13.04.2022

Glasbena delavnica Jazzinty 2022

V letu 2022 se Jazzinty s preobrazbo na celoletno produkcijo s poletno delavnico in festivalom zopet nagiba k svetovnim glasbenim trendom in podpori slovenskim izvajalcem.

Press Info

Lionel Loueke

Delavnica bo nadaljevala s konceptom "umetnika v rezidenci", preko katerega bo v sodelovanju s šolo Jazzcampus iz švicarskega Basla v Novo mesto prišel izvajalec svetovnega kova, kitarist Lionel Loueke, ki je član zasedbe legendarnega Herbieja Hancocka. Mentorska ekipa delavnice predstavlja najvidnejše domače in tuje predstavnike novih smeri v jazzu. Z letošnjo rdečo nitjo “zvok mladosti in prihodnosti” bodo mentorji delavnic udeležencem predstavili brezmejne možnosti kreativnosti, uporabo tehnologije v glasbi ter zvok današnjega časa.

Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, akademija, odprta za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Zahtevano je osnovno obvladovanje inštrumenta, medtem ko predhodne izkušnje v jazzu niso obvezne. Delavnice se vsako leto udeleži do 100 udeležencev, ki prihajajo iz praktično vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ali Afrike. Bistvene značilnosti, ki razlikujejo Jazzinty od podobnih glasbenih delavnic, so sledeče:

- Programe oblikujejo in vodijo sistematično izbrani mentorji, mednarodno uveljavljeni glasbeni pedagogi in aktivni glasbeniki, ki prihajajo iz različnih evropskih glasbenih akademij, pa tudi iz vroče njujorške jazzovske scene.

- Strnjen, enotedenski pedagoški program na najvišjem nivoju, ki poteka od osnovne, napredne in vse do profesionalne diferenciacije, s poudarkom na individualnem delu in stimulaciji osebnega glasbenega izraza.

- Udeleženci imajo edinstveno možnost glasbenega ustvarjanja v mednarodnih kombo zasedbah, ki jih mentorji na podlagi referenčnih posnetkov ustvarijo pred začetkom delavnice. Igranje z glasbenimi kolegi iz celega sveta je neprecenljiva izkušnja za mlade glasbenike.

- Skozi sproščena, neformalna srečanja je možna gradnja mostov in kontaktov med mentorji, študenti in zainteresirano strokovno javnostjo, ki se udeležuje delavnic in spremljujočega festivalskega programa. Tako je Jazzinty pogosto temelj za nastanek novih glasbenih projektov, mednarodnih sodelovanj ali prva informacija za študij jazza v tujini.

- Jazzinty odlikuje 21 let organizacijske tradicije, ki se kaže v dosledno izvedenih pedagoških programih, koncertnih dogodkih in v profesionalni infrastrukturi ter tehničnih kapacitetah.

Mentorji delavnice 2022

Letošnja edicija Jazzintyja daje poudarek na domače in mednarodne mentorje z izjemnimi pedagoškimi sposobnostmi, kreativnim avtorskim izrazom in mednarodno prepoznavnostjo.

Umetnik v rezidenci: Lionel Loueke

Vokal: Sara Gazarek

Trobenta in trobila: Tomaž Gajšt

Saksofon in pihala: Wanja Slavin

Klavir in klaviature: Jason Lindner

Kitara: Samo Šalamon

Bas kitara, kontrabas: Panagiotis Andreou

Bobni: Bojan Krhlanko

Spoznavanje jazza: Patricija Škof

Prijava na delavnico

Opis delavnice, mentorjev in izobraževalnih procesov je na povezavi: https://www.kcjt.si/program/jazzinty/festival-jazzinty-2022/delavnica-2022

Prijava je možna na povezavi: bit.ly/35WnAKc

Zadnji rok za oddajo prijave je 1. avgust 2022.