08.05.2018

Festival Sem glasba, sem mesto

Od 21. do 26. maja bo v Novem mestu na različnih prizoriščih potekal 4. festival klasične in sodobne glasbe SGSM. Letošnji festival prinaša bogat mednarodni koncertni program ter 2. mednarodno pevsko tekmovanje SGSM 2018.

SIGIC

Festival Sem glasba, sem mesto

Festival klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto (SGSM), ki letos v Novem mestu poteka četrtič, ponuja raznovrsten glasbeni program, od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev. Različna prizorišča mestnega jedra bogati pisan koncertni program, posebnost festivala pa je mednarodno pevsko tekmovanje za mlade pevce in pevke do 32 let, ki bo tokrat doživelo drugo ponovitev.

Koncertni del festivala SGSM 2018 bo v znamenju strunskih glasbil, na katere bodo igrali mednarodno priznani domači in tuji izvajalci. V tednu med 21. in 26. majem bo poleg krstnih izvedb slovenskih avtorjev, ki pišejo za godala, moč slišati sodobne klasične kitarske stvaritve v izvedbi irske zasedbe Dublin Guitar Quartet, ki je zaradi samosvojega repertoarja svetovna posebnost znotraj tega žanra, ter glasbo romunskega skladatelja Georga Enescuja, ki nam jo bo pobliže predstavil Balanescu Quartet, eden svetovno najbolj prepoznavnih sodobnih godalnih kvartetov. Festival bomo sklenili z zaključnim koncertom nagrajencev 2. mednarodnega pevskega tekmovanja v operi in samospevu.

Program festivala SGSM 2018

Ponedeljek, 21. maj 2018 ob 20. uri, Evangelijska cerkev Dobrega pastirja, Novo mesto
Dublin Guitar Quartet je edinstven klasični kitarski kvartet, ki je povsem predan sodobni glasbi. Vse od ustanovitve leta 2001 na Dublinskem konservatoriju za glasbo in dramo izvaja nova kitarska dela in prireja sodobne mojstrovine, ki izvirno niso del repertoarja za klasično kitaro. Ob pomoči osem- in enajststrunskih kitar je kvartet sestavil izviren katalog aranžmajev del skladateljev, kot so Philip Glass, Steve Reich, Arvo Pärt, Kevin Volans, György Ligeti, Sofia Gubaidulina in številni drugi.

Sreda, 23. maj 2018 ob 20. uri, Muzejski vrtovi, Novo mesto
Balanescu Quartet je godalna zasedba z eno najbolj samosvojih glasbenih vizij znotraj sodobne komorne glasbe. Leta 1987 jo je ustanovil Alexander Balanescu, romunski violinist, skladatelj in vizualni umetnik, ki je s svojimi vizionarskimi odmiki k različnim glasbenim praksam na novo definiral vlogo godalnega kvarteta znotraj njegovih klasičnih okvirjev. Zgodnjo glasbo kvarteta zaznamujejo dela britanskih avantgardnih skladateljev, kot so Cornelius Cardew, Michael Nyman in Gavin Bryars, pozneje pa so sledila sodelovanja tudi z glasbeni ustvarjalci iz sveta jazza in popularne glasbe, kot so John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Ornette Coleman, Pet Shop Boys, Grace Jones, Kate Bush in nenazadnje Kraftwerk, ko kvartet dokončno izstopi iz okvirja omejitev klasičnega godalnega kvarteta

Petek, 25. maj 2018, dopoldan, Glasbena šola Marjana Kozine, Novo mesto
2. Mednarodno pevsko tekmovanje: Izbirno tekmovanje

Petek, 25. maj 2018 ob 21. uri, Hiša kulinarike, Novo mesto
Noč slovenskih skladateljev, koncert Društva slovenskih skladateljev

Prva Noč skladateljev je bila na sporedu leta 1989. Na njej se s svojimi novostmi predstavljajo člani in članice Društva slovenskih skladateljev. Festival SGSM v svoj festivalski koncertni program prireditev redno uvršča vsako leto. Tokratni koncert bo ponudil novosti slovenskih skladateljev za godala.

Sobota, 26. maj 2018, dopoldan, Glasbena šola Marjana Kozine, Novo mesto
2. Mednarodno pevsko tekmovanje: Zaključno tekmovanje

Sobota, 26. maj 2018 ob 20. uri, atrij Knjižnice Mirana Jarca, Novo mesto
Koncert zmagovalcev 2. pevskega tekmovanja SGSM 2018


Festival SGSM 2018 organizirata Mestna občina Novo mesto in Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto.