26.08.2016

Festivalski odmevi: Festival Rojišče

22. in 23. julija 2016 je na Vrhniki v organizaciji Humanističnega in umetniškega društvo "O" potekal Festival Rojišče.

Dušan Mijanović

Festival Rojišče: OPTA (Ottó Horváth, Peter Schlewinski, Thiébault Imm, Antti Virtaranta)
Foto: Žiga Gruden

Na prvi ediciji Festivala Rojišče, ki je bil prežet z vplivi raznorodnih godb, kot so nojzerski trušč ter svobodno improvizirane in eksperimentalne glasbene prakse, so nastopli Jaka Bergerj Brgs s Tentetom slišnega življenjskega toka, Busato + Okuda Duo, madžarska zasedba OPTA ter Marko Karlovčec s solo nastopom. Festival je na Vrhniko pripeljal robne godbe ter se internacionalno povezal s somišljeniki, pri čemer je imel veliko vlogo glasbenik, aktivist, zvočni raziskovalec in koncertni organizator Jaka Berger, ki že dolga velja za enega od osrednjih poganjalcev domače neodvisne glasbene scene.

Delovanje v vrhniškem bazenu je prepoznala tudi lokalna skupnost, ki je organizatorjem namenila finančna sredstva, s katerimi so lahko minimalno, vendar spoštljivo financirali program, ki na trgu ne more cveteti. Poleg občinskih financ je bil festival podprt tudi s strani Zavoda Ivan Cankar Vrhnika, Kluba vrhniških študentov ter nekateri lokalnih gospodarstvenikov, medijsko podporo pa sta omogočila Radio Študent in Nova Muska.

Organizacija prve edicije Festivala Rojišče je logična posledica in nadgradnja mesečnega cikla svobodno improvizirane glasbe Rojišče, ki že več let poteka na Vrhniki. Brez redne in kontinuirane dejavnosti si izvedbe festivala ne bi bilo mogoče zamisliti. V tem pogledu je festival na nek način drugotnega pomena. Redni koncertni cikel odpira prostore svobode, osvobaja, zdravi in vzgaja lokalno občinstvo, ki je predstavljalo polovični delež obiskovalcev festivala. Glede na specifično glasbeno zvrst je bil obisk nad pričakovanji, so povedali deležniki Humanističnega in umetniškega društva "O".

Festival je julija potekal na zapuščenem vrhniškem bazenu, ki je bil v preteklosti središče družabnega življenja na Vrhniki. Festival svobodno improvizirane glasbe ter posledično delovanje v bazenu je odprlo prostor tudi drugim (glasbenim) žanrom in delovanju posameznikov na lokalni sceni, saj se julija in avgusta v bazenu odvijajo koncertni petki, dogodkovne sobote ter kino nedelje. Vzporednica med drzno programsko zasnovo Festivala Rojišče in dogodki v okviru Poletja v bazenu imajo tudi skupno točko - kakovosten avtorski program, so zaključili člani HUD "O".

Posnetek: Špela Škulj