09.03.2017

Festival improvizirane glasbe Neposlušno

Med četrtkom 23. marca in soboto 25. marca bo v Centru kulture Španski borci in v produkciji Zavoda Sploh potekala šesta edicija festivala Neposlušno, ki bo ponovno postavila na preizkušnjo glasbena tveganja.

Press info

Neposlušno

Namen festivala Neposlušno je ustvarjanje pogojev in razmer za prakticiranje improvizacije in za razvoj improvizacijskega potenciala. Organizator festivala poudarja, da je "improvizirano glasbo treba izvajati redno. Na festivalih, koncertih, v zasebnosti, v skupinah, solistično in še posebej v novih situacijah, ko so glasbene izkušnje in pričakovanja na preizkušnji. Neposlušno je prostor izmenjav, kjer se na koncertih, delavnicah, predavanjih in v drugih formah križajo raznovrstne mejne glasbene prakse."

Program:

Četrtek 23.03.
14h do 17h glasbena delavnica (Burkhard Beins, Andrea Neumann)
20:00 Luís Vicente (trobenta),Onno Govaert (bobni), Seppe Gebruers (klavir): "Eden bolj jazzovsjkih nastopov festivala." 
21:00 dieb 13 (gramofoni, elektronika), Phil Minton (vokal): "Njuna izraza se ovijata drug okoli drugega v skorajda lepo, skoraj tragično, skoraj komično in skoraj razumljivo godbo. "
22:00 Burkhard Beins (reducirani bobni), Andrea Neumann (prepariran in ozvočen klavir): "Njun inštrumentalni sistem je prvenstveno utemeljen v kovinskih barvah, v dregetu strun in činel, ki pa jih vendarle mehčajo tudi toplejše dromljaže lesa in usnja"

 

Petek 24.03.
14h do 17h glasbena delavnica (Burkhard Beins, Andrea Neumann)
20:00 Susanna Santos Silva (trobenta), Dirar Kalash (elektrofonik in multi-inštrumentalist): "Silva si tako zunaj kot znotraj tonalnega polja utira poligon za niansirano zvočenje, ki mu tokrat prihaja na proti svetu v obraz rjoveči Dirar."
21:00 Samo Kutin (hurdy-gurdy, zvočila) & Boris Baltschun (elektronika, računalnik): "Brnenje in le deloma ukrotljivi sklopi prask, preskokov in distorzij so njuna glasbena materija."
22:00 Daniel Thompson (kitara), Tom Jackson (klarinet), Vid Drašler (bobi): "Ujemanje v precej posebnem, škripavo brstečem milozvočju. "

 

Sobota 25.03.
14h do 17h glasbena delavnica (Burkhard Beins, Andrea Neumann)
20:00 Koncert udeležencev glasbene delavnice (Burkhard Beins, Andrea Neumann)
21:00 David Stackenäs (preparirana akustična kitara, efektirana električna kitara): "Njegove melanholične rage so lahko sipke in zgoščene, ekplozivne, a hkrati mehke, ritualne ter obenem abstraktne."
22:00 Sarah Gail Brand (pozavna), John Edwards (bobni), Steve Beresford (elektrofonik), Mark Sanders (bas): "Eruptivna in pustolovska godba, kakršno izvaja ta kvartet, je radostna zadeva."

V sklopu letošnje edicije festivala, bosta potekali tudi dve glasbeni delavnici. Eno bo vodila pianistka, skladateljica in improvizatorka Andrea Neumann, drugo pa skladatelj in performer Burkhart Beins. Delavnice bodo potekale vse dni festivala, z nastopom v večernem programu festivala.
Prijave sprejemajo na: zavodsploh@gmail.com.

Več si lahko preberete na spletni strani prireditelja.