim koncertom posvečeno častitljivi operni poustvarjalski tradiciji v okviru mariborske nacionalne gledališke ustanove, ki je v lanskem letu obhajala 100. obletnico delovanja. V čudovitem ambientu pod poletnim večernim nebom bodo 18. junija solisti, zbor in orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča očarali z  najznamenitejšimi dragulji iz zakladnice opernega opusa.

Kmalu za tem bo v Mestnem muzeju zazvenel mojstrski ansambel, ki se ponaša s preko 40 let dolgo glasbeno potjo, Trio Arcadia (Slovenija, Nemčija), v čigar nastopu bo ob delih za klavirski trio L. van Beethovna in F. Schuberta mogoče prisluhniti tudi skladbi slovenskega skladatelja Ljuba Rančigaja. Sledil bo koncert ob 20-letnici delovanja slovensko-hrvaškega kvarteta flavt 4Syrinx, v historičnem objemu Narodne galerije pa bo mogoče prisluhniti Ansamblu Camerata Academica Ljubljana, nevsakdanjem sestavu odličnih slovenskih glasbenikov, sicer profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo.

Omeniti velja koncert posvečen 100. obletnici rojstva mojstra tanga Astorja Piazzole izpod prstov mednarodno uveljavljenega dua – švicarske saksofonistke slovenskih korenin Maje Lisac Barroso in v Švici živečega argentinskega bandoneonista Marcela Nisinmana, ki nas bosta popeljala na glasbeno popotovanje skozi razvoj tanga, od prvotne funkcije bandoneona, ki je postopoma začenjal zamenjevati orgle v argentinskih cerkvah, pa vse do moderne zvrsti imenovane tango nuevo.

V počastitev 700. obletnice smrti Danteja Alighierija se na dvorišču Ljubljanskega gradu obeta posebej zanimiv multimedijski projekt Komedija, ustvarjen z namero, da osvetli pesnikovo strast do glasbe. Predstava je zasnovana kot unikum, kjer se prepletajo pripovedovalčev glas, projekcijska scenografija z digitalno grafiko ter komorna glasba, ki jo v živo izvaja drzni Kvartet Chagall (Italija).

V mednarodnem svetu klasične glasbe trdno zasidran dunajski godalni kvartet Auner (Avstrija), zmagovalec natečaja Eugéne Ysaÿe v belgijskem Liégeu in prvi avstrijski ansambel na naslovnici evropskega letopisa za uprizoritvene umetnosti, se bo na koncertu v Mestnem muzeju s sklepnim delom večera poklonil 150. obletnici rojstva Alexandra von Zemlinskega.

Med gosti druge polovice festivalskega dogajanja bo tudi virtuoz, katerega nekateri glasbeni poznavalci celo štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa, Sašo Dejanovića (BiH), ki bo predstavil razvoj španskega kitarskega opusa skozi stoletja, ter ansambel Le Agane (Italija, Avstrija, Črna gora, Srbija, Slovenija) na čelu s slovito svetovno uveljavljeno flavtistko Luiso Sello, za katero so v znameniti reviji New York Concert Review zapisali, da je »umetnica s presunljivo strastjo in naravno spevnostjo, briljantno tehniko, odlično kontrolo diha, čudovitim tonom in velikim šarmom«.

V okviru podcikla Mladi talenti bo s programskim prepletom madrigalov angleške renesanse in slovenske ljudske glasbe premierno nastopila lansko jesen novoustanovljena Mladinska vokalna skupina Glasbene matice, izjemna mlada slovenska čembalistka Eva Dolinšek bo predstavila svojo novo zgoščenko z naslovom Barok II – Pièces de clavecin, katere program je zasnovan kot kronološko popotovanje skozi različna obdobja bogate zapuščine francoskih baročnih skladateljev, prvo javno predstavitev pa bo doživela tudi novonastala festivalska komorna zasedba 4kitare. Mladi kitarski virtuozi, vsi nagrajenci številnih tekmovanj in mednarodno aktivni koncertni glasbeniki, bodo v različnih kombinacijah od sola do kvarteta pester izbor skladb iz kitarskega repertoarja 19. st. začinili z lastnimi kompozicijami.

Zlitje umetnosti flamenka s klasično baročno glasbo bodo z ekstarvagantnim plesnim koncertom Suite a trois pričarali domača plesalka in koreografinja Anja Mejač, flamenko kitarist Riccardo Garcia Rubí (Španija/Italija) ter priznana in večkrat nagrajena slovenska čembalistka Eva Dolinšek. Letos bomo s tradicionalnim koncertom izbranih nagrajencev tekmovanja TEMSIG počastili njihovo jubilejno 50. izvedbo. Prav tako ne gre prezreti predstavnika mlajše generacije uspešnih slovenskih glasbenikov, saksofonista Jana Gričarja in pianistko Nežo Koželj, ki bosta izvedla atraktiven, zvočno svojevrsten program z deli C. Francka, M. Ravela, P. Swertsa in slovensko noviteto izpod peresa Matije Krečiča.

Imago poletno dogajanje pa ne bo razveseljevalo le v prestolnici, temveč v obliki gostovanj tudi po drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Posebej poudarimo piranski koncert odlične zasedbe v Berlinu živečih glasbenikov, sicer članov najboljših evropskih orkestrov s težiščem na Berlinskih filharmonikih, združenih pod imenom Berlinski pihalni oktet (Nemčija, Madžarska, Japonska, Slovenija), ter mlad, a že mednarodno uveljavljen Trio Tempestoso, zmagovalec enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo (Borisa Pergamenščikova v Berlinu), ki bo gostoval v slikovitem kraju Abano Terme v bližini Padove v Italiji.

Poletne večere v stari Ljubljani bodo tudi letos obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem in Starem trgu razvajali slovenski in tuji velikani jazza. Prvi med njimi bo, z najaktualnejšim projektom Broken Circles, nastopil eden mednarodno najuspešnejših slovenskih jazz ustvarjalcev Jure Pukl.  Prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, se letos vrača v družbi imenitnega italijanskega akordeonista Simonea Zanchinija z zasedbo ZZ Quartet (Italija, Hrvaška, Severna Makedonija, Slovenija). Milan Stanisavljević kvintet bo premierno v živo izvedel glasbo z nove zgoščenke Eastern Star, prav tako z novim projektom Neskončnosti, pa se bo ob svojem kvintetu predstavila vzhajajoča mlada jazz vokalistka Ana Čop. Med drugimi bodo nastopili še mladostno sveži Žiga Smrdel trio, Lado Jakša trio z multimedijskim projektom sodobno oblikovane multivizije ambientov Kosovelove poetike KOvidiKOsovel, ter eden izmed pionirjev emancipacije harmonike iz steznika glasbenih stereotipov Bratko Bibič z zasedbo Dedley Woodleybears (Slovenija, Avstrija, Češka).

Poletna sezona Imago Sloveniae se bo kot vsako leto zaključila s festivalom Noči v stari Ljubljani – tridnevnim izobiljem koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.

Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

Petek, 18. junij 2021 ob 21. uri, Kongresni trg - Ljubljana
Otvoritev Mednarodnega festivala Imago Sloveniae

Sreda, 23. junij 2021 ob 20. uri, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Trio Arcadia

Ponedeljek, 28. junij 2021 ob 20. uri, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Čas deklištva – koncert angleških madrigalov in slovenskih ljudskih pesmi

Sreda, 30. junij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
4Syrinx – 20 let

Petek, 2. julij 2021 ob 20:30, Stari - Gornji Trg - Ljubljana
Jure Pukl – Broken Circles

Ponedeljek, 5. julij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Eva Dolinšek – predstavitev nove zgoščenke BAROK II (Pièces de clavecin)

Sreda, 7. julij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Gernot Winischhofer

Petek, 9. julij 2021 ob 20:30, Stari-Gornji trg, Ljubljana - Ljubljana
KOvidiKOsovel – VSEM NAJ BOM NEZNAN

Ponedeljek, 12. julij 2021 ob 20:30, Narodna galerija - Ljubljana
Ansambel Camerata Academica Ljubljana
 

Ponedeljek, 19. julij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
4kitare

Sreda, 21. julij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Trio Nova-Bergtagnin-Puxeddu

Petek, 23. julij 2021 ob 20:30, Stari trg - Gornji trg - Ljubljana
ZZ Quartet

Ponedeljek, 26. julij 2021 ob 20:30, Cerkev Sv. Nikolaja - Ljubljana
Trio Zoroja-Meljnikov-Perestegi

Sreda, 28. julij 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Maja Lisac Barroso in Marcelo Nisinman: Luft – Air / 100 let Piazzolle

Petek, 30. julij 2021 ob 20:30, Stari trg - Gornji trg - Ljubljana
Duo Vakkordeoline

Ponedeljek, 2. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Suite a trois – plesni koncert

Sreda, 4. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Kvartet Auner

Petek, 6. avgust 2021 ob 20:30, Stari - Gornji trg - Ljubljana
Ana Čop – Neskončnosti

Sobota, 7. avgust 2021 ob 20:30, Stolnica sv. Nikolaja - Ljubljana
Berlinski pihalni oktet

Nedelja, 8. avgust 2021 ob 21. uri, Cerkev sv. Jurija - Piran
Berlinski pihalni oktet

Sreda, 11. avgust 2021 ob 20:30, Ljubljanski grad - Ljubljana
Kvartet Chagall: Komedija – 700 let Alighierija - Ljubljana

Petek, 13. avgust 2021 ob 20:30, Stari - Gornji trg - Ljubljana
Milan Stanisavljević kvintet: Eastern Star

Ponedeljek, 16. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Balkanska sinteza

Sreda, 18. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Koncert izbranih nagrajencev 50. tekmovanja TEMSIG

Petek, 20. avgust 2021 ob 20:30, Stari - Gornji trg - Ljubljana
Trio Akk:zent in Bratko Bibič & Dedley Woodleybears

Ponedeljek, 23. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Duo Gričar-Koželj

Torek, 24. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Luisa Sello in Le Agane

Sobota, 28. avgust 2021 ob 20:30, Mestni muzej Ljubljana - Ljubljana
Aleja sniva

26. - 28. avgust 2021
33. Mednarodni festival Noči v stari ljubljani

Ponedeljek, 13. september 2021 ob 21. uri, Abano Ritz Hotel - Abano Terme (Italija)
Trio Tempestoso