01.08.2016

Festival Sonica 2016: Sonic.Architecture

Festival Sonica z odprtim pozivom išče zvočne arhitekte, zvočne in medijske umetnike, glasbenike, inženirje in tehnike, ki bodo z zvočno in svetlobno instalacijo nadgradili nove prostore Muzeja tranzitornih umetnosti - MOTA. Prijave do 20. avgusta 2016.

Dušan Mijanović

Muzej tranzitornih umetnosti - MOTA
Foto: iz arhiva Muzeja tranzitornih umetnosti

Letošnji festival Sonica (27.9. – 1.10. 2016) bo posvečen zvoku in arhitekturi. Sonica (pred njo pa festival Pomladi) že vrsto let zvok umeščata v nekonvencionalne prostore. Zvok je prostorski dogodek in slušna izkušnja obenem. Znotraj arhitekture lahko zvok vsak prostor spreminja, pozicionira, odseva in odzvanja zvoke, ki se v njem pojavijo. Zvok objame in nadgradi prostore, v katerih se pojavi, in je ključen za razumevanje prostora.

Festival Sonica bo z zvočno-svetlobno instalacijo nadgradil nove prostore Muzeja tranzitornih umetnosti - MOTA, ki se nahajajo v atraktivnem paviljonu, zgrajenem v obdobju slovenske moderne arhitekture sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Objekt spominja na podobne primere tistega časa, kot sta npr. Ravnikarjev in Miheličev bencinski servis na Tivolski cesti, kjer značilna samostoječa betonska streha oblikovana v strukturalističnem slogu, kot lahkotni baldahin prekriva osnovni volumen, v katerem potekajo dejavnosti.

Lokacija: Celovška 42, Ljubljana

Intervencije so lahko umeščene kamorkoli na stavbo ali v njeno okolico. Objekt je lociran poleg ene od zvočno in prometno najbolj obremenjenih mestnih vpadnic  – Celovške ceste. S predlogom za instalacijo se lahko na ta vidik odzovete, ni pa nujno.

Festival Sonica z odprtim pozivom išče instalacije, v katerih se bosta zvočni vir in njegovo okolje spojila v edinstveno zvočno izkušnjo prostora. Instalacije lahko bodisi nadgrajujejo zvok prostora, ga krepijo ali izolirajo; lahko pa v zvok prostora vnašajo nov zvok.

Kako se prijavite?

Vsi zainteresirani do 20. avgusta pošljite predlog instalacije, ki naj vključuje tehnični načrt in finančni razrez projekta, na naslov mota.museum@gmail.com z zadevo: SONIC.ARCHITECTURE. Če si prostor želite predhodno ogledati ali imate vprašanja, pišite na isti naslov.

Izbrano bo eno delo, ki bo realizirano na letošnjem festivalu Sonica. Ustvarjalcem bo nudena tehnična podpora, poskrbljeno bo za vsa potrebna dovoljenja, delo bo v celoti financirano.