15.09.2022

Flores Musicae 2022

Dvanajsti festival srednjeveške in renesančne glasbe v Novi Gorici.

Tomaž Gržeta

Flores Musicae 2022

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, sprva znan pod imenom Dnevi stare glasbe, bo letos doživel svojo dvanajsto edicijo. Poteka v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju s festivalom Musica Cortese iz sosednje Furlanije Julijske krajine in društvom DRAMSAM Centro Giuliano di Musica Antica ter ob finančni podpori Mestne občine Nova Gorica in Ministrstva RS za kulturo. Do sedaj je postregel z več kot petdesetimi koncerti, s katerimi je na Primorskem našel hvaležno poslušalstvo in vzgojil zvesto, radovedno občinstvo. Na njem so doslej nastopili glasbeniki izjemnega slovesa, kot so Emma Kirkby, Pino De Vittorio, Marco Beasley, Rolf Lislevand, ansambla Doulce Mémoire in Tasto Solo in številni drugi. Vsako leto se predstavijo tudi slovenski glasbeniki in umetniki mlajše generacije.

Poslanstvo festivala Flores Musicae je predstavljanje srednjeveške in renesančne glasbe tako domačemu kot tudi čezmejnemu občinstvu. Sporede že vrsto let oblikuje umetniški vodja festivala, v Švici živeči slovenski glasbenik Bor Zuljan. V zadnjem desetletju se je v mednarodnem prostoru uveljavil kot član ansamblov za staro glasbo in predvsem kot izjemen solist in improvizator na brenkalih – vseh tipih lutnje in kitare. Študij kitare, lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike je dokončal v Ženevi, kjer trenutno poučuje na dveh konservatorijih. Tudi letošnji festivalski spored je sestavil z enotno zamislijo, kljub temu da se na prvi pogled morda zdi precej eklektičen. Tematika festivala Flores Musicae 2022 je namreč Sredozemlje.

»Sredozemlje je že izpred časov antike pomembno križišče in talilni lonec različnih kultur in religij, hkrati pa zibelka evropske kulture. Tudi v srednjem veku in renesansi je veljalo Sredozemlje za center sveta, med Beneško republiko in Otomani, med Arabci, Judi in kristjani, v Evropi pa je ponovno odkrivanje kulture antične Grčije in Rimljanov privedlo do preporoda, renesanse. Letos se bomo tako osredotočili na širšo tematiko Sredozemlja: od srednjeveškega popotovanja iz Španije preko celotnega Sredozemlja in centralne Azije do samega viška renesančnega večglasja – vokalne polifonije v Rimu delujočega Josquina Despreza, tokrat v izvedbi slovite Cappelle Pratensis; ter od dvojnega solističnega koncerta z glasbo neapeljskega čembalista Antonia Valenteja v izvedbi Paole Erdas in z renesančno kitaro v rokah Tržačana Federica Rossignolija vse do edinstvenega Piersa Faccinija, modernega kantavtorja in trubadurja, ki v svoji glasbi uporablja vplive celotnega Sredozemlja ter srednjeveške in renesančne glasbe ter jih združuje s folkom in bluesom.«

Dogodki se bodo letos znova odvijali na lokacijah oziroma v objektih, ki so biseri arhitekturne dediščine na Goriškem, kot so cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, bazilika Marijinega Vnebovzetja na Sveti Gori ter Vila Vipolže. Več o letošnjem sporedu in izvajalcih si lahko preberete TUKAJ.