13.09.2017

Flores Musicae – festival stare glasbe med Novo Gorico in Goriškimi brdi

Dnevi stare glasbe so doživeli preobrazbo in si nadeli novo ime. Poleg koncertov so organizatorji pripravili tudi mojstrske tečaje, na katere se lahko prijavite do 18. septembra.

Sigic

Flores Musicae – festival stare glasbe med Novo Gorico in Goriškimi brdi

Festival bo razpet med Novo Gorico in Goriška brda in bo oživljal renesančno glasbo. Programsko bo zanj še naprej skrbel vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki je v Ženevi končal magistrski študij kitare in lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike. Zdaj poučuje v Ženevi in koncertira po vsem svetu.

Ob koncertih bo potekal tudi mojstrski tečaj za lutnjo, kitaro, harfo in čembalo ter drugi spremljevalni dogodki. Improvizacija je bila razširjena praksa med renesančnimi glasbeniki. Tako kot so pevci v skupinah improvizirali kontrapunktske skladbe (super librum), so glasbeniki na polifona glasbila, kot so lutnje, harfe in instrumenti s tipkami, razvijali tehnike, ki so omogočale improvizacijo kontrapunkta v glasbenih oblikah fantasia ali ricercar, ki bosta tudi v središču tega štiridnevnega mojstrskega tečaja. Udeleženci bodo imeli priložnost eksperimentirati s tema dvema glasbenima oblikama z različnih perspektiv pod mentorstvom specializiranih strokovnjakov s tega področja v idiličnem okolju renesančne Vile Vipolže. Tečaje bodo vodili Rolf  Lislevand, Dušan Bogdanović, Jean-Yves Haymoz in Bor Zuljan. Prijavnico (rok za prijavo je 18. september in ne 10. september) najdete TUKAJ.

Med nastopajočimi na festivalu so vokalna zasedba Le Chant sur le livre, Rolf Lislevand in Bor Zuljan, Dušan Bogdanovič in musica cubicularis. 

Celoten program je na voljo TUKAJ.