19.09.2016

Festivalski odmevi: Jazz Cerkno

V Cerknem se je med 19. in 21. majem 2016 odvil 21. mednarodni festival jazza, v okviru katerega je organizacijska ekipa nadaljevala z umetniško vizijo prezgodaj preminulega Boštjana Cveka.

Dušan Mijanović

Jazz Cerkno: Lazro/McPhee
Foto: Marko Serafimović

Po lanskoletni jubilejni, 20. izdaji festivala Jazz Cerkno je organizatorska ekipa uspešno nadaljevala dolgoletno poslanstvo festivala, ki se trudi v ta majhen kraj pripeljati svetovno znana imena, kakor tudi uveljavljene slovenske glasbenike z novimi ali doslej še pri nas neslišanimi projekti."Festival nosi odprto in drzno misel, da je v tako majhnem in odročnem kraju, kakor je Cerkno, mogoče ustvariti festival, na katerega prihajajo svetovna in slovenska znana imena aktualne sodobne jazz scene. Pisan nabor jazzovskih muzik, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi. Rock, elektronika, nova in stara klasična glasba, eksperimentalna muzika, raznovrstne tradicionalne godbe in še marsikaj drugega: vse to je v različnih kombinacijah in prepletanju z jazzom najti v pestri ponudbi festivala Jazz Cerkno, ki se ne omejuje z žanrsko čistostjo ali pravovernostjoPomemben pečat daje festivalu samo prizorišče oziroma Cerkno in njegovi prebivalci, ki veliko pomagajo pri sami izvedbi festivala, obenem pa s svojo srčnostjo poskrbijo, da ima tridnevno dogajanje pridih domačnosti. Cerkljani so festival že zdavnaj vzeli za svojega in so nanj zelo ponosni, kar dajo vedeti prav vsakemu obiskovalcu festivala, tako tistim, ki se nam vračajo iz leta v leto, kot novim poslušalcem. Posebna skrb velja slovenskim izvajalcem, saj so številni domači izvajalci prav v Cerknem javnosti prvič predstavili svoje odmevne projekte. Prav tako tuji glasbeniki, ki so na festivalu razširjali meje zvočnosti ter rušili pregrade žanrskih in siceršnjih konvencij. Vsi koncerti na festivalu Jazz Cerkno so ekskluzivni za Slovenijo," je organizacijski odbor opisal identiteto festivala z dolgoletno tradicijo.

Letošnji 21. festival Jazz Cerkno je obiskalo veliko ljubiteljev jazza iz Slovenije in tujine, kakor tudi kopica cenjenih gostov iz tujine – predstavnikov podobnih jazzovskih druženj, kot so Skopje Jazz Festival, artacts iz kraja St. Johann in Tirol v Avstriji in Ljubljana jazz festivala. O festivalu so pohvalno pisali številni mediji iz Slovenije in tujine, kot so Delo, Dnevnik, Večer, Primorske novice, Radio Študent, Radio Koper, Rockline, program Ars, Primorski val in Jazzin.rs. O festivalu so poročali tudi nacionalni mediji, med drugim je Radiotelevizija Slovenija posnela prispevke za oddaji Osmi dan in Aritmija. "O nadvse uspešni izvedbi 21. festivala Jazz Cerkno tako pričajo odlične kritike v vodilnih slovenskih medijih, kakor tudi navdušujoč odziv poslušalcev in gostov. V zadnjih petih letih, z izjemo lanskega jubilejnega, ko smo lahko govorili o presežku obiskovalcev festivala Jazz Cerkno v dosedanjih letih, se število obiskovalcev koncertnega dogajanja na glavnem odru giblje okrog tisoč. Število obiskovalcev spremljevalnega programa je variabilno, glede na obseg in vsebino programa. Festivala v takem obsegu ne bi bilo moč izvesti ob podpori Ministrstva za kulturo in Občine Cerkno, poleg tega pa pomemben del k festivalski finančni konstrukciji doprinesejo tudi obiskovalci z nakupom vstopnic, kot tudi različni sponzorji in podporniki festivala," so povedali člani organizacijskega odbora.

Ekipa Zavoda Jazz Cerkno nadaljuje z odprto in drzno vizijo festivala, kakršno je zastavil Boštjan Cvek. In prav s takšnih pristopom se pripravlja tudi program za prihajajoč festival Jazz Cerkno 2017. "Pri sestavljanju vsakoletnega programa gre posebna pozornost pestrosti zastopanih glasbenikov, tako geografski kot zvrstni oz. glede na umetniške pristope, ki jih udejanjajo. Skrb za slovenski jazz ostaja stalnica našega festivala, na katerega pa ob že priznanih glasbenikih, redno vabimo mlajše sile, ki se šele uveljavljajo. Kljub mladosti slednji večkrat pri nas nastopijo z mednarodno zasedbo, kar je praviloma premierni nastop tega novega projekta. Še naprej bomo vabili pri nas malo znane (ali celo neznane) tuje glasbenike, kakršen je bil denimo letos francoski pihalec Daunik Lazro, ki je navdušil tako s triom Pourtant Les Cimes kot v duu z Joejem McPheejem," tako organizacijska ekipa o uspešnosti letošnje edicije, ki bo vsekakor vplivala na snovanje festivala v naslednjih letih.

"Festivala v taki obliki – torej tako odmevnega in priljubljenega – ne bi mogli ustvarjati brez sinergije med vsemi deležniki. Tukaj ne merimo le na vezi in dobro sodelovanje med prebivalci in organizatorji, marveč tudi na sinergijo med muzičisti, ki v Cerknem – tako sami pravijo – začutijo neko posebno, vzneseno vzdušje, ki se potem razširi še na glasbenike, in sicer ne le znotraj ene same zasedbe, pač pa zaznamuje tudi druženje in izmenjavo informacij med vsemi glasbeniki, ki nastopajo na festivalu. Sinergične vezi potekajo tudi med našim festivalom in drugimi podobnimi festivali, kakor tudi med nami in kritično javnostjo/mediji, kar so slednji večkrat izpostavili v svojih člankih," so organizatorji opisali dinamično sodelovanje med različnimi akterji, brez katerega si festivala v taki obliki ne bi mogli zamisliti.

Jazz Cerkno: Accordion Group
Jazz Cerkno: Maja Osojnik
Jazz Cerkno: koncert otroške delavnice
Jazz Cerkno: Podmizje Nove Muske