10.07.2020

Festival Lent 2020 bo! (od 21. - 29. avgusta 2020)

Letošnji spored bo prinesel gostovanja rockerjev, kot so Bjelo Dugme ali Prljavo Kazalište, jazz imena, kot so Bokanté in Pat Thomas ter Vlatka Stefanovskega in Đorđeta Balaševića.

Press Info

Festival Lent 2020

Festival Lent 2020 prinaša pestra doživetja na manjših, intimnejših prizoriščih, pri katerih bolj kot blišč reflektorjev in bogat tehnični park pritegnejo pristen stik izvajalcev z občinstvom ter skrbno izbrane, kvalitetne vsebine. Ob tem organizatorji niso pozabili tudi na družbeno odgovornost. Prednost pri snovanju programov so namreč dajali domačim ustvarjalcem in tako v skladu s poslanstvom Narodnega doma Maribor skušali na najboljši način pomagati kulturno-umetniškemu sektorju, saj sodi med tiste, ki jih je kriza najhuje prizadela.

Kljub temu ne bo manjkalo velikih imen, tudi zvezdniških!  
 
Omeniti velja rockovske zvezdnike Siddharto, pa legendarne Lačni Franz, Perota Lovšina, Vlada Kreslina, Elvis Jackson in Dan D, priljubljene Papir in Simpatico, odštekane Terra Pop… Mariborske glasbene barve bosta med drugim branila Vasko Atanasovski in Bilbi, če bo zdravstvena slika ostala ugodna pa se obeta tudi nekaj glasbenih gostov iz tujine, med njimi srbski alternativci S.A.R.S., pa cela vrsta jazzovskih prvokategornikov, kot so skandinavski zvezdniki Rymden, nizozemski saksofonist Yuri Honing s svojo zasedbo Wired Paradise, pa udarni trio Aly Keïta (balafon, glas), Jan Galega Brönnimann (bas klarinet, tolkala) in Lucas Niggli (bobni, tolkala) ter Damir Imamović, ki je svet obnorel z izvirno, jazzovsko obarvano interpretacijo sevdaha. 

Najmlajši bodo uživali ob otroškem programu v Vetrinjskem dvoru, kje bodo na sporedu tako dramske in lutkovne predstave (Pavliha, Živ Žav, Doktor sreča, Pika v čarovniški šoli) kot glasbeni dogodki z Damjano Golavšek, Romano Kranjčan ali Melito Osojnik. Ustvarjalno pa bodo najmlajši čas preživljali v Art Kampu, kjer ponodbo pripravljamo pester nabor delavnic, plesnih predstav in koncertov.
 
Mednarodni folklorni festival Folkart je eden tistih segmentov Festivala Lent, ki ga je korona najbolj oklestila. Obetali so se nam vroči ritmi Brazilije, očarljiva, starodavna Južna Koreja, Šrilanka in Nova Zelandija. Vse te vrhunske skupine so pred pandemijo že potrdile prihod na naš Folkart. Letos pa bodo gostovanja skupin iz daljnih dežel nadomestili folkloristi iz domovine (AFS Študent, FS Tine Rožanc), iz Hrvaške, Češke, Bolgarije, Madžarske in Španije.

Kljub izvedbi festivala v avgustu pa poletje v Mariboru ne bo pusto. Poskrbeli bodo namreč za pestro predfestivalsko dogajanje, v okviru katerega bo v parku vsak vikend potekal Art kamp, na ulicah in mestnih trgih pa načrtujemo izvedbo koncertov v sklopu priljubljenega cikla Pozor! Muzika na cesti. Čez poletje se bodo prav tako odvijale prireditve sklopa Živa dvorišča, ki letos slavi 10. obletnico ter številne akcije in programi zavoda GT22, katerih namen je prav tako podpreti lokalne ustvarjalce in producente.  
 
Natančen spored festivala Lent 2020 bo objavljen na spletni strani festivala Lent, seveda pa ni odveč opozorilo, da si organizatorji pridržujejo pravico do sprememb programa. Ker je skrb za zdravje obiskovalcev in izvajalcev na prvem mestu, vseskozi pozorno spremljajo poročila in priporočila stroke. V skladu z opozorili in ukrepi bodo program prilagajali, oz. v primeru ponovnih prepovedi zbiranja prireditve tudi odpovedali. Vse aktualne informacije bodo sproti objavljali na spletni strani, na socialnih omrežjih in v napovednikih v časopisu Večer.