08.03.2018

Glasbena olimpijada - sedmič

Glasbena olimpijada, ki jo organizira Glasbena mladina Slovenije, je odgovor in izziv za glasbeno nadarjene mlade ustvarjalce in poustvarjalce.

Press info

Glasbena olimpijada - sedmič

V splošnem  šolstvu se velikokrat izpostavlja vprašanje, kako motivirati in z ustreznimi nalogami aktivirati mlade, ki kažejo visoko stopnjo glasbene nadarjenosti in imajo več  glasbenih znanj kot njihovi vrstniki. Glasbena olimpijada kot kompleksno glasbeno tekmovanje omogoča uresničevanje ciljev koncepta dela z nadarjenimi na področju glasbene umetnosti in vključuje vse temeljne glasbene dejavnosti. Vsak tekmovalec mora opraviti slušni, pisni in izvajalski test, poustvariti vokalno skladbo ter ustvariti in predstaviti lastno originalno skladbo. Tekmovanje Glasbena olimpijada je primerna oblika in rezultat aktivnega učenja glasbe, v polnosti sledi olimpijskim načelom, podpira in spodbuja glasbeno nadarjene mlade in njihove mentorje k aktivnemu delovanju in predstavitvi svojih dosežkov na področjih izvajanja, poslušanja, ustvarjanja in glasbenih znanj.

Udeležba na tekmovanju in dosežki v najširšem pomenu tudi prispevajo k udejanjanju koncepta kulturno-umetnostne vzgoje mladih.

Letošnje tekmovanje je razdeljeno na dva dela. Šolska tekmovanja so organizirali v sedemindvajsetih slovenskih šolah, udeležilo se jih je 91 učencev tretje triade osnovne šole. V nedeljo pa bodo najuspešnejši na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pokazali svoja glasbenoteoretična znanja in izvedli skladbe, ki so jih napisali prav za to tekmovanje

Na koncertu bodo v nedeljo v Kazinski dvorani ob 13.30 mladi tekmovalci predstavili kar 58 novih skladb. Program koncerta najdete TUKAJ.