17.09.2021

Filharmonija s polno paro v novo sezono s PCT – Premalo Cenimo Trenutek!

Skrbno izbrana izvirna glasbena vsebina bo na voljo v šestih abonmajskih ciklih, od katerih se bodo trije odvijali v Cankarjevem domu in trije v Slovenski filharmoniji.

Maia Juvanc

Novinarska konferenca Slovenske filharmonije ob najavi sezone 2021/2022.
Foto: Darja Štravs Tisu

Slovenska filharmonija se je v prejšnji sezoni hitro in spretno prilagodila skoraj neživljenjskim razmeram za koncertno dejavnost in ustvarila digitalni oder, na katerega je z neumorno vztrajnostjo pripeljala bogat, večinoma ad hoc prilagojen program. Opolnomočena z izkušnjami, se v novo sezono podaja s polno paro in neusahljivim optimizmom. Skrbno izbrana izvirna glasbena vsebina bo na voljo v šestih abonmajskih ciklih, od katerih se bodo trije odvijali v Cankarjevem domu in trije v Slovenski filharmoniji. Abonmaja SMS – Same mogočne skladbe in FKK – Filharmonični klasični koncerti bosta poslušalcem zagotavljala kakovostno poustvarjanje klasike bližnje in daljne preteklosti. Za sodobna dela bo poskrbel novi abonma SOS – Sodobne orkestrske skladbe, ki ga bodo spremljale Sobotne izobraževalne matineje, na katerih nam bodo strokovnjaki približali sodobna glasbena vrenja, da bomo v polnosti lahko zaužili sredine koncerte SOS. V novi sezoni bo s Slovensko filharmonijo sodelovalo večje število uspešnih mladih mednarodnih dirigentov in dirigentk, med katerimi so Toby Thatcher, Aziz Šohakimov in Julia Selina Blank.

22. septembra bo cikel SOS odprl skladatelj sezone, Vinko Globokar, ki mu bo Slovenska filharmonija podelila naziv častnega člana. Pod taktirko Berislava Šipuša bo Orkester SF z glasbeniki, med katerimi sta akordeonist Luka Juhart in sopranistka Pia Komsi, izvedel svetovno premiero njegove skladbe Vrnitev Odisejevega sina in prvo slovensko izvedbo skladbe Eksil 3Življenje emigranta Edvarda. Na dogodku bo sodeloval skladatelj sam, in sicer z improvizacijo, kateri bo sledilo pokoncertno druženje. V torek, 21. septembra, bosta na komornem koncertu v Dvorani Marjana Kozine Trobilni kvintet kontrast in pihalni kvintet Slowind izvajala Globokarjeva dela Discours VII, Monolit za flavto in Di cours VIII za pihalni kvintet.

Med posebnosti cikla SOS spadajo izvedbe novitet Nine Šenk, Vita Žuraja ter prva slovenska izvedba izjemne simfonije budističnih mističnih razsežnosti in inovativnih zvočnih barv. Turangalilo Olivierja Messiaena bomo lahko slišali 20. oktobra. Poleg teh posebnosti bodo na abonmajskem sporedu tudi Amèriques Edgarda Vareseja, Notations Pierra Bouleza in Trans Janeza Matičiča ter Simfonija Luciana Beria in My Melodies Helmuta Lachenmanna.

30. septembra bo Orkester SF pod taktirko Philippa von Steinaeckerja z izvedbo del Bele Bartoka in Josepha Haydna odprl abonma FKK. Ta večinoma ponuja glasbo iz obdobja dunajske klasike in romantike. Abonma SMS bo gostil vrsto pomembnih dirigentov, na sporedu pa bodo Mahlerjeva Simfonija št. 3, Simfonija št. 5 Jeana Sibeliusa, Božanska pesnitev Aleksandra Skrjabina in Četrta simfonija Johannesa Brahmsa.

Abonma PVC – Pretežno vokalni cikel vsebuje pet koncertov vokalne glasbe številnih skladateljev, katerih glasbo bo Zbor SF izvedel pod vodstvom zborovskih dirigentov, med katerimi so Holger Speck, Béni Csillag, Julia Selina Blank, Filip Čiževski in Gregor Klančič. Na sporedu so zborovska dela Gyorgyja Ligetija, Franza Liszta, Johannesa Brahmsa, Edvarda Griega, Jeana Sibeliusa in Huga Wolfa. Med poudarki abonmaja je vredno omeniti nastop sopranistke Nike Gorič, ki bo 19. novembra. 18. februarja pa bodo na četrtem koncertu PVC na programu dela Lili Boulanger, Kaije Saariaho in Alme Mahler.

DA! – Družinski abonma bo ob sobotah družinam in mladim še naprej pripovedoval barvite in kostumografsko popestrene zgodbe o glasbi, njenem nastanku, okoliščinah in izvoru v domišljiji. Najmlajši bodo v spremstvu staršev skupaj z dirigenti in glasbeniki vseh vrst septembra raziskovali črno-bele tipke, decembra Haydna in baročno modo januarja, marca pa petje. Maja se obeta Zgodba o čebeli Marceli.

Ljubiteljem sakralne zborovske in orkestrske glasbe bo obzorja razpiral VIP – Vokalno-instrumentalni program, ki v novi sezoni med drugim ponuja Cherubinijev Rekviem, skladbo sodobnega finskega skladatelja Einojuhanija Rautavaare in Pasijon Damijana Močnika.