09.12.2020

Glasba v črkah: Upravljanje cinizma

Ali je Bori Praper edini Slovenec, ki je napisal roman z glasbeno spremljavo? V zmedi koronske nadrealnosti je izšel njegov znanstvenofantastični roman z rock'n'roll tematiko Cynicism Management. Naveličan frustracij s slovensko glasbeno sceno, si je izmislil virtualni bend v literarnem svetu, za katerega je sam napisal vso glasbo.

Jan Kozlevčar

Bori Praper: Cynicism Management

Ali je Bori Praper edini Slovenec, ki je napisal roman z glasbeno spremljavo? V zmedi koronske nadrealnosti je izšel njegov znanstvenofantastični roman z rock'n'roll tematiko Cynicism Management. Naveličan frustracij s slovensko glasbeno sceno, si je izmislil virtualni bend v literarnem svetu, za katerega je sam napisal vso glasbo. Tako kot jaz upam na nove dragocene bralce romana Cynicism Management; gotovo bi lahko statistiko bralcev zaokrožili na dvomestno število, pa bi knjiga še vedno ostala kultni fenomen. Je v neprisiljenem angleškem jeziku, mikavna, barvita in očarljiva, napisana inteligentno, domiselno in iznajdljivo. Ni slaba. Koliko knjig pa sem prebral dvakrat? /.../ Kako je z glasbeno spremljavo? Cynicism Management je progresivni rock bend, ki mu ni usojeno uspeti. Naši ljudje!

Bori Praper kruh služi s prevajanjem. Večino svojega ustvarjalnega življenja je preživel v Izoli in Berlinu. Kot glasbenik (avtor glasbe, producent, multiinštrumetalist in pisec tekstov) je sodeloval pri številnih avdiovizualnih projektih in javnih dogodkih, tudi pri desetinah gledaliških predstav. Produciral in posnel je glasbene posnetke različnih avtorjev in na mnogih sodeloval kot studijski bobnar. Naposled je pri svojih šestintridesetih končal še svoj prvi roman Cynicism Management. Trenutno z ženo Moniko na Tenerifih goji čilije in neobremenjen z ambicijami piše tretji roman, za katerega ima menda posneto skoraj vso glasbo.

Ob prvem branju literarnega prvenca Cynicism Management, ki ga je Bori Praper leta 2013 izdal kot elektronsko knjigo v samozaložbi, in ob drugem branju letos, ko je roman izšel še v fizični obliki pri corona/samizdatu, sem se večkrat poistovetil z davnim bralcem prvih izdaj romana Dune Franka Herberta; očaran in osupel je knjigi gotovo želel uspeh in univerzalni sprejem v bralski skupnosti. Tako kot jaz upam na nove dragocene bralce romana Cynicism Management; gotovo bi lahko statistiko bralcev zaokrožili na dvomestno število, pa bi knjiga še vedno ostala kultni fenomen. Je v neprisiljenem angleškem jeziku, mikavna, barvita in očarljiva, napisana inteligentno, domiselno in iznajdljivo. Ni slaba. Koliko knjig pa sem prebral dvakrat?

Finnegan Fritz, zagrenjen in nenavadno bled črn glasbenik odpotuje z Orkneyjskih otokov v Slovenijo, majhno državo severovzhodno od Italije, kjer se pridruži Amaliji Winegirl, pevki in občasni ljubimki, in njenemu polbratu Randyju, basistu in strastnemu kadilcu trave. Skupaj ustanovijo zasedbo Cynicism Management, ki se ji pridružijo še avstralski metal kitarist Kip Ducker, ukrajinski vampir in fusion kitarist Bogomyr Yadvig in na bobnih samooklicani revolucionar iz Trsta Largo »Fidel« Cabaleri. Po začetni, z besedami samega avtorja »nekoliko preveč ležerni« predstavitvi osrednjih protagonistov se potek zgodbe zasuka v nepredvidljivo smer, ki se ob mojstrskem stopnjevanju napetosti ves čas satirično sprevrača v burkaško parodijo. Zgodba je vrtinec bizarnih dogodkov, vesoljnih korporativnih spletk, medijskih manipulacij, globalne paranoje, terorizma, vse to in še več, v ustreznem kontrastu z lokalno zaplankanostjo. Vrtiljak nezaslišanih pripetljajev nezadržno in zanesljivo pridobiva na hitrosti, ki jo avtor do konca virtuozno stopnjuje. Njegova spretnost so predvsem neprisiljeni in odpiljeni dialogi.

Kako je z glasbeno spremljavo? Cynicism Management je progresivni rock bend, ki mu ni usojeno uspeti. Naši ljudje!