30.09.2021

Fuzztival

V petek, 1. oktobra 2021 ob 19. uri se bodo na vrtu Gala hale v okviru Fuzztivala predstavile skupine Igralom, Svojat in auto.

Press Info

Fuzztival

Če ste poslušali kaj glasbe zadnjih petdesetih let, ste verjetno zaslišali v njej tudi fuzz efekt. To je tista stvar, ki jo kitaristi (in tudi drugi inštrumentalisti) pohodijo in potem se v naslednjem trenutku zvok njihove kitare (oziroma poljubnega inštrumenta) spremeni v zid prijetnega hrupa, ki zaobjame vaša ušesa. Fuzz se je najprej pojavil v šestdesetih in poosebljal zvok psihedeličnega rocka tistega časa, nato se je razširil čez cel glasbeni spekter. Brez fuzza se ne bi mogli razviti žanri, kot so stoner, doom, shoegaze, dreampop, noise rock, izredno priljubljen pa je tudi v post-panku, panku, indieju in še veliko drugih.

Igralom
Tričlanska zasedba iz Niša z eklektično mešanico zahodnoafriškega saharskega bluesa, americane in balkanske melanholije. Igralom prehaja od na prvi posluh post-punkovskih okleščenih linij do bogatih bobnarskih preobratov in hrupnih distorziranih kitarskih prevlad. Ob nasičenem zvočnem šusu se skozi prepletajoče motive suvereno prebija sila izrazni, nazalni način petja pevca in basista Dimitrija, ki je pred nekaj poletji na ciklu Intimno že očaral publiko s svojim solističnim projektom Dimitrije Dimitrijević.
Zasedba: Dimitrije Simović – bas in glas; Mladen Marjanović – kitara; Ivan Cvetković – bobni, tolkala

Svojat
Post-punkovski, nepreračunljvo matematični razbojniški trio Svojat se na letni vrt vrača z novim bobnarjem! Fonov ostri jezik tudi v bolj klasični rock postavi neumorno servira čudovito pretresljive pripovedi, ko mu zmanjka besed pa spretno zatuli še v saksofon. Debitantski album (tudi naj domača Tolpa bumov Radia Študent leta 2020), v živo udari še siloviteje. Bend skozi konstantno evolucijo v komadih grabi poslušalčevo pozornost in mu za konec postreže samo nepričakovano.
Zasedba: Andrej Fon — električna kitara, tenorski saksofon, glas; Ivo Poderžaj — električen bas, glas; Vid Drašler — bobni

auto
auto pelje! Poganja ga mešanica krautrocka in nojza, iz garaže pa se rad odpravi ob spremljavi surferskih melodij.
auto bo tokrat prvič drvel na ljubljanskem odru – dovolite se zapeljati.
Zasedba: Zlatko Đogić – bobni; Aleš Mačkovšek, kitara;  Marko Petrič — bas kitara