30.03.2013

Festival rokerskih dokumentarcev

V prvem tednu aprila bo v mariborskem Kinu Udarnik agilni Subkulturni azil pripravil svoj prvi Festival Rock'n'Roll filma.

Uredništvo

Festival Rock'n'roll filma obeta vzpostavitev prvega resnejšega festivala dokumentarnih glasbenih filmov pri nas.

V prvem tednu aprila (med 1. in 6. aprilom) bo v mariborskem Kinu Udarnik agilni Subkulturni azil pripravil svoj prvi Festival Rock'n'Roll filma. Gre za festival, ki se tematsko prvenstveno osredotoča na slovenski oziroma širši ex-jugoslovanski rokerski milje. Letošnja in hkrati prva edicija v središče očitno postavlja dokumentarce, ki predstavljajo protagoniste ali že kar heroje jugoslovanskega punkovskega in novovalovskega gibanja (Pankrti – Dolgcajt, KuZle, Otroci socializma – Zamenite mi glavo, Kad Miki kaže da se boji o kultnem Branimirju Štuliću oziroma bendu Azra, Vlada o glavnem kreativnem motorju benda VIS Idoli Vladi Divljanu, Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA) oziroma ta fenomen obravnavajo na ravni scene (Sretno dijete). Nabor letošnje filmske bere zaokrožuje dokument o povratniški turneji enega izmed najvplivnejših bendov iz naših logov, legendarne skupine Buldožer (4 koncerti za Buldožer in ...), ki je sicer ne moremo šteti za del novovalovskega preporoda, a je bila vsekakor njegov pomemben sopotnik in soustvarjalec scene tako s svojo proto novovalovsko estetko kot z neposrednim udejstvovanjem posameznih članov Buldožerja (predvsem Borisa Beleta kot producenta in Boruta Činča kot gostujočega glasbenika) pri ustvarjalnem procesu nekaterih ključnih albumov tega obdobja.

Organizator festivala napoveduje, da bo v prihodnjih letih poleg programa tuje in domače produkcije poskušal razkrivati tudi pozabljeno glasbeno zgodovino Maribora, česar se je Subkulturni azil, ne pozabimo, lotil že z izdajo vinilne kompilacije Yugoslavia Rock Legends z obširnim spremljajočim tekstom urednika Dušana Hedla. Optimistično torej lahko upamo, da Slovenija – ob raznih sporadičnih ciklih rokerskih dokumentarcev (nazadnje v ljubljanskem Kinu Šiška v okviru festivala Tresk!) – končno dobiva svoj prvi pravi redni festival glasbenih dokumentarcev, verjetno je še nekoliko preuranjeno reči, a morda pa vendarle nekakšnega sopotnika hrvaškemu Dorf-u. Tudi če se festival ne bo razvil v tej smeri, pa je vsakršna tovrstna prireditev nedvomno spodbuda za ustvarjanje glasbenih dokumentarcev na naših tleh in podpora tovrstne produkcije, sploh ob dejstvu, da se glasbene vsebine na televizijskih medijih v zadnjih letih predvsem krčijo.