04.01.2017

Glasba v muzejskih zbirkah ali kje je Glasbeni muzej Slovenije?

10. januarja bo potekala okrogla miza na temo varovanja in prezentacije slovenske glasbene dediščine.

Press info

Otroška piščalka
Foto: Arhiv SEM

SIGIC v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev vabi na okroglo mizo z naslovom Glasba v muzejskih zbirkah ali kje je Glasbeni muzej Slovenije?
Debata bo potekala v Kogojevi dvorani DSS, in sicer v torek 10. januarja od 17h dalje.

Sodelovali bodo:
- ga. Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS,
- dr. Gregor Pompe, profesor na Oddelku za muzikologijo FF,
- mag. Darko Knez, kustos Narodnega muzeja Slovenije.

Moderator bo Viktor Škedelj Renčelj, strokovni sodelavec SIGIC.

SIGIC v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo trenutno že pospešeno dela na projektu z delovnim naslovom Vodič po Sloveniji za ljubitelje glasbe, v katerem bodo na komunikativen način predstavljeni kipi in spominska obeležja glasbenikov, spominske in (muzejske) glasbene zbirke ipd. Digitalna izdaja naj bi bila širši javnosti dostopna predvidoma že v letu 2017. Poleg tega se SIGIC po prenovi svojega spletnega portala namerava osredotočiti na kreiranje relevantnih baz podatkov o glasbenikih na Slovenskem.

Predstavitev omenjenih projektov bosta iztočnica pogovora, nadaljevali pa bomo z bolj temeljno temo o problematiki neobstoja Glasbenega muzeja Slovenije. Glasba kot umetniška veja namreč svojega muzeja na Slovenskem nima. Zanimalo nas bo, zakaj je temu tako in če ga vendarle potrebuje? Če da, v kakšni obliki glede na tipologijo muzejev (glede na razmere in možnosti), kakšno naj bi bilo poslanstvo muzeja, seveda se ob tem pojavi še vprašanje žanrskega pluralizma, kakšne so dobre glasbeno-muzejske prakse drugod po svetu in podobno.

Toplo vabljeni!