04.09.2019

Festival Skuštrane in bradati!

Od 6. do 22. septembra 2019 bo v Mariboru potekala tretja izvedba glasbenega festivala z družbeno angažirano noto. Letos se bo festival z dvema uličnima performansoma premaknil tudi na Ptuj in v Mursko Soboto.

SIGIC

Skuštrane - in bradati

Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni - Skuštrane in bradati! je zrastel iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic napram glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30% glasbenic in več kot 70% glasbenikov. Prva festivalska izvedba je v treh dneh na enem prizorišču (MC Pekarna) maksimalno odprla nove izvedbene festivalske poti z načelom vključevanja, širjenja števila nastopajočih in publike. Drugo festivalsko leto (2018) je prineslo izvedbo na desetih mariborskih prizoriščih s 15- dnevnim programom. "Opazno je intenzivno naraščanje prepoznavnosti festivala, zaradi razpršenosti prizorišč in razvijanja novih publik. To smo dosegli s postopnim vključevanjem različnih glasbenih žanrov (od večinoma alternativnega rocka v 1. letu izvedbe do večje nadgradnje s kantavtorskim programom ter jazzovskih žanrov v 2. letu izvedbe in letošnjo nadgradnjo z rapom, drum n' bassom in eksperimentalnimi žanri), kot tudi vključevanja širše kulturno umetniške perspektive (razstave, ulični performansi, filmski pogovori, otroške delavnice, lutkovna predstava, poezija). Konkretni učinek celotne družbene pobude za enakost med spoloma skozi kulturo in umetnost, s poudarkom na glasbi, se najbolj kaže skozi podkast pogovore z izvajalci, udeleženci, sodelujočimi... saj skozi prijateljski, neakademski, sogovorniku-približan način ugotavljamo prikrite nivoje diskriminacije, neenakosti, nerazumevanja med spoloma v družbi. V smeri moški napram ženskam, kot tudi obratno," je dejala Tanja Cvitko, vodja festivala, samozaposlena v kulturi s specializiranimi poklici producentke, avtorice radijskih oddaj in napovedovalke voditeljice. Tanja je pridobivala izkušnje skozi 15-letno praktično delo v mariborski nevladni kulturni produkciji.

Letos festival stopa še korak dlje s sedemnajstimi festivalskimi dnevi, enajstimi prizorišči in tremi mesti izvedbe (poleg Maribora še Ptuj in Murska Sobota). "Letos se festival z dvema uličnima performansoma, v festivalski oranžni barvi, premika tudi na Ptuj in v Mursko Soboto, predvsem z namenom širjenja prepoznavnosti izven lokalnega okolja in pripravljanja bodočih poti sodelovanja z obema mestoma in njunimi središči neodvisne kulture," je o širitvi povedala Cvitko.

Organizatorji, Kulturno umetniško društvo Coda, skupaj s soorganizatorji AGD Gustaf, Društvom Indijanez, društvom Solar Pulse in Kudom SOS, ob podpori neodvisnih prizorišč urbane kulture skozi soj žarometov pripravljajo koncertne dogodke, pogovore in mestne intervencije. Predstavili bodo avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturno umetniško sceno. Kulturno umetniško društvo Coda (KUD Coda) deluje v javnem interesu in je bilo ustanovljeno v letu 2005. Osnovno dejavnost rednega programa neformalnega izobraževanja na področju neklasične glasbe (brezplačni spletni tečaj teorije glasbe, učenje instrumentov in petja po individualno prilagojenem programu, brezplačnih glasbenih delavnic za socialno prikrajšane otroke in mladino) odlično dopolnjuje in zaokroža skupinska igra, vokalna skupina, mešani pevski zbor in dva festivala – Zmešani festival in Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni – Skuštrane in bradati. KUD Coda je več kot glasbena šola, saj nudi drugačno (alternativno) obliko glasbenega izobraževanja za otroke in mladino. Glasbene delavnice, ki jih organizira društvo, so sicer neformalna oblika izobraževanja, vendar napram klasičnim pristopom prepričujejo s svojo prožnostjo in prilagodljivostjo učencem. Za KUD Coda je značilno sklepanje partnerstev z drugimi NVO in medsektorsko povezovanje, odgovorno upravljanje in čut za vključevanje ranljivih družbenih skupin, zato sta razvojna producentka, Tanja Cvitko in poslovni direktor, Martin Počkar (basist skupine Leonart) našla skupno pot sodelovanja skozi projekt Skuštrane in bradati. "Če je eno izmed festivalskih vodil citat Patti Smith: 'People have the power', to velja tudi za festivale, najbolj očitne mestne kulturne dogodke, ki mestu določajo karakter. Živost. Utrip. Zgoščeno dogajanje. Zato se skuštrane in bradati trudimo vzpostavljati linije sodelovanja, glede izmenjave nastopajočih, širjenja kontaktnih mrež, vzpostavljanja kompenzacijskih dogovorov, skupne promocije, izmenjave izkušenj glede organizacijskih modelov, pridobivanja sredstev, povezovanja publik in podobno. Izbor prizorišč poteka glede na terminsko zasedenost, ki zna biti problematična zaradi sistema financiranja skozi projektni razpis Mestne občine Maribor, ki nam odločbe o potencialnem sofinanciranju prezentira konec meseca julija. Projekt je potrebno izpeljati do konca proračunskega leta, kar praktično pomeni zelo malo časa za sestavo programa, izbor nastopajočih, izbor prizorišč, promocijske aktivnosti - tudi zato je smiselno povezovanje s sorodnimi festivali podobnega značaja in obsega, ki jih pestijo sorodne težave. S skupnimi močmi in vzajemno kompenzacijsko podporo jih lažje prebrodimo," je o pomembnosti sodelovanja spregovorila Cvitko.

S festivalom enakosti skozi glasbo, kot glavno aktivnostjo kulturno umetniške družbeno angažirane pobude, organizatorji vzpostavljajo poligon za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in z Mariborčani vred krepijo umetniško in družbeno senzibilnost mesta. Festivalsko vodilo, oziroma poslanstvo ostaja enako, letos v oranžni barvni shemi. "Spodbujanje razumevanja, tolerance in strpnosti med spoloma - skozi glasbo. Ne skozi 'prisilne kvote po spolu' ali 'umetno' izenačenje odstotkov žensk in moških v glasbi, temveč skozi dialog. Pri tem bi omenila tudi festivalsko vizualno podobo, ki jo vsako leto nadgrajujejo (osvežijo) novi vključeni ilustratorji in ilustratorke. Glasbeni program na šestih prizoriščih (vseh prizorišč je 11, z vključeno mestno intervencijo / oranžnim performansom v Mariboru, Ptuju in Murski Soboti) je žanrsko večinoma prilagojen konkretnem prizorišču in njegovi stalni publiki, si pa dovoljuje žanrska odstopanja z namenom eksperimentiranja in razvijanja bogatejšega glasbenega spektra pri stalnih publikah. Tako letos vključujemo rock, hard rock in punk bende, kantavtorske duete in jazz duete (ali kombinirano), rap večer, drum n' bass večer, funky elektro brass večer, žensko vokalno skupino KUD Coda in predstavitveni koncert učencev in učenk KUD Coda," je dejala Tanja.

V sklopu festivala bo potekala slovesnost ob 10 letnici Kitarnice, ki skrbi za izobraževanje, produkcija, servis, svetovanje in izvajanje glasbe. "Boštjan Zorc, glasbenik, instrumentalist in uglaševalec glasbil je po 16 letih službovanja v državnem aparatu s strastjo, predanostjo, resnostjo, odrekanjem, predvsem pa z neustavljivo željo početi v življenju to, kar ga veseli, izpolnil svoje sanje in leta 2009. ustanovil Kitarnico. Nešteto vaj, koncertov, snemanj, kitar, izobraževanj, popravil, testov opreme, improvizacij, se je zlilo v 30-letno nabiranje izkušenj in znanj. Letos Kitarnica praznuje 10. obletnico in, ker so z njeno pomočjo svojo glasbeno kariero zgradili številni glasbeniki in glasbenice, je pridružitev strehi Festivala skuštrane in bradati obema (producentki in ustanovitelju) - bila logična. Glasbeni festival z družbeno angažirano noto z glasbenimi nastopi in pogovori spodbuja razmislek in rušenje stereotipov o inštrumentih ali glasbenih poteh, ki so primerne 'bolj za fante' ali obratno 'bolj za punce'. Kitarnica odpira glasbeno pot - vsem. Kar je edino pravilno, saj glasbo razumemo - vsi. Kitarnica ima trzalico za zaščitni znak, festival Skuštrane in bradati jo ima, pa tudi Festival Scena, 'bratski' glasbeni mariborski festival (edini mariborski festival neuveljavljenih alternativnih bendov, revijalnega značaja) vsebuje - kitaro in trzalico. To so vse majhni dokazi povezovalne moči glasbe, s katero lahko zgradimo mostove sodelovanja in konstruktivnega dialoga. Kar nam tudi uspeva skozi festival in celotno pobudo," je dejala Cvitko.

Pri promociji festivala imajo veliko vlogo že omenjeni podkasti. "Podkasti s festivalsko idejo imajo pomembno vlogo, saj v njih vključujem vsaj dva sogovornika (moškega in žensko) in sproščeno sprožim pogovor na temo enakopravnosti, na temo rušenja predsodkov o 'moških' in 'ženskih' poklicih, oziroma konkretno v glasbi: kateri inštrumenti so tradicionalno moški in kateri tradicionalno ženski ter zakaj. Sogovornike spontano odpelje v deljenje lastnih izkušenj, v izmenjavo stališč, mnenj, argumentov, prepričanj o moško-ženskem enakopravnem sodelovanju na vseh področjih življenja. Vsak podkast je zgodba zase, vendar v vsakem, s pomočjo sogovornikov, pridemo do bistva festivalske ideje: spodbujanje višjega cilja (to je ta 'družbeno angažirana nota', ki jo festival nosi v podnaslovu): vzajemno spoštovanje med spoloma in zavedanje, da lahko le skupaj, kot moški in ženske, kot ljudje, dosežemo maksimalne možne rezultate, na vseh področjih življenja (začenši z glasbo)".

Festival že 3. leto vsebinsko - organsko - raste sam od sebe, program je vse bogatejši in širši, število udeležencev in obiskovalcev vse večje. Vse to pa bogati Maribor, dela ga lepšega in boljšega. "To je Maribor, ki se bolj zaveda svojih kreativnih potencialov in z vključevanjem številnih sodelujočih (od izvajalcev, podpornikov, prostovoljcev, publike) združuje meščane z namenom krepitve njihove kulturne ravni in kulturnih perspektiv, z ustvarjanjem skupnega duha, občutka pripadnosti, saj festivalu ravno meščani-obiskovalci dajejo osebnost, značaj in - ne da bi se sploh zavedali - izpolnjujejo njegovo najširše poslanstvo. (Razumevanje in toleranco. Skupnostni, solidarnostni duh.) Nenazadnje ga obiskujejo ljudje vseh starosti in vseh spolov," je zaključila producentka Tanja Cvitko.

Festivalski urnik:

Petek, 6. september 2019 ob 10. uri, Murska Sobota, trgi in ulice - Oranžna mestna intervencija (performans)

Sobota, 7. september 2019 ob 18. uri,  Hiša Zahir - 10. obletnica Kitarnice, z glasbenima nastopoma: The Dreams / El Kachon

Nedelja, 8. september 2019 ob 10. uri, Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                              ob 18. uri - Glasbeni nastop: Vokalke (KUD Coda)

Ponedeljek, 9. september 2019 ob 10. uri, Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                                    ob 20. uri -  Glasbeni nastop: Urška Starovasnik in Žan Hauptman

Torek, 10. september 2019 ob 10. uri, Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                             ob 20. uri Glasbeni nastop: Nymaveze & Repeet / DJ Urbadur

Sreda, 11. september 2019 ob 10. uri, Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                             ob 20. uri -  Glasbeni nastop: Aniline / Wooga  / Vinnos

Četrtek, 12. september 2019 ob 10. uri,  Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                                 ob 20.uri Glasbena nastopa: Aleksandra & Alien / Andrej & Ida

Petek, 13. september 2019 ob 10. uri, Urban Garden - Ustvarjalna otroška delavnica z Vaneso Müller
                                                                                             ob 20. uri - Glasbena nastopa: Matic in Metka / SaGaDuDab

Sobota, 14. september 2019 ob 21. uri, MC Pekarna - Razstava Mojce Senegačnik
                                                                                            ob 22. uri - Glasbena nastopa: Los Loa / Social Problem

Nedelja, 15. september 2019 ob 10 uri, Maribor, trgi in ulice - Oranžna mestna intervencija (performans)

Ponedeljek 16. september 2019 ob 18. uri, GT22 - Javni podkast pogovor s kolektivoma LNTRN in HNGR

Torek, 17. september 2019 ob 18. uri, GT22 - Filmski pogovori in kratke projekcije

Sreda, 18. september 2019 ob 10. uri, Vetrinjski dvor - Lutkovna predstava Črno belo
                                                        ob 18. uri, GT22  - Pogovor s producentko Katjo Leitgeb in projekcije

Četrtek, 19. september 2019 ob 10. uri, Piaf - 'Takeway' vid na oko
                                                       ob 20. uri - Glasbeni nastop: Iva in Bratko ter pesniška branja avtorjev mlade generacije


Petek, 20. september 2019 ob 19.30, Jazz Club Satchmo - Predstavitveni koncert KUD Coda

Sobota, 21. september ob 10. uri Ptuj, trgi in ulice - Oranžna mestna intervencija (performans)

Nedelja, 22. september 2019 ob 20. uri, Dvorana Gustaf - Punk piknik in glasbena nastopa: Pretty Serious / Last Stop