02.07.2021

Festivalsko poletje 2021

V zadnjih tridesetih letih v Sloveniji nikoli ni bilo toliko festivalov in koncertov, kot jih je napovedanih za letošnje poletje.

Dušan Mijanović

Festivali in koncertno dogodki poletja 2021

Klasična glasba

V Piranu se že triinštiridesetič odvija cikel koncertov komorne glasbe Piranski glasbeni večeri. Na Bledu v organizaciji Društva Kulturni Hram poteka šestindvajseta edicija Festivala Bled. Med 1. in 3. julijem je v Ljubljani Poletni festival UL AG. V okviru triintridesetega Mednarodnega festivala Imago Sloveniae se bo zvrstilo več kot 40 koncertov slovenskih in tujih glasbenikov iz petnajstih držav. Poletno dogajanje v okviru Imaga pa nas ne bo razveseljevalo le v Ljubljani, temveč v obliki gostovanj tudi v drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Slovenska prestolnica je z včerajšnjo otvoritvijo devetinšestdesetega Festivala Ljubljana vstopila na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. Med 1. in 4. julijem v Ratečah poteka Sonc festival. Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti organizira festival Europa Cantat 2021 (16 - 25. julij). Devetintrideseti Festival Radovljica, ki je sestavljen iz desetih koncertov stare glasbe, se bo odvijal med 6. in 22. avgustom. Med 7. in 23. avgustom bo različna slovenska prizorišča obiskal festival Seviqc Brežice. Konec poletja bo z naborom mednarodno uveljavljenih glasbenih umetnikov in poznavalskim izborom mladih talentov zaznamoval Festival Maribor.

Jazz in glasbe sveta

Med 2. in 10. julijem sedemintrideseta edicija festivala Druga godba ponuja fuzijo etna in moderne glasbe z vsega sveta. 3. julija se bo zaključil Festival Lent, v okviru katerega je JazzLent namenjen poslušalcem, ki znajo uživati tako ob kritiško priznanem in uveljavljenem jazzu kot tudi ob odkrivanju novih obzorij tega žanra. S koncertnim ciklom Glasbarium slovenski skladatelj in glasbenik Vasko Atanasovski nadaljuje in širi tradicionalne koncerte Melem, ki jih v Ljubljani in Mariboru snuje in producira od leta 2016. Trinajsti Mednarodni glasbeni festival Arsana se bo na Ptuju odvijal med 17. in 29. julijem. Od 28. pa do 31. julija bo v Cankarjevem domu na različnih prizoriščih potekal že 62. Jazz festival Ljubljana.  Med 23. julijem in 1. avgustom bo v stari Ljubljani festival Dobimo se pred Škucem; namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. V okviru Imaga Sloveniae poteka tudi cikel Jazz oder na Starem trgu. Jazz Cerkno se je preselil v poletni termin (15.–17. julij). Med 27. julijem in 8. avgustom se bo na Bledu odvijal devetindvajseti festival Okarina. Na odrih Festivala Plavajoči grad (22.–25. julij) se bodo v okolici Gradu Snežnik predstavile skupine, ki igrajo folk fusion, jazz, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo. Festival big bandov MareziJazz bo v Marezigah potekal 6. in 7. avgusta. Med 16. in 28. avgustom bo v Velenju Kreativna Jazz Klinika. Tretji teden v avgustu je v Novem mestu rezerviran za festival Jazzinty.

Popularna glasba

Letošnja različica festivala Urbano Dejanje se bo spet odvila na Tobačni ulici v Ljubljani. Klubski maratonci Radia Študent se bodo na turnejo po slovenskih prizoriščih podali v juliju in avgustu. Ob desetletnici zasedbe Trainstation SubArta se bo v poletnih mesecih zvrstila kopica koncertov. Med 8. in 18. julijem bo Sežano zavzel Mladifest. 9. in 10. julija bo v Laškem šestinpetdeseti festival Pivo in cvetje, ki bo letos v znamenju akustičnih nastopov domačih glasbenikov. V soboto, 10. julija, se bodo za veliko nagrado Melodij morja in sonca potegovali izbrani slovenski glasbeniki. Urbana glasbena koncertna doživetja oziroma Restart Tour bodo povezana v enotno koncertno glasbeno turnejo po več slovenskih mestih z nastopi najbolj zvenečih glasbenih imen. Med 16. in 17. julija bo v Gornji Radgoni grmel Metal Fest: Festivalska transverzala Pomurje–Posočje. V Škofji Loki, Kranju in Cerknem bo med 24. julijem in 1. avgustom Festival »In Memoriam prof. Peter Hafner«. Avgusta bo na dvorišču Centra slovanskih kultur Trnovfest. Ob smaragdni Kolpi se bo med 5. in 8. avgustom odvijal Castle Kolpa Music Festival. V borovem gozdičku pri Pivki bo med 13. in 14. avgusta Trnje Fest. Festival Letni oder Ruše se med 13. in 22. avgustom ponovno vrača v objem mogočnih smrek. Štiriindvajseti festival mladih kultur Kunigunda bo v Velenju trajal od 20. do 28. avgusta. Med 18. in 22. avgustom se bodo na KantFestu za zlato kanto potegovali kantavtorji. V ljubljanskem Litostroju bo 20. in 21. avgusta potekal festival urbane kulture FUKSI. Zadnji vikend v avgustu se tradicionalno odvijajo Noči v stari Ljubljani.

Tolmin

Na tolminskem Sotočju, najlepši slovenski alpski plaži, bo med 6. in 11. julijem festival Sajeta. V Kinogledališču Tolmin je zaradi razmer letos svoj domicil našel dobrodelni festival Gora Rocka (10. julij). Čeprav sta bila največja festivala v Tolminu, MetalDays (29. julij–1. avgust) in PunkRock Holiday (12.–15. avgust), odpovedana, se bosta vseeno zgodili njuni alternativni in pomanjšani različici. Med 5. in 8. avgustom se bo Sotočje z Overjam International Reggae Festivalom zazibalo v reggae ritmih. Svojo drugo izvedbo bo med 19. in 22. avgustom dočakal festival elektronske plesne glasbe Butik.

Glasbeni dogodki 

Pestro bo tudi na trgih, pred kulturnimi domovi, na terasah lokalov ... v Ljubljani (Tivoli, Kino Šiška, Prulček, Gala hala, Pritličje, Cankarjev dom, Celica, Center slovanskih kultur France Prešeren itd.), v Novi Gorici (ObGlasbo), Tolminu, Kranju (Grad Khislstein), Novem mestu, Portorožu, Gornji Radgoni, Kopru, Velenju, Celju, Postojni, Slovenskih Konjicah, Žirovnici, Idriji, Izoli, Krškem, Kočevju, Slovenj Gradcu, Vrhniki, Brežicah, Mostu na Soči, Murski Soboti, Cerknici, Šmartnem pri Litiji, Begunjah, Vipavskem Križu, Vranskem, Breginju, Ankaranu ter drugih slovenskih mestih.

Ker nekateri organizatorji še niso objavili svojega programa, vas vabimo, da spremljate naš koledar, kjer dobite vse informacije o glasbenem dogajanju v Sloveniji, na portalu Music Slovenia pa o gostovanjih naših glasbenikov v tujini.