25.08.2022

Festival Skuštrane in bradati 2022

5. festival enakosti na mariborski glasbeni sceni, oziroma glasbenem festival z družbeno angažirano noto Skuštrane in bradati, se bo v Mariboru odvil med 29. avgustom in 10. septembrom 2022.

Press info

Festival Skuštrane in bradati 2022

Festival Skuštrane in bradati je skromen dodatek k mariborski kulturni ponudbi in velik prispevek k angažiranosti na področju enakosti spolov v kulturi in izenačitvi razmerja 30% (žensk) – 70% (moških) na glasbeni in širši umetniški sceni.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih s koncerti, pogovori, razstavami in sprehodi.

Festival se uradno prične z razstavnim programom v ponedeljek, 29.8. na prizorišču Kavenija z otvoritvijo umetniške razstave platforme Artopolis, ki je namenjena promociji del slovenskih umetnic in umetnikov. V torek, 30.8. se srečamo na spletni okrogli mizi Slovenskega glasbenoinformacijskega centra, kjer bomo s sogovornicami in sogovorniki obravnavali problematiko manjše zastopanosti žensk v glasbi.

Glasbeni del programa se bo odvijal na prizorišču Vetrinjski dvor, kjer od srede 31.8. do sobote, 3.9. pričakujejo glasne glasbenice z glasbeniki iz “alternative”, oziroma nekomercialnih, sporočilno artikuliranih in močnih glasbenih žanrov. Prvega septembra ne zamudite razstave Vonj po ljubezni Vida Kmetiča z ilustratorko Samiro Kentrić v izložbi Rajzefibra in festivalskega pogovora z “alt-ženskami”. Preverite tudi – skuštrane ture!

Od nedelje, 4.9. do četrtka, 8.9. vas bodo na prizorišču kavarne Kavenija  začarali Scats! s swing ritmi ter mlade Sthenge z rokersko akustiko. Spoznali boste Neli in Ino, finalistki Slovenske note 2021, kantavtorja, pesnika in prevajalca Mateja Krajnca, kofetkali z Vidom Kmetičem in ga spraševali o njegovih muzah ter se zamislili ob angažiranih besedilih dueta Lav & Amo, ki letos ponovno nastopata na izrecno zahtevo publike.

Festival se udarno zaključi v petek, 9.9. in soboto 10.9. v parku Muzeja narodne osvoboditve, kjer pesniški in glasbeni program pripravljajo SLAM pesnice z Maticem Ačkom, učenci in mentorji KUD Coda ter razposajeni rockabilly navdušenci Joe & The Rhythm Boys s skuštrano Miss Stacey. Muzej vas vabi na razstavo Hvala za družbo o družabnem življenju Mariborčank in Mariborčanov.