10.05.2021

Glasba v črkah: Zabavni ansambli na Domžalskem

Publicist Jože Skok je spisal dobrodošel tekst o lokalni popularnoglasbeni sceni, bogato opremljen s fotografskim gradivom.

SIGIC

The Beggars

Lani je izšla knjiga Zabavni ansambli na Domžalskem, v kateri je Jože Skok popisal popularnoglasbeno vrenje tega območja v treh desetletjih - od šestdesetih let pa nekje do konca osemdesetih, z nekaterimi poudarki tudi izven tega časovnega okvira. Fokus knjige je torej na rojstvu pop in rockerske kulture, dotika pa se tudi narodnozabavne in plesne scene. Pomembna odlika knjige je res bogato slikovno gradivo, ki knjigi daje precejšnjo pričevalno moč.

Knjiga lepo opiše fluidnost scene, tj. prehajanje posameznih glasbenikov iz zasedbe v zasedbo in kakšne posledice je to prinašalo za zvok in žanrsko usmeritev ter delovanje posameznih bendov. Med temi glasbeniki je očitno posebno mesto zavzemal razvpiti pevec in kitarist Frenk Centa, ki je pel in igral v številnih zasedbah, verjetno najbolj pa se je v spomin lokalne skupnosti zapisal s svojo zasedbo The Beggars (Berači).  Poleg njega pa sta tako lokalno, kot tudi širšo vseslovensko oziroma kar jugoslovansko sceno močno zaznamovala še skladatelja Vladimir Stiasny in Tomaž Habe, ki sta zaradi svoje pomembnosti dobila vsak svoje samostojno poglavje.

Vladimir Stiasny je eden od skladateljev t. i. zabavne glasbe, ki je močno zaznamoval prvo obdobje Slovenske popevke, saj je na prvi ediciji tega festivala ravno skladba Mandolina, za katero je Stiasny napisal glasbo, prejela prvo nagrado občintsva. Uveljavil se je sicer že nekaj let prej na opatijskem festivalu, kjer je sodeloval s pesmima, sedaj evergreenoma Spomin in Prišla je pomlad, ki sta ju peli Marjana Deržaj in Beti Jurkovič. Poleg omenjenih so verjetno najglobljo sled pustile še skladbe Ljubi me spomladi,  KitaraČolničGolobčekModri valček in Ti si moja pesem.

Tudi Tomaž Habe je priznan slovenski skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog. Njegov skladateljski opus je obsežen, saj vključuje orkestrsko, zborovsko, komorno, filmsko glasbo ter je izdan na številnih nosilcih zvoka. V mladosti pa se je kot klaviaturist in pevec angažiral tudi v številnih popularnoglasbenih zasedbah, med katerimi je nedvomno najbolj znana prvokategornik Mladi levi, katerih ustanovni član je bil in za katero med drugim je napisal enega njihovih najbolj prepoznavnih hitov Oda Ireni (besedilo je delo Dušana Velkaverha, odpel pa jo je Tomaž Pengov).