22.11.2016

FundaMENT 2016

Na glasbenih delavnicah in posvetih FundaMENT smo se tokrat lotili distribucije in avtorskih pravic v digitalnem svetu ter relacijam med zasedbami in organizatorji klubskih koncertov. V članku so povezave do posnetkov.

SIGIC

Fundament 2016

Tretja sezona FundaMENTa se je prvi dan soočila z izzivi, priložnostmi in težavami, ki jih prinaša digitalna spletna distribucija glasbe. Drugi dan pa je bil namenjen predstavljanju dobrih in manj dobrih praks na relaciji med domačimi glasbenimi zasedbami in klubskimi koncertnimi prizorišči. Ob moderiranih debatah je bla posebna pozornost namenjena tudi diskusiji z udeleženci. 


Torek, 8. november 2016
Darjo Rot: Distribucija in avtorske pravice v digitalnem svetu

Komad je ustvarjen, posnet, po možnosti natisnjen. Kako in kam sedaj? Kako s skladbo do spletnih distributerjev in streaming platform? Kdo pije in kdo plača? Pa koliko? Kaj se dogaja s skladbo na YouTubu, kdo je njen lastnik in kdo ter koliko od nje zasluži? Kakšni so načini promocije v digitalnem svetu in kako so na spletu zaščiteni avtorji? 

Na vsa ta vprašanja, ki rojijo glasbeniku po glavi, je odgovarjal Darjo Rot, direktor založbe NIKA, ki deluje od leta 1990, skrbi za lokalno distribucijo Warnerjevega kataloga in za kopico domačih izvajalcev: Siddharta, Big Foot Mama, Klemen Klemen, Neisha, Jadranka Juras, Zoran Čalić … Moderator: Andraž Kajzer. 

 
 
Sreda, 9. november 2016
Panel #1: koncert v klubu – skozi oči glasbenikov in agentov

Kdaj in kako se glasbena skupina odloči, da je čas za nastop na odrih? Kako se loti povpraševanja po špilih, kakšno strategijo ubere pri medijskem pojavljanju? Za kakšen honorar igra? In kaj vse še priskrbijo organizatorji? Kako črn je glasbeni trg? Koliko je neplačnikov? Kakšna je primerjava domačih izkušenj in izkušenj iz tujine? 

V razpravi so sodelovali: Maša Pavoković (menedžerka Koala Voice), Gregor Karer (direktor Agencije Gig) in Jaka Berger (glasbenik). 


Panel #2: koncert v klubu – skozi oči organizatorjev in promotorjev

Kdaj in kako se organizator odloči za koncert določene zasedbe? Kakšna povpraševanja dobiva, koliko jih sproži sam? Se raje pogovarja z glasbeniki ali z agenti? Kakšno strategijo ubere pri medijskem pojavljanju? Ali on sam sploh kaj zasluži? Kakšen razpon honorarjev nameni skupinam? Kakšne so vstopnine in kakšen je obisk? Ali publika vpliva na oblikovanje programa v klubu? Pa mreženje z domačimi in tujimi sorodnimi prostori? 

Gosti panela so bili: Selman Ćorović (Layerjeva hiša, Kranj), Andrej Sevšek (Gala hala, Metelkova) in Mitja Hlupič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli). 

Moderator obeh panelov: Luka Zagoričnik