12.04.2013

Festival Ljubljana je predstavil svoj program

Na tiskovni konferenci so predstavili program letošnjega Festivala Ljubljana, ki se bo začel 27. junija in bo potekal do 10. septembra.

Tanja Benedik

Utrinek s tiskovne konference 61. Festivala Ljubljana. Od leve: Aleksander Batič, Nova KBM; Darinka P. Kamien, Telekom Slovenije; Zoran Jankovič, župan MOL; Darko Brlek, direktor LF; Andrej Kavšek, Zavarovalnica Tilia; Blaž Košorok, HSE.

Na tiskovni konferenci so predstavili program letošnjega Festivala Ljubljana, ki se bo začel 27. junija in bo potekal do 10. septembra. Pred tem so si udeleženci ogledali novo informacijsko točko festivala. Na tiskovni konferenci so spregovorili umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, ljubljanski župan Zoran Janković ter predstavniki največjih sponzorjev.

Otvoritev festivala bo ponovno na Kongresnem trgu. 27. junija bo tam glasbeno-vizualni performans, kjer bosta pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića nastopila orkester Purpur in akademski zbor Ivan Goran Kovačić. V Brucknerjevem Te Deum se jima bodo pridružili zvonovi iz ljubljanskih cerkva. Za vizualni del performansa bodo poskrbeli v sodelovanju z avstrijskim festivalom Ars Electronica. Naslednji dan bo, prav tako na Kongresnem trgu, s Slovensko filharmonijo nastopil trenutno zelo popularen in zaželen duo 2Cellos.

Program festivala letos obeležuje 200. obletnico rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija ter izjemno umetniško ustvarjalnost Rusije. Tako bo prva dva dela Wagnerjevega Nibelunškega prstana izvedlo Marijino gledališče iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom festivalovega zdaj že stalnega gosta dirigenta Valerija Gergijeva (2. in 3. 9.), preostala dva dela pa bosta na programu Festivala Ljubljana naslednje leto. Gergijev se bo predstavil tudi 30. 7. na koncertu z Orkestrom Marjinega gledališča, ko bo med drugim dirigiral Wagnerjevo uverturo iz opere Tannhäuser.

Spomin na Verdija bodo počastili Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor SNG Maribor in solisti – med njimi Sabina Cvilak – z izvedbo Rekviema (9. 7.). Solisti Accademie Teatro alla Scala pa bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zapeli izbor iz njegovih oper (11. 7.).

Bogato dediščino Rusije bo predstavili Zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga z gostovanjem v Kostanjevici na Krki in Kranjski gori (25.–27. 7.). Nastopil bo tudi znani ruski violončelist Aleksander Rudin (12. 8.), poletni festival pa bo 9. in 10. septembra zaključil Akademski državni balet Borisa Eifmana z baletom Bratje Karamazovi.

Festival poleg naštetih koncertov prinaša še nekaj glasbenih viškov; če jih naštejemo peščico: orkester Gewandhaus iz Leipziga pod taktirko Riccarda Chaillyja z 9. simfonijama Mahlerja in Beethovna (28. 8.), balet Romeo in Julija v izvedbi SNG Maribor (1. 7.), Béjart Ballet s štirimi baleti (4. 7.), Bernarda in Marcos Fink z večerom samospevov (3. 7.), plesalka flamenka María Pagés (18. 7.), Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo (23. 7.).

Na pobudo županov Ljubljane in Trsta bo orkester in zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta izvedel Rossinijevo Stabat Mater ter s tem poudaril prijateljstvo med mestoma. Nastop je darilo Trsta Ljubljani. Prav za festival pa na londonskem West Endu v produkciji Bronowski nastaja muzikal Briljantina Jima Jacobsa in Warrena Caseyja (19.–22. 8.).

Festival Ljubljana svojo pozornost znova namenja izobraževanju mladih umetnikov in otrok. Del programa je tako tudi tokrat Akademija Branimir Slokar s številnimi mojstrskimi delavnicami z udeleženci od vse povsod. Do danes je prijavljenih že 450 mladih glasbenikov. Prav tako festival nadaljuje z brezplačnimi delavnicami za otroke in mladino s področja likovne umetnosti, glasbe, giba in muzikala.

Finančno festival ostaja v lanskih okvirih, to je pri 2,4 milijona evrov, pri čemer milijon prispeva MOL, ostalo je izkupiček od prodaje vstopnic in prispevek sponzorjev. Vsi poudarjajo pomembnost kulture, ki jo povezujejo z odličnostjo, fascinacijo, kajti »le kultura in dodatna energija, ki jo ta daje, nas lahko popeljeta naprej v tej krizi« (Andrej Kavšek), Festival Ljubljana pa je tako in tako »že zdavnaj presegel okvire prestolnice« (Darinka Pavlič Kamien), zato je seveda zanimiv za marsikaterega sponzorja.

Zanimivo je, da so cene vstopnic letos nekoliko nižje kot prejšnja leta. Organizator tako pričakuje, da bo obisk tokrat večji, s tem pa tudi izkupiček. Eden od razlogov za znižanje je nedvomno želja, da se festival s svojimi prireditvami približa tudi manj privilegiranim slojem družbe. Do 11. maja poteka predprodaja, dodatne ugodnosti so na voljo članom Kluba Festivala Ljubljana.

Pred tiskovno konferenco so za zbrane novinarje pripravili slavnostno otvoritev informacijske točke 61. Festivala Ljubljana. Trak sta prerezala župan Zoran Janković in direktor ter umetniški vodja festivala Darko Brlek. Informacijska točka je na Mestnem trgu 17, na njej pa bo mogoče kupiti vstopnice, spominke in pridobiti informacije v zvezi s festivalom in o mestu Ljubljana. S to točko želijo povečati komunikacijo in povezanost tako z meščankami in meščani kot tudi obiskovalci od drugod ter turisti.

Več informacij: www.ljubljanafestival.si