11.07.2016

Festivalski odmevi: MareziJazz 2016

V Marezigah pri Kopru se je 1. in 2. julija odvijal MareziJazz, jazzovski festival, ki svojo programsko sredino namenja big bandom. Preden se organizacijska ekipa odpravi na počitnice, smo jih prosili za nekaj prvih vtisov po festivalu.

Peter Baroš

Roveri Big Band
Foto: Mateja Filipič

Dvanajsta edicija festivala MareziJazz je gostila trinajst zasedb, od tega tri iz tujine. Nastopili so: Bid Bang pod vodstvom Blaža Trčka, Big Band Krško, italijanski Roveri Big Band, Big Band NOVA iz Nove Gorice, Big Band Medicinske fakultete, Big Band Hrošči iz Marezig, Chili Brass Band, Big Band Šmarje pri Jelšah, Brigata Garibaldi Big Band iz italijanskega Krmina, Big Band Cerknica, Mengailschool Big Band iz Latvije in Čepak / Spiegel / Serafini trio.

MareziJazz je festival, ki se skoraj v celoti posveča predstavljanju bigbandovske glasbe. Domača bigbandovska scena je zelo živahna, kar potrjuje tudi dejstvo, da je ob velikem številu nastopajočih zasedb več kot polovica takšnih, ki so na festivalu gostovale prvič. Profiliranost festivala je gotovo bistveno pripomogla, da se je, kljub obilici festivalov in drugih koncertnih dogodkov, ki so potekali isti vikend, v Marezigah po oceni organizatorjev zbralo skupaj okoli 2.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in bližnjih držav. Organizatorji pa dodajajo, da zvrstna profiliranost ni edino, kar na MareziJazz pritegne občinstvo: »Najbrž k temu pripomore tudi lep razgled«.

Za približevanje glasbe plesnih orkestrov in big bandov zainteresirani javnosti, so se organizatorji poslužili tudi spletnega prenosa koncertov. Ti so dosegli tudi številne gledalce iz tujine. »Poleg nemške, hrvaške in italijanske publike, so si prenos festivala ogledali tudi v Kolumbiji, Argentini in celo na Japonskem«, nam je zaupal Andrej Filipič iz organizacijske ekipe festivala.

Festival je bil dobro sprejet tudi med krajani vasice Marezige in je na ta način postal stalnica kulture ponudbe v tem kraju. Se pa festival skozi čas tudi spreminja, razvija in ohranja svežino. Pred šestimi leti so ga organizatorji dopolnili z jazz seminarjem Zgrabi Zvok, od 10. obletnice dalje pa daje festival pomemben poudarek avtorski glasbi, s čimer se spodbuja ustvarjalnost in nastajanje novih glasbenih del za te večje jazzovske sestave.

Kot posebno zanimivost organizatorji izpostavljajo nastop gostujočega Melngailskolas Big Banda iz Latvije. Z njimi je nastopil enajstletni deček, doslej najmlajši glasbenik na festivalu MareziJazz.

Organizacijska ekipa je ravno sredi procesa evalvacije letošnjega festivala iz zastavljanja ciljev za prihodno leto. Vendarle pa Filipič dodaja: »Uspešna izvedba letošnjega festivala nam daje elan za prihodnje leto. Trudili se bomo, da bi festival še naprej rasel kakor je do sedaj. Za srečni, 13. MareziJazz sam vidim veliko priložnosti v prenosu v živo, ki še ni popolnoma izkoriščen«.

Bid Bang
Big Band Hrošči
Big Band Krško
Big Band NOVA
Chili Brass Band
Big Band Šmarje pri Jelšah
Big Band Cerknica