28.07.2021

Glasba na krožnikih

SAZAS se je s projektom »Okusi slovensko glasbo« pridružilo razstavi »Ustvarjalnost je super hrana«, ki bo na ogled od 1. 8. do 15. 9. 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani.

Press info

Za prijatelje
Foto: Susan Gabrijan

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino omenjeno razstavo organizira ob 30. obletnici svojega delovanja, 30. obletnici samostojnosti države, predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitvi Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Na razstavi bo področje intelektualne lastnine predstavljeno na drugačen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.

Pri Združenju SAZAS k.o. so pri projektu Okusi slovensko glasbo v ospredje postavili avtorje glasbe, saj združenje uveljavlja njihove avtorske pravice. V omenjenem projektu so Neisho, Jožeta Potrebuješa in Andreja Šifrerja, slovenske avtorje prepoznavnih skladb, soočili z mladim kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem in tako dobili sveže jedi, navdihnjene s slovensko glasbo. Nastali so plakati, kjer so ob fotografijah omenjenih avtorjev tudi fotografije jedi. Avtorje in jedi je v fotografski objektiv ujela priznana fotografinja Susan Gabrijan.

V nadaljevanju opisujemo, kako je tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za prijatelje, doživel Mojmir Šiftar, izbrani kuharski mojster.

Neisha: Kjer se vrhovi dotikajo neba …
Neishina pesem, ki je služila kot uvod v prvo jed, je bila skladba Vrhovi. »Skladba se dogaja v Trstu. Misel na to nas popelje na morje in sol. Nato se zgodi zlomljeno srce, kar ponazarja rdeča barva. Zato smo uporabili rdečo peso, ki je bila pečena v soli. Če jo želiš zaužiti, je potrebno razbiti sol. Zgodbo dopolnjujeta pire sladkega krompirja, ki ponazarja valove in slanost morja, ter ocvrt ješprenj, ki predstavlja kamenčke na morski plaži, o kateri prepeva tudi pesem. Jed zaokroži okisan koromač, ki pogosto raste ob obali in vsebuje svežino morja in neba,« je dejal Mojmir Šiftar, ki v jedi ni uporabil mesa, saj je Neisha vegetarijanka.

Jože Potrebuješ: Le poglej njen nasmeh, krokodilčke v očeh
Mojmir Šiftar je ob poslušanju najbolj prepoznavne skladbe Čukov Krokodilčke dobil zanimivo idejo za sladico: »Piše se leto 1992, nas pa je skladba popeljala v nostalgijo in prebudila spomine. Ena najbolj priljubljenih sladic tistega obdobja je bila zagotovo banana split. V tistem času banan ni bilo v izobilju in banana split je bila razkošna sladica. Ker danes živimo drugače, smo prenovili banano split. To pomeni, da smo smetano in banano združili v peno, vaniljo pa dodali v obliki sladoleda. Čokolada so luske, ki predstavljajo krokodiljo kožo in zaokrožijo okus te sladice.«

Andrej Šifrer: Saj za prijatelje si je treba čas vzet’
Ljudje so skladbo Za prijatelje posvojili, še posebej ko je zmagala na Slovenski popevki leta 1998, tako pri poslušalcih kot žiriji. Mojmir Šiftar je ob Andrejevi himni ustvaril jed, ki se je ne bi branila nobena družba prijateljev: »Prijateljstvo je ena najmočnejših vezi, kar jih pozna človeštvo. Pravi prijatelji so z nami za vse življenje in z njimi si delimo le najboljše, čemur pritrjuje tudi besedilo pesmi. To prav tako opeva dejstvo, da si je za prijatelje treba vzeti čas. Zato je osnova jedi telečja krača, ki se je kuhala celih 12 ur, in to skupaj z bezgom, saj se ta še posebej dobro poda teletini. Kračo smo nato nadrobili, oblikovali v kroglice in ocvrli. Tako smo dobili »comfort food«, ki še posebej prija v družbi prijateljev.« Zanimiva jed je teknila tudi Andreju, ki ne skriva, da uživa v gurmanskih presežkih. Kuharski mojster Mojmir Šiftar je prejemnik številnih odličij, prestižnih nagrad in tudi lastnik naziva mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault & Millau Slovenija. Zdaj je chef v obnovljeni restavraciji Pen v Ljubljani. Ob kuhanju z glasbo navdihnjenih jedi je dejal. »Spoštujem lokalne sestavine, zato spoštujem tudi lokalno glasbo. V veliko čast mi je bilo ustvarjati jedi v družbi legendarnih slovenskih glasbenikov in njihovih zimzelenih pesmi. Upam, da moje jedi navdihnejo tudi vas, ko boste poslušali slovensko glasbo in poskušali zvabiti njihovo esenco na krožnik.«
 

Letos je Slovenija nosilka prestižnega naziva evropska gastronomska regija 2021. Zato je za piko na i pri projektu Okusi slovensko glasbo poskrbel etnolog dr. Janez Bogataj, ambasador omenjenega projekta ERG Slovenija 2021: »Kadar se združijo različne umetnostne zvrsti, lahko vedno nastane kaj dobrega, celo okusnega. Tako je tudi z glasbeno in gastronomsko umetnostjo, ki sta lahko prepletena dvojica. Mojstrovine glasbenikov lahko navdahnejo gastronomsko ustvarjalnost kuharjev, lahko pa kuhane, pečene, ocvrte, dušene in še kako pripravljene mojstrovine kuharjev spodbudijo glasbeno ustvarjanje. Zato to razstavo lahko razumemo kot enega od inovativnih prispevkov Slovenije, ki letos potrjuje svoje redno članstvo v mreži Evropske gastronomske regije (European Regions of Gastronomy). Torej tudi na tem področju in predvsem s tematiko te razstave začenjamo obračati našo projekcijo: ne le iz sveta k nam, ampak od nas v svet!«