11.04.2016

Predsednik Pahor odlikoval Imerja Brizanija

7. aprila je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil medaljo Imerju Brizaniju za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji.

Dušan Mijanović

Predsednik Pahor odlikoval Imerja Brizanija

Imer Brizani je eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji. Leta 1996 je ustanovil skupino Amala, s katero ohranja bogato romsko dediščino, hkrati pa elemente tradicionalne romske glasbe občasno prepleta tudi z elementi drugih glasbenih zvrsti. Brizani se ukvarja tudi z glasbeno pedagogiko, saj na glasbenih delavnicah izobražuje mlade romske glasbenike. Zbral in uredil je številne pesmi iz romske in svetovne glasbene zakladnice in jih nekaj ustvaril tudi sam. V knjigi Le ostanite, Romi gredo! je opisal zgodovino Romov, njihove običaje, veščine, verovanja, pripovedke in poetiko, jezik ter zbral notne zapise najbolj znanih romskih pesmi.

"Brez tradicije je vsaka kultura prazna, brez inovativnosti in sodobnosti pa revna. Romski narod, kateremu pripadam, je povsod odrinjen na rob družbe. Sam se trudim postaviti zgled, da temu ne bi bilo tako, moje osnovno vodilo pa je medkulturni dialog" je v zahvali povedal Imer Brizani, ki si vse življenje prizadeva bogatiti romsko kulturo in vzpostavljati most med tradicijo in sodobnostjo.

Na svečanosti v Predsedniški palači je nastopila tudi skupina Amala, ki jo trenutno poleg Imerja Brizanija sestavljajo tudi kitarista Izidor Erazem Grafenauer in Uroš Rakovec, vokalista Neža Drobnič in Miha Vanič flavtistka Anja Burnik ter njegov sin, nadarjen in uspešen mladi violončelist Bernardo Brizani. Predstavili so se s skladbama Mura in Tu, ki ju je napisal odlikovanec z umetniškim imenom Traja.