08.11.2016

FundaMENT 3.0, Kogojeva dvorana, 8. in 9. november 2016

Slovenski glasbenoinformacijski center 8. in 9. novembra v sodelovanju z MENT Ljubljana pripravlja tretjo edicijo glasbenih delavnic in posvetov fundaMENT. Tokrat s fokusom na glasbi v digitalnem svetu ter relacijah med glasbeniki in domačo klubsko sceno.

SIGIC

FundaMENT 3.0 - Distribucija in avtorske pravice v digitalnem svet

Kogojeva dvorana Društva slovenskih skladateljev, Ljubljana

FundaMENT 3.0 - Distribucija in avtorske pravice v digitalnem svet

Torek, 8. november ob 17. uri
Sreda, 9. november ob 17. in 18. uri


Udeležba brezplačna!

Tretja sezona fundaMENTa se bo prvi dan soočila z izzivi, priložnostmi in težavami, ki jih prinaša digitalna spletna distribucija glasbe. Drugi dan pa bo namenjen predstavljanju dobrih in manj dobrih praks na relaciji med domačimi glasbenimi zasedbami in klubskimi koncertnimi prizorišči. Ob moderiranih debatah bo posebna pozornost namenjena tudi diskusiji z vami. Preučite situacijo, pripravite vprašanja!

Torek, 8. november 2016 ob 17. uri
Darjo Rot: Distribucija in avtorske pravice v digitalnem svetu

Komad je ustvarjen, posnet, po možnosti natisnjen. Kako in kam sedaj? Kako s skladbo do spletnih distributerjev in streaming platform? Kdo pije in kdo plača? Pa koliko? Kaj se dogaja s skladbo na YouTubu, kdo je njen lastnik in kdo ter koliko od nje zasluži? Kakšni so načini promocije v digitalnem svetu in kako so na spletu zaščiteni avtorji?

Na vsa ta vprašanja, ki rojijo glasbeniku po glavi, bo odgovarjal Darjo Rot, direktor založbe NIKA, ki deluje od leta 1990, skrbi za lokalno distribucijo Warnerjevega kataloga in za kopico domačih izvajalcev: Siddharta, Big Foot Mama, Klemen Klemen, Neisha, Jadranka Juras, Zoran Čalić …

Moderira: Andraž Kajzer

Sreda, 9. november 2016
ob 17. uri: Panel #1: koncert v klubu – skozi oči glasbenikov in agentov

Kdaj in kako se glasbena skupina odloči, da je čas za nastop na odrih? Kako se loti povpraševanja po špilih, kakšno strategijo ubere pri medijskem pojavljanju? Za kakšen honorar igra? In kaj vse še priskrbijo organizatorji? Kako črn je glasbeni trg? Koliko je neplačnikov? Kakšna je primerjava domačih izkušenj in izkušenj iz tujine?

V razpravi bodo sodelovali: Maša Pavoković (menedžerka Koala Voice), Gregor Karer (direktor Agencije Gig) in Jaka Berger (glasbenik).

Moderira: Luka Zagoričnik

ob 18. uri
Panel #2: koncert v klubu – skozi oči organizatorjev in promotorjev

Kdaj in kako se organizator odloči za koncert določene zasedbe? Kakšna povpraševanja dobiva, koliko jih sproži sam? Se raje pogovarja z glasbeniki ali z agenti? Kakšno strategijo ubere pri medijskem pojavljanju? Ali on sam sploh kaj zasluži? Kakšen razpon honorarjev nameni skupinam? Kakšne so vstopnine in kakšen je obisk? Ali publika vpliva na oblikovanje programa v klubu? Pa mreženje z domačimi in tujimi sorodnimi prostori?

Gosti panela bodo: Selman Ćorović (Layerjeva hiša, Kranj), Andrej Sevšek (Gala hala, Metelkova) in Mitja Hlupič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli).

Moderira: Luka Zagoričnik