05.09.2016

Festivalski odmevi: Okarina festival Bled

26. Mednarodni glasbeni festival Okarina je od 27. julija do 7. avgusta 2016 potekal na Blejskem gradu in obalni promenadi.

Dušan Mijanović

Okarina festival Bled: Djamawi
Foto: Žiga Koritnik

V dobri četrtini stoletja je na Bledu v okviru mednarodnega festivala Okarina nastopilo že več kot 250 zasedb in posameznikov z vseh celin. Letošnji festivalski program je prinesel sveže trende s področja glasbe svetov in jazza. Tako kot v zadnjih devetih letih je tudi 26. festival Okarina nastal pod okriljem Zavoda za kulturo Bled. "Letošnji festival je konec julija in v začetku avgusta potekal na dveh prizoriščih. Na obali blejskega jezera smo imeli v povprečju 1000 in tudi več obiskovalcev, na dvorišču Blejskega gradu pa si je koncerte ogledalo okrog 300 obiskovalcev. Festival financira Zavod za kulturo Bled in je v lokalnem okolju pozitivno sprejet, kar se odraža s številnim obiskom." je povedal Leo Ličof, umetniški vodja in organizator festivala.

Festival Okarina, ki že 26 let neodvisno kreira svoj repertoar, išče svoj smisel v preprostosti. Organizator sodeluje predvsem z glasbeniki, ki gojijo fuzijo psihedeličnega etno jazza. "Prav kombinacija prvinskih etničnih zvokov v kombinaciji s svobodno jazzovsko interpretacijo dovoljuje glasbenikom zelo širok spekter muziciranja. Če jim uspe dodati še kanček psihedeličnosti je običajno navdušujoč nastop zagotovljen." je Ličof spregovoril o receptu razširjanja obzorij.

"Letošnji program je stimulativno vplival na snovanje prihodnjih festivalov in obenem potrdil smoter te kulturne prireditve. Z vsakim novim festivalom postaja prireditev kvalitetnejša. Tudi v prihodnje imamo namen angažirati izvajalce, ki bodo navduševali in obenem osveščali obiskovalce dogodka, kar je vodilo festivala že od samega začetka" je Leo Ličof pojasnil vizijo festivala v prihodnosti.  

Okarina festival Bled: Djamawi
Okarina festival Bled: Ve Zou Via
Okarina festival Bled: Baba Zula
Okarina festival Bled: Baba Zula